Prăjitură simplă și rapidă cu prune și cremă de vanilie este un desert de casă, ușor de pregătit și incredibil de gustos.
Se face din două straturi de aluat fraged, dat pe răzătoare, între care se așază prune suculente și o cremă fină de vanilie, fiartă. Rezultatul este o prăjitură aromată, cu textură fragedă și umplutură cremoasă, perfect echilibrată între dulceața cremei și prospețimea prunelor.
Ideală pentru mesele în familie sau ca desert de weekend, se servește simplă sau pudrată cu zahăr vanilat.
Simplă de pregătit, dar spectaculoasă la gust, această prăjitură este alegerea perfectă pentru a aduce bucurie la mesele de familie sau pentru a impresiona oaspeții cu un desert autentic, făcut acasă.
Ingrediente pentru aluat:
Pentru crema de vanilie:
Ingrediente pentru stratul de prune:
Mod de preparare pentru aluat:
Mixăm untul cu zahărul, sarea și extractul de vanilie până se deschide la culoare.
Adăugăm oul și omogenizăm.
Încorporăm făina cernuta si praful de copt si amestecăm cu o spatulă. Nu băgăm mâna deloc în aluat.
Împărțim aluatul în 2 părți una de 300 g și restul care ar trebui să fie de 200 plus minus în funcție de cât de mari sunt ouăle. Învelim în folie de prospețime și dăm la congelator pentru 30 de minute.
Mod de preparare pentru crema de vanilie:
Punem 350 ml din cantitatea totală de lapte la fiert cu zahărul și zahărul vanilat.
Omogenizăm ouăle cu budincă și praful de sare.
Adăugăm restul 50 ml de lapte peste compoziția de ouă și omogenizăm bine.
Când începe să clocotească laptele, oprim focul și adăugăm treptat amestecând în continuu compoziția de ouă. Amestecăm într-una până se îngroașă.
Încorporăm untul și amestecăm până și acesta este complet topit. Dăm deoparte și mai amestecăm ocazional să nu facă pojghiță.
Mod de preparare pentru stratul de prune:
Tăiem prunele sferturi și adăugăm zahărul peste ele. Le lăsăm cu zahărul pentru 30 de minute, și le mai săltăm din când în când. Înainte de a le pune pe prăjitură le scurgem bine.
Asamblare:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Tapetăm o tavă de 20/28 cm cu hârtie de copt.
Scoatem de la congelator bucată mare de aluat și o dăm pe răzătoarea cu ochiuri mari în tavă tapetată distribuind cat se poate de uniform. Punem prunele cu coaja în jos și cu pulpă în sus.
Distribuim biscuiți peste prune și turnăm crema de vanilie, iar aici când am turnat crema am uitat să fac poză, așa ca va trebui să mă credeți pe cuvânt.
Radem și bucată mică de aluat deasupra cremei de vanilie. Și dăm la cuptor pentru 45 de minute.
Scoatem din cuptor și lăsăm să se răcească bine la temperatura camerei. O dăm la frigider pentru jumătate de oră. Tăiem și servim cu plăcere, spor la treabă și să vă fie de folos!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.