Acest Curcan întreg la cuptor aromatizat cu verdețuri, este o adevărată piesă de rezistență la mesele festive, impresionând atât prin aspect, cât și prin gust. Gătit încet, pentru a deveni suculent și fraged, acest preparat este infuzat cu arome naturale, datorită unei combinații perfecte de verdețuri proaspete precum rozmarin, usturoi și pătrunjel.
Înainte de coacere, curcanul este uns cu un amestec de unt aromatizat, în care se împletesc subtil untul, usturoiul, lămâia și verdețurile, ceea ce îi conferă pielii o textură crocantă și aurie, dar și o savoare complexă. Interiorul este umplut cu felii de lămâie, mere și crenguțe de ierburi, pentru a amplifica aromele și pentru a păstra carnea umedă și plină de gust.
Curcanul aromatizat cu verdețuri este servit de obicei alături de garnituri precum cartofi copți, legume sotate sau sosuri bogate, precum cel de merișoare sau gravy, fiind o alegere elegantă și gustoasă pentru reuniuni de familie sau sărbători.
Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului de preparare detaliat pas cu pas.
Ingrediente pentru cuptor:
Pentru untul aromatizat:
Mod de preparare:
Preîncălzim cuptorul la 160 de grade Celsius.
Tăiem mărul și lămâia sferturi.
Curățăm curcanul de eventualele pene și îl ștergem bine cu un șervet de bucătărie. Dăm cu sare curcanul atât interior cat și în exterior și umplem cavitatea cu merele și lămâile felii, rozmarin.
Legăm picioarele cu o sfoară. Îl punem în tava de cuptor alături de vinul alb.
NOTĂ: Curcanul musai trebuie să fie la temperatura camerei. Nu băgați curcanul rece în cuptor!!!
Într-o crăticioară punem 3/4 din cantitatea de usturoi tăiat felii, pătrunjelul rupt grosier, rozmarin și puțină sare. Punem pe foc și când începe să clocotească oprim focul.
Ungem bine curcanul cu untul aromatizat si dăm la cuptor pentru aproximativ 3 ore. Ungem curcanul la fiecare 30 de minute cu unt.
NOTĂ:
Pentru ultima ungere, după ce îl scoatem din cuptor, adăugăm usturoiul rămas tocat fin în untul rămas și îl acoperim cu o hârtie de copt pe care în prealabil am înmuiat-o în apă. Lăsăm așa pentru jumătate de oră astfel încât să odihnească și să nu pierdem sucul din carne.
Feliem și este gata de servit. Spor la treabă și să vă fie de bine!
Pentru multe alte rețete cu carne dar și multe altele, găsiți în secțiunea preparate cu carne, click aici sau pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.