Prăjitura Rafinată cu afine și iaurt Este o prăjitură care te răsfață prin eleganță și bun gust, creată pentru momentele în care vrei să îți oferi ceva cu adevărat special.
Blaturile pufoase, îmbogățite cu nucă coaptă, sunt bine însiropate cu un sirop fin de lămâie, aducând o notă acrișoară care contrastează minunat cu dulceața jeleului de afine.
Mousse-ul de iaurt adaugă o notă fresh și cremozitate, legând armonios toate aromele. Fiecare strat este gândit să aducă o textură diferită, de la crocantul discret al nucii până la catifelarea mousse-ului. Este genul de prăjitură care nu doar că arată bine, dar îți va rămâne în memorie prin gustul echilibrat și rafinat.
Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului de preparare detaliat pas cu pas pentru o reușită garantată.
Ingrediente pentru blat:
Ingrediente pentru jeleul de afine:
Ingrediente pentru mousse-ul de iaurt:
Ingrediente pentru sirop:
Ingrediente pentru glazură:
Mod de preparare pentru blat:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.
Tapetăm 2 tăvi de cuptor de 27/38 cm cu hârtie de copt.
Amestecăm făina cu nuca măcinată.
Într-un castronel amestecăm gălbenușurile cu uleiul până obținem o textură similară a unei maioneze.
Batem albușurile cu un praf de sare până lasă ușoare valuri asemeni unei zăpezi moi. Adăugăm treptat zahărul și batem in continuare până obținem o bezea ferma și lucioasă.
Adăugăm amestecul de gălbenușuri și amestecăm ușor.
Încorporăm și amestecul de făină în 2 tranșe și amestecăm ușor cu mișcări de jos în sus până se încorporează toată făina.
Turnăm compoziția în tăvi și dăm la cuptor pentru 14-15 minute sau până trece testul scobitorii iar suprafața nu se mai lipește de deget.
Scoatem tăvile din cuptor și răsturnăm pe un grătar, îndepărtăm hârtia de copt și îl lăsăm să se răcească complet la temperatura camerei.
Tăiem Abele blaturi în jumătate.
Mod de preparare pentru jeleul de afine:
Punem afinele cu zahărul și sucul de lămâie la foc mic și lăsăm să fiarbă 5 minute din momentul în care a început să clocotească.
Adăugăm amidonul dizolvat în apă și fierbem până se îngroașă.
Compoziția trebuie să fie groasă similară unei dulceți consistente.
Acoperim suprafața cu o folie și lăsăm să se răcească complet la temperatura camerei.
Cu ajutorul unui blender de mână mixam bine compoziția de afine până obținem un piure cremos și fin. Dăm deoparte îl vom folosi mai târziu.
Mod de preparare pentru mousse-ul de iaurt:
Punem gelatină la hidratat în apă rece pentru 10 minute.
Batem frișca până lasă ușoare valuri la suprafață, precum o zăpadă ușoară și pufoasă, adăugăm zahărul pudră și mai batem puțin până se întărește. Mare atenție, nu bateți foarte mult, că rișcați să se taie și frișca naturală din lapte, niciodată nu va avea ținuta, gustul și nici nu va arăta ca frișca vegatală.
Iaurtul trebuie să fie la temperatura camerei și punem peste el zahărul și esența de vanilie. Amestecăm și dăm deoparte. Verificăm dacă zahărul este topit.
Încorporăm treptat iaurtul în frișca bătută și amestecăm ușor.
Luăm o parte din amestec și adăugăm gelatina hidratată și topită amestecăm bine.
Turnăm amestecul de gelatină peste și omogenizăm ușor.
Asamblare:
Împărțim atât crema cât și jeleul în 3 părți egale.
Punem într-o formă un blat, Însiropăm un strat de mousse de iaurt, unul de jeleu și o luăm de la capăt până terminăm cu un blat pe care îl însiropăm si pe acesta. Acoperim cu o folie și dăm la rece până a doua zi.
Mod de preparare pentru glazura de ciocolată albă:
Punem smântâna la înfierbântat iar când ajunge în punctul de fierbere oprim focul și adăugăm ciocolata. Lăsăm 2-3 minute după care mixam bine pentru a obține o cremă fină. O lăsăm să se tempereze ușor.
Turnăm 3/4 din glazură peste și dăm din nou la rece pentru jumătate de oră. După care decorăm după imaginație ❤️
Porționăm și este gata de servit. Spor la treabă și să vă fie de folos!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.