Rulou cu nucă, scorțișoară și merișoare

( 5 out of 5 )
Loading...
  • 10 pPortie
  • 60 mTimp de preparare
  • 40 mTimp de gatire
  • 1:40 hGata in
Print Recipe

Rulou cu nucă, scorțișoară și merișoare

Zilele trecute, prietena mea de mai bine de 20 de ani, Marcela a făcut niște rulouri cu nucă și stafide de îți era mai mare dragul.
Am cerut rețeta, am studiat-o, dar cum eu trebuie să îmi las amprenta, am modificat-o ici colo și ce a ieșit urmează să vedeți!
Astăzi de dimineață cu gândul de a împărtăși cu dumneavoastră această rețetă, m-am apucat de treabă însă pe când am ajuns acasă nu am mai avut decât un colț, care mi-a fost păstrat, așa de bun simț :)))
Așa că spre seară, m-am apucat din nou de frământat și spre miezul nopții am apucat să bag a doua tură în cuptor. Aleluia :))

Malte aluaturi dospire și extrem de gustoase, care se cac ușor:

Babka sau cozonac cu mumtă umplutura de ciocolată cu alune de padure

Ingrediente aluat:

  • 400 gr faina alba
  • 20 g drojdie
  • 2 gălbenușuri
  • 25 g unt
  • 1/4 linguriță sare
  • 40 g zahăr
  • Lapte cât cuprinde să fie un aluat elastic și să nu se lipească

Ingrediente pentru umplutură:

  • 130 g unt
  • 80 g zahăr
  • 125 g nucă măcinată
  • 1 linguriță scorțișoară măcinată
  • 40 g merișoare/stafide (după plac)

Pentru finisat:

  • 150 ml lapte
  • 70 g zahăr

Mod de preparare rulouri cu nucă, scorțișoară și merișoare:

La început se pune drojdia în lapte calduț cu puțină făină, sarea și o lingură de zahăr. Se amestecă până se înmoaie drojdia și se lasă la crescut.

Punem făina într-un castron, facem o gaură în mijloc, adăugăm untul, laptele, gălbenușurile, restul de zahăr. Frământăm până obținem un aluat elastic similar celui de cozonac.


Îl lăsăm la dospit intr-un castron uns cu puțin ulei până își dublează volumul.

În timp ce aluatul stă la dospit facem unplutura: punem toate ingredientele într-un castron și le amestecăm până obținem o pastă. Merișoarele le păstrăm pentru mai tarziu.

Presărăm un plan de lucru cu făină pe care întindem aluatul sub formă dreptunghiulară de 0,5 cm grosime. Ungem aluatul cu compoziția de nucă lăsând doar marginea inferioară neacoperită.

Tăiem 8 felii și rulăm lejer felie după felie, pentru că aluatul va dospi și să nu se umfle foarte tare la mijloc.

Îl punem intr-o tavă rotundă tapetată cu hârtie de copt, inserăm merișoarele între straturi apăsându-le ușor.


Lăsăm la dospit.

Coacem 20 de minute la 200 de grade și încă 20-22 de minute la 180. După trecerea timpului turnăm uniform laptele fierbinte cu zahărul peste melci și mai coacem încă 5-7 minute la 180 de grade până se absoarbe tot.

Simplu, nu-i așa? Spor la treabă și poftă bună!

Tips & variations

  • Tava folosită 28 cm diametru.

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password