Prăjitură Boema cu mousse de cafea, rețetă veche de cofetărie

( 4.2 out of 5 )
Loading...
  • -24 pServings+
  • 60 mTimp de preparare
  • 30 mTimp de gatire
  • 1:30 hGata in
Print Recipe

Prăjitură Boema cu mousse de cafea, rețetă veche de cofetărie 

Amintirile din vremea copilăriei pe când la Cofetăria Casata găseam cea mai bună Prăjitură Boema cu mousse de cafea m-au făcut azi să o reproduc și să o aduc în actualitate și pentru dumneavoastră.

De Boema m-am îndrăgostit iremediabil cu ani în urmă, pe vremea lui Ceaușescu. Când veneam de la biserică musai ne opream pe la cofetăria din Micălaca, sincer nu mai știu exact cum îi spunea, era pe colțul șirului de blocuri din cartier, alături de alimentara și aprozarul care deserveau o parte din cartier.

Îmi plăceau prăjiturile cu cacao enorm de mult, rolurile cu cacao și cremă de ciocolată, vorba vine ciocolată, că nu aveau nici măcar urmă de ciocolată, ci o cremă de unt cu cacao și zahăr, dar era bunicel, amandinele, însă Boema și Ora 12 le-am idolatrizat 😂😂😂

De curând am redescoperit-o la un magazin de pâine din zonă care pe lângă produsele de panificație oferă și aceste minunății. Sunt bune, însiropate și cu aromă de cafea, însă frișca de deasupra este de-a dreptul un plastic necomestibil. Zilele astea, am tot întrebat în stânga și-n dreapta după rețetă, și după mai multe variante primite de la prieteni, am tot ales, până am ajuns la această variantă a prietenului și tizului meu Nicolae de la o cofetărie din Arad, care și acum le face ca pe vremea când eram în practică la ei.

Rămâneți alături pentru lista ingredinetelor și modul de preparare, pentru a readuce în actualitate gustul de odinioară al prăjiturii Boema.

Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie. 

necunoscut.jpg

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Ingrediente pentru blat:

  • 8 ouă
  • 220 g zahăr
  • 170 g făină
  • 70 g cacao de bună calitate
  • 50 ml apă
  • 70 ml ulei
  • 10 g praf de copt

Ingrediente pentru sirop:

  • 250 g zahăr
  • 200 ml cafea
  • 500 ml apă

Ingrediente pentru mousse-ul de cafea:

  • 320 ml lapte
  • 200 g zahăr
  • 4 gălbenușuri
  • 25 g amidon
  • 10 g ness
  • 30 ml apă
  • 10 g gelatină
  • 60 ml apă
  • 250 ml smântână din lapte pentru frișcă(35% grăsime)
  • 50 g zahăr pudră

Ingrediente pentru ultimul strat:

  • 250 ml smântână din lapte pentru frișcă (35% grăsime)
  • 50 g zahăr pudră

Mod de preparare pentru blat:

Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Tapetăm cu hârtie de copt o tavă de cuptor cu dimensiunile de 25/30 cm.

Într-un bol cernem făina și cacaua, adăugăm și praful de copt și dăm deoparte.

5D0480E9-C665-4364-B5E3-0604D78FBBC1.jpeg

Într-un bol amestecăm uleiul cu apa și dăm departe.

868E9E49-6FCF-4DF5-ADDA-73056C961B94.jpeg

Batem ouăle cu un praf de sare, iar când a început să se formeze spuma, adăugăm treptat zahărul și batem în continuare până obținem o spumă cremoasă, care lasă valuri ușoare la suprafață.

6ED728E6-55C9-4E0E-8FB6-19AA53841128.jpeg

Adăugăm și apa amestecată cu uleiul în compoziția de ouă și batem atât cât să se încorporeze.

D5B9CB60-BB37-4BC5-9D3D-CA5754B07A3C.jpeg

Adăugăm în 3 tranșe compoziția de făină și amestecăm cu mișcări ușoare de jos în sus până încorporăm întreaga compoziție uscată.

26334225-D99C-4022-878A-DFB8C7FEB777.jpeg

Turnăm în tava tapetată cu hârtie de copt și dăm la cuptor pentru circa 18 minute sau până trece testul scobitorii.

6C0B4EA2-4066-4B62-A36D-E7BF3C8506FF.jpeg

Scoatem afară din tava în care s-a copt și lăsăm să se răcească la temperatura camerei pe un grătar.

A28190FE-CB02-429F-BBE3-1181988BE751.jpeg

Mod de preparare pentru sirop:

Punem zahărul la caramelizat, iar când este topit și are culoarea caramelului adăugăm cu atenție apa.

86243F65-82A9-422E-9B8B-4E335F8795CA.jpeg

Punem și cafeaua și lăsăm la foc mic până se topește zahărul. Dăm deoparte.

Mod de preparare pentru mousse-ul de cafea:

Punem gelatina la hidratat în cei 60 de ml de apă.

Dizolvăm nessul în cei 30 ml de apă.

Punem laptele la înfierbântat.

 

Într-un castron punem zahărul și gălbenușurile, le omogenizăm până se deschis ușor la culoare. Nu trebuie să fie topit zaharul.

Adăugăm amidonul în gălbenușuri și amestecăm până se înglobează și acesta.

Turnăm jumătate din cantitatea de lapte peste compoziția de gălbenușuri și omogenizăm.

Punem din nou laptele la fiert pe foc mic și turnăm compoziția de gălbenușuri. Fierbem până se îngroașă.

Adăugăm pe rând nessul dizolvat și gelatina în compoziția fierbinte. Omogenizăm și lăsăm să ajungă la temperatura camerei. În acest caz gelatina nu mai trebuie încălzită și adusă în stare lichidă, pentru că compoziția este fierbinte. 

Mod de preparare pentru frișcă:

Batem smântâna pentru frișcă până lasă ușoare valuri la suprafață, precum o zăpadă ușoară și pufoasă, adăugăm zahărul pudră și mai batem puțin până se întărește. Mare atenție, nu bateți foarte mult, că rișcați să se taie și frișca naturală din lapte, niciodată nu va avea ținuta, și nici nu va arăta ca frișca vegatală.

necunoscut.jpg

Încorporăm o treime din cantitatea totală de frișcă în compoziția de ness, care musai trebuie sa fie la temperatura camerei.

Acum încorporăm cu ajutorul unei spatule cu mișcări lente de jos în sus compoziția de ness cu o treime din frișcă în frișca rămasă.

Asamblare:

Însiropăm bine blatul cu tot siropul obținut mai devreme.

Turnăm 75-80% din mouse-ul de ness, îl întindem uniform și dăm la rece. Batem și frișca pentru ultimul strat respectând pașii anteriori și o turnăm deasupra mousse-ului de ness. Nivelăm și cu ajutorul unui sac cu șpriț facem aveline din crema de ness rămasă.

Spor la treabă și poftă bună!

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password