Tort cu vișine si ciocolată de post o adevărată încântare pentru simțuri, combinând texturi fine și arome intense într-un desert perfect echilibrat.
Blatul umed, bogat în cacao, are o consistență pufoasă, dar în același timp densă și ușor umedă, datorită unui amestec atent echilibrat de ingrediente care îi conferă o structură aerată, fără a fi sfărâmicios.
Stratul generos de cremă de ciocolată cu caju adaugă o textură catifelată și un gust bogat, cremos, dar surprinzător de lejer. Nuca de caju este transformată într-o pastă fină, alături de ciocolată neagră vegană și lapte vegetal, rezultând o compoziție mătăsoasă, cu un echilibru perfect între dulceață și intensitatea ciocolatei.
Pentru un contrast de arome și texturi, tortul este completat de un strat de jeleu de vișine, realizat din compotul, plin de savoare, și amodon. Gustul acrișor al vișinelor adaugă prospețime și o notă ușor răcoritoare, care temperează dulceața cremei și intensitatea blatului de cacao.
Fiecare felie oferă o experiență gustativă complexă, unde blatul umed, crema fină și jeleul fructat se îmbină armonios, transformând acest tort într-un desert irezistibil, perfect pentru orice ocazie specială.
Ingrediente pentru blat:
Ingrediente pentru cremă:
Ingrediente pentru jeleul de vișine:
Mod de preparare pentru blat:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Tapetăm o tavă rotundă cu fund detașabil de 22-24 cm cu hârtie de copt.
Punem toate ingredinetele uscate (făină, cacao, bicarbonat de sodiu) într-un castron și le amestecăm.
Într-o crăticioară punem 70 de ml de lapte din cantitatea totală și îl punem la înfierbântat, adăugăm ciocolata și lăsăm 2-3 minute după care omogenizăm.
Într-un alt castron punem restul de 300 de ml de lapte, zahărul, mierea, uleiul, praful de sare și extractul de vanilie, omogenizăm până se topește zahărul.
Adăugăm compoziția de ciocolată în castronul cu ingredinetele umede și omogenizăm
după care încorporăm și ingredientele uscate.
Amestecăm bine și turnăm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Coacem aproximativ 40 de minute sau până trece testul scobitorii.
NOTĂ: Nu coaceți mai mult decât este nevoie ca altfel va deveni înecăcios.
După ce îl scoatem din cuptor îl lăsăm încă 10 minute în tava în care s-a copt, după care îl scoatem pe un grătar și îl lăsăm să se răcească complet.
Mod de preparare pentru crema de ciocolată cu caju:
Punem laptele la înfierbântat și adăugăm ciocolata în el, lăsăm 2-3 minute după care amestecăm energic până se omogenizează perfect iar ciocolata este complet topită.
Punem într-un blender compoziția de ciocolată, caju-ul și mixăm până obținem o cremă fină și omogenă. Turnăm într-un castron și acoperim cu o folie. Dăm la frigider pentru o oră.
Mod de preparare pentru jeleu:
Dizolvăm amidonul în 5-6 linguri de suc de la compot.
Punem compotul cu tot cu suc la înfierbântat, oprim focul, adăugăm amidonul dizolvat și amestecăm continuu pentru a nu face cocoloașe. Pornim din nou focul și fierbem la foc mic amestecând continuu până începe să clocotească. Lăsăm să se răcească la temperatura camerei amestecând din când în când să nu facă pojghiță.
Asamblare:
Mixăm ușor crema cat să fie manevrabilă.
Tăiem capacul blatului astfel încât să îl îndreptăm. Apoi îl tăiem în două părți egale.
Punem un blat, ungem cu o lingură de cremă toată suprafața blatului.
Cu ajutorul unui sac turnăm o bordură înaltă de vreo 1,5-2 cm iar în mijloc punem jeleul de vișine temperat.
Punem al doilea blat și acoperim cu restul de cremă. Decorăm cu fulgi de ciocolată, vișine, etc. Dăm la rece pentru minim 6 ore.
Tăiem cu un cuțit cu lama îngustă și subțire înmuiat în apă fierbinte. Spor la treabă și să vă fie de folos!
Pentru multe alte rețete de post, dulci sau sărate căutați în secțiunea rețete de post, click aici sau pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.