Pască tradițională cu brânză dulce, gustul autentic al sărbătorilor Pascale, trebuie musai să o încercați e cu aluat subțire și umplutură generoasă de brânză dulce.
Această pască este simbolul clasic al mesei de Paște, pregătită cu grijă și suflet, după rețeta veche de acasă. Aluatul pufos de cozonac, frumos rumenit și ușor aromat cu vanilie și lămâie, îmbrățișează o umplutură generoasă de brânză dulce, amestecată cu ouă, zahăr, coajă rasă de lămâie, zahăr vanilat și stafide aurii înmuiate.
La cuptor, totul se transformă într-un desert cu adevărat spectaculos cu un exterior moale și rumen, și un interior cremos, parfumat, bogat, care păstrează gustul copilăriei și al tradițiilor românești.
Fiecare felie e o întoarcere în timp, spre masa din duminica Paștelui, când casa mirosea a cozonac, a flori proaspete și a bucurie.
Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului de preparare detaliat pas cu pas.
Ingredinete pentru maia:
Ingrediente pentru aluat:
Ingrediente pentru compoziția de brânză cu stafide:
Mod de preparare pentru maia:
Într-un castronel punem toate ingredientele și le amestecăm ușor până se încorporează făina. Acoperim castronul cu o folie de prospețime și-l dăm deoparte până își dublează volumul.
Mod de preparare pentru aluat:
Cernem făina într-un castron mare și facem o gaură în mijlocul ei. Adăugăm maiaua obținută mai devreme, coaja de portocală sau de lămâie, gălbenușurile, sarea, untul, extractul de vanilie, zahărul și frământăm până obținem un aluat umed, dar totuși elastic care nu se mai prinde de pereții bolului.
Punem aluatul obținut într-un castron încăpător uns cu ulei și-l acoperim cu un prosop de bucătărie sau cu o folie de prospețime. Îl ținem la temperatura camerei, până își dublează volumul, nu trebuie să fie nici prea cald, dar nici frig.
Mod de preparare pentru umplutură:
Într-un castron punem brânza cu zahărul și o mixăm bine cu un robot de bucătărie până devine cremoasă.
Adăugăm restul ingredientelor fără stafide și omogenizăm, apoi adăugăm și stafidele. La
pasul cu ouăle, grișul. etc am uitat să fac poză așa ca va trebui să mă credeți pe cuvânt 🙂
Preîncălzim cuptorul la 160 de grade Celsius.
Tapetăm fundul unei tăvi de 22-24 cm și cu o înălțime de 9 cm cu hârtie de copt.
Împărțim aluatul în jumătate, dintr-o jumătate facem 3 bucăți iar din cealaltă jumătate tăiem un capăt. Exact așa cum vedeți în fotografie.
Din bucata mare facem baza și o întindem pe toată suprafața fundului tăvii.
Din cele trei bucăți facem rulouri și le împletim în 3, le aplatizăm bine astfel încât să ajungem până aproape la baza formei.
Turnăm compoziția în formă. Iar deasupra din capătul de aluat facem o cruce pe care o presăm ușor în crema.
Dăm la cuptor pentru 55-60 de minute. În caz ca se rumenește prea tare acoperiți cu o hârtie de copt.
Scoatem afară din cuptor și lăsăm să se răcească complet în formă după care îndepărtăm forma și o mai lăsăm la stabilizat pentru minim 6 ore sau peste noapte.
Se poate tăia și servi. Spor la treabă și poftă bună!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.