Tort de zahăr ars cu bezea italiană, Numa când pomenești de tort de zahăr ars mie îmi plouă în gură, imediat mintea îmi fuge la caramel, la ceva delicios și bun.
Totul a pornit de la tortul prietenilor mei Alexandru și Melinda, care fac cel mai bun tort de zahăr ars, care de fiecare parcă este tot mai bun. Nu am mai avut răbdare și am cerut rețeta, la care răspunsul a venit scurt și la obiect alături de un zâmbet mare și larg, rețeta e atât de simplă, încât noi o facem cu lingura… Doamne mi-am zis, ăștia fac minunea asta cu lingura, sigur își bat joc de mine. Apoi Meli, pentru că așa îi spunem noi mi-a povestit și istoria acestui tort de zahăr, este rețeta de la Piri Neni, bunica ei, care nu făcea ea prea multe deserturi, însă acesta era unul la îndemână atât din punct de vedere al ingredientelor, dar și al modului de preparare, ea fiind ocupată mai toată ziua cu florile pe care le cultiva în imensa ei grădină.
Îmbunătățirea lui cu bezeaua italiană cu lime, a venit odată cu rețeta primită de la ei, era prea banal să îl prezint ca atare, așa că i-am adăugat un plus de culoare și gust, ca o surpriză pentru Alex și Meli,
Rămâneți alături pentru lista simplă a ingredientelor, dar și pentru modul de preparare.
Alte rețete de torturi, biscuiți/fursecuri și multe alte dulciuri minunate, de dulce sau de post găsiți în secțiunea desert, click aici sau pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente pentru caramelizat:
Ingrediente pentru cremă:
Ingrediente pentru blat:
Ingrediente pentru bezeaua italiană cu lime:
Preîncălzim cuptorul la 150 de grade Celsius.
Mod de preparare pentru caramel:
Punem zahărul și oțetul într-o craticioară și îl caramelizăm pe foc mic. Când are culoarea chihlimbarului, dăm jos de pe foc și întindem bine pe toată suprafața cratiței. Dăm deoparte să se tempereze.
Mod de preparare pentru cremă:
Într-un castron încăpător punem ouăle cu laptele, zahărul, extractul de vanilie, praful de sare și amestecăm bine până se topește zahărul.
Mod de preparare pentru blat:
Punem ouăle într-un castron bine spălat și degresat cu praful de sare și batem până lasă ușoare valuri la suprafață.
Adăugăm treptat zahărul în ouă și batem în continuare până se topește zahărul și se formează o spumă consistentă.
Încorporăm făina treptat în compoziția de ouă și amestecăm cu ajutorul unei spatule cu mișcări lente de jos în sus.
Asamblare:
Punem compoziția de cremă in cratița cu zahărul caramelizat.
Cu o lingură punem compoziția de blat peste cea de cremă și dăm la cuptor pentru 75 de minute.
Scotem afară și lăsăm la temperat până ajunge la temperatura camerei. Apoi punem la rece până a doua zi. Musai trebuie să mai stea la frigider peste noapte.
A doua zi scoatem de la frigider și cu un cuțit lama foarte subțire desprindem de pe marginile cratiței și răsturnăm pe o farfurie. Mare atenție, când răsturnați. Puneți farfuria deasupra și întoarceți oala cu fundul în sus și cu farfuria sub. Ștergem bine suprafața cremei de deasupra blatului cu un șervețel. Punem din nou la frigider.
Mod de preparare pentru bezeaua italiană:
Punem zahărul cu sucul de lime la foc mic până ajunge la temperatura de 115 grade Celsius. Dacă nu aveți un termometru, luați o picătură între degete și dacă lasă un firișor la desprinderea degetelor este perfect.
Între timp batem albușurile cu un praf de sare, până lasă forme ușoare asemeni unei zăpezi moi.
Adăugăm siropul fierbinte direct peste albușuri și batem până se răcește complet.
Scoatem prăjitura din frigider și o tapăm din nou deasupra.
Bezeaua și decorul este indicat a le pune cu maximum 2 ore înainte de servire, altfel se va lăsa.
Cu ajutorul unei linguri punem beazaua deasupra și cu o spatulă pe laterale. Cu ajutorul unui arzător cu gaz flambăm ușor partea superioară și lateralele.
Decorăm cu fructele și menta. Deasemeni bezeaua se poate pune pe fiecare bucată în parte înainte de servire.
De aici nu îmi rămâne decât să vă urez spor la treabă și poftă bună!