Ștrudel / plăcintă întoarsă cu mere, nuci coapte și stafide
Despre ștrudelul cu mere as tot putea vorbi! E unul din preferatele mele și culmea deși e preferat, îl mănânc mai mult în perioada toamnă și iarnă. Probabil că e de sezon, nici nu am dat importață, cert e că așa mi-a rămas întipărit pe retină din copilărie. Dar acum când stau și ma gândesc, mai toate aluaturile erau consumate în această perioadă, pentru că primăvara și vara consumam de cele mai multe ori fructele proaspete.
Acasă noi ii spuneam plăcintă întoarsă și se făcea atât sărată cu brânză telemea, cu cartofi cu varză sau dulce cu brânză dulce, dovleac, prune, cireșe sau cu nuci.
Astăzi dau timpul înapoi cu vreo 30 de ani și îmi aduc aminte că întotdeauna fără excepție eu eram cel care mă ocupam de ștrudelele din casa noastră, familia fiind foarte încântată de aptitudinile mele, deși ei vroiau să mă facă preot :))))
Ingrediente aluat pentru ștrudel cu mere, nuci coapte și stafide:
Ingredinete unplutură:
Alte rețete de ștrudel:
Strudel cu dovleac și scorțișoară
Mod de preparare ștrudel / plăcintă întoarsă cu mere, nuci coapte și stafide
Mod de preparare umplutură:
Prima dată pregătim merele, pe care le curățăm de coajă, le răzuim și le punem la călit în unt până se înmoaie și se evaporă excesul de suc. Adăugăm restul ingredientelor și mai călim până se leagă compoziția. În caz ca merele sunt foarte zemoase, putem adăuga o lingură de griș.
Lăsăm să se răcească.
Mod de preparare aluat:
Punem făina intr-un castron, facem o adâncitură și punem restul ingredientelor. Frământăm până obținem un aluat elastic, care se desprinde de pe pereții vasului. Îl ungem cu ulei, îl acoperim cu un prosop de bucătărie și îl lăsam să se odihnească pentru o oră.
Preîncălzim cuptorul la 190 de grade
Împărțim aluatul în două, ungem un plan de lucru cu ulei și îl apăsăm cu degetele de la mijloc spre exterior atât cât permite el, îl ungem cu ulei și iar presăm cu degetele, iar ungem cu ulei și tot așa până prinde o formă dreptunghiulară.
după care de la mijloc băgăm mâna pe sub el și îl intindem spre exterior, ungând cu ulei după fiecare întindere, până obținem un aluat subțire astfel încât să se vadă planul de lucru.
Umplem aluatul obținut în partea inferioară cu jumătate din compoziția de mere, ca un șir, stropim cu ulei și rulăm cât să acoperim compoziția după care băgăm marginile înăuntru, după care rulăm pana se termină aluatul.
Dăm forma unui melc și băgăm la cuptor pentru 30-35 de minute sau până se rumenește frumos.
Facem la fel și cu celălalt aluat.
Putem servi alături de sos de vanilie sau ca atare. Gustos și ușor de făcut, dar nu vă mai țin din treabă și vă spun spor la treabă și poftă bună!