Plăcinte țărănești cu cartofi de post, la tigaie

( 4.3 out of 5 )
Loading...
  • -16 buc Servings+
  • 30 mTimp de preparare
  • 30 mTimp de gatire
  • 60 mGata in
Print Recipe

Plăcinte țărănești cu cartofi de post, la tigaie

Vestite și apreciate de toată lumea, aceste Plăcinte țărănești cu cartofi de post la tigaie sunt moi, pufoase și gustoase.

Simplu, plăcintă cu cartofi, așa îi spunea tanti Ani, aceștor minunății și se pot face și cu varză, brânză, detalii aici sau combinate. Pot spune că toate sunt pe placul meu, indiferent de umplutură că sunt reci sau calde. Acestea cu cartofi se mănâncă în special în perioada postului dar sunt și preferatele vegetarienilor.

Le-am descoperit în Bihor, pentru că din câte știu eu acolo sunt la ele acasă și niciunde în țară nu se fac atât de bune ca-n Bihor. Sunt fragede, moi și și foarte gustoase, că de te apuci să mănânci nu mai știi să te oprești!

Se găsesc pe aproape orice stradă, în magazinele de patiserie, chiar și în supermarket-uri.

Rețeta este atât de simplă și rapid de făcut, încât printre altele de făcut în casă poți pune de un aluat, iar restul e floare la ureche. Rămâneți alături pentru lista ingredientelor și modul de preparare și cu siguranță vă veți bucura de cele mai bune plăcinte țărănești.

Pentru multe alte rețete cu sau fără carne ori preparate de post  și multe altele, găsiți în secțiunea gustări, click aici sau pe fotografie.

C8514272-7D54-4A48-BAA2-62D97C2FFB0A.jpeg

D55251C1-2140-4C18-9132-1C73965A0F67.jpeg.webp

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Cum se fac vestitele Plăcinte țărănești cu cartofi de post, la tigaie

Ingrediente pentru aluat:

  • 1,2 kg de făină albă
  • 550-600 ml apă călduță, în funcție de cât de mult cere aluatul
  • 30 g drojdie proaspăta
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1 linguriță de sare
  • 80 ml ulei vegetal

Ingrediente pentru umplutură:

  • 2 kg de cartofi albi
  • 1 legătură de ceapă verde (Opțional)
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

Curățăm cartofii și îi pune la fiert cu sare exact ca pentru piureul de cartofi. După ce sunt fierți, scurgem toată apa și îi pasăm ca pentru piure, însă pot rămâne și câteva bucățele mai măricele. Dăm gust cu sare și piper. Dăm deoparte, ei vor trebui să fie reci când vom umple plăcintele. 

Tocăm ceapa o dăm deoparte.

Punem într-un castronel drojdia cu zahărul și adăugăm jumătate din cantitatea de apă călduță, amestecăm, acoperim cu o folie și lăsăm la loc călduț pentru activare drojdiei.

Într-un castron mare punem făina cernută, diferența de apă, uleiul, sarea și drojdia activată.

La început amestecăm cu o lingură de lemn sau una de silicon, iar când aceasta devine ineficientă trecem la frământatul manual, până obținem un aluat neted și elastic.

Punem aluatul într-un castron uns cu ulei și acoperit cu o folie de prospețime și lăsăm să dospească până își dublează volumul.

După dospirea aluatului, îl scoatem afară din castron și îl împărțim în 16 buc egale și le dăm forme rotunde.

Pe un plan de lucru uns cu ulei, întindem câte o bucată de aluat cu diametrul de 12-15 cm și împărțim egal pentru fiecare bucată de aluat: cartofii și ceapa.

Aducem marginile spre interiorul placintei și le strângem, astfel încât să se lipească.

Întoarcem cu partea strânsă în jos și întindem rotund plăcintele cu diametrul de 20 de cm.

Într-o tigaie incinsă punem câte o linguriță de ulei și coacem plăcintele la foc mediu până devin aurii-brun deschis, aproximativ 2 minute pe fiecare parte.



Spor la treabă și poftă bună!

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram

Sau pe pagina de Facebook

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password