Tort doboș cel mai bun tort cu amintiri din Copilăria mea, o să-l pregătesc după rețeta noastră veche a familiei 😍😍😍
Îmi aduc aminte cu plăcere de acest tort doboș, rețeta veche de familie dar și cu anumită doză de regret.
Era musai zi festivă când se făcea tort doboș, rețetă veche de familie în casă, mai ales de zilele onomastice, de naștere sau de sărbători. Cu cât ieșeau mai multe foi dinte-o porție de aluat cu atât era mai mare fala. :)))
De sărbători era o întrecere între vecini în tot ceea ce ține de mâncărurile și prăjiturile de sărbători… parcă îmi aduc aminte și acum cum se întrebau, tu ce faci de mâncare și dacă vecina făcea un fel mai mult, era musai să intri în casă și să te pui din nou la oale să faci încă două feluri, doar ca să o întreci!
Țin minte cum păstram untul, ciocolata și toate ingredientele care se găseau destul de greu. Acum sunt la toate colțurile, însă din comoditate sau din lipsă de timp îl fac tot mai rar.
Aici găsiți mai multe rețete de prăjituri și torturi, sau click pe fotografia de mai jos!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente pentru foi:
Ingrediente pentru cremă:
Ingrediente pentru glazura de zahăr ars:
Un șervețel cu ulei, o lampă cu flacără și un cuțit pentru tăiat glazura
Mod de preparare cremă:
Pentru început ne vom ocupa de cremă: punem ouăle cu zaharul și extractul de vanilie într-un castron pe bain marie, având grijă ca fundul castronului să nu atingă apa.
Batem până se spumează și se leagă compoziția de ouă. Cum știm când e gata?! Când lasă ușoare urme și curge în fir gros.
Adăugăm untul și ciocolata și omogenizăm. Dăm la rece pentru minim 2 ore.
Mod de preparare pentru foi:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.
Coacem nuca și o tocăm grosier.
Separăm ouăle. Topim untul.
Într-un castron mare vom bate albușurile cu un praf de sare, până lasă valuri la suprafața vasului. Treptat adăugăm zahărul pudră și batem până compoziția capătă un aspect lucios.
Amestecăm untul cu gălbenușurile, le turnăm peste compoziția de albușuri, adăugăm și făina și amestecam ușor cu mișcări de sus în jos.
Trasăm cu ajutorul unui cerc forme și turnăm compoziția împărțită în 7 părți egale.
Coacem 7-8 minute fiecare foaie după care le scoatem la răcit pe grătar. Alegem o foaie care arată cel mai bine și o lăsăm deoparte, pe aceasta vom turna caramelul.
După 2 ore scoatem crema de la frigider și o spumăm.
Împărțim ochiometric crema în 8 părți, câte una pentru fiecare foaie, o parte pentru îmbrăcat tortul și una pentru avelinele de deasupra, pentru că una va veni cu caramel.
Ungem foile alternativ foaie, crema, foaie cremă și tot așa până ne rămâne foaia dată deoparte și 2 părți de cremă.
Cu o parte de cremă ungem marginile, iar cu cealaltă facem 12 aveline la marginea tortului, asemeni ceasornicului.
Barotăm, adică încărcam marginile tortului cu nuca tocată și îl dăm departe.
Mod de preparare pentru caramelul de pe ultima foaie:
Punem zahărul cu oțetul de vin la caramelizat, după care turnăm cu grijă pe foaia păstrată. Întindem rapid și uniform.
Cu ajutorul unui cuțit încins fie la o lampă arzător sau la flacăra aragazului, trecem lama printr-un șervețel uns cu ulei și taiem rapid 12 triunghiuri.
Punem triunghiurile caramelizate peste tort și lăsăm la temperatura cămării până a doua zi.
Sau puteți să îl faceți plat, fără a pune triunghiurile caramelizate într-o parte pe cremă.
Tăiem felii exact între triunghiurile caramelizate și servim. Gustos și nu chiar greu de făcut.
Dimensiune tavă, diametru 26 cm