Azi facem un Tort Dubrovnik pe care l-am mâncat în Croația la o familie unde am fost cazați 3 ani la rând.
Îmi aduc aminte că în ultimul an când am ajuns la ei ne așteptau cu prăjitura care e atât de bună încât nu mai ai nevoie de nimic 🤣🤣🤣 Deși luasem în primul an rețeta nu m-am încumetat până azi să o fac, după ce mi-am făcut curat prin bibliotecă și așa adus aminte de ea, găsind hârtia pe care am notat-o.
Blat ușor crocant cu alune de pădure și 3 tipuri de cremă cu ciocolată delicioasă intr-un tort spectaculos, atât din punct de vedere vizual cât și gustativ.
Este foarte simple de pregătit cu ingrediente relativ putine și destul de spornic, sățios și ciocolatos. Alunele de pădure pot fi înlocuite cu nucă sau migdale și deasemeni poate fi înnobilat cu vișine sau fructe uscate.
Ceea ce îmi place foarte mult la acest tort, că deși este cu umplutură generoasă, nu este grețos și parcă nu te mai poți opri din mâncat deși stai să dai pe afară 🤣🤣🤣
Iar de aici nu îmi rămâne decât să vă invit să ramâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și a modului de preparare. Așadar spor la treabă și poftă bună!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente pentru blat:
Ingrediente pentru cremă:
Ingrediente glazură:
Mod de preparare pentru foi:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Tapetăm 2 tăvi de 37/33 cm de cuptor cu hârtie de copt.
Cernem făina și o punem peste alunele măcinate. Amestecăm astfel încât să se omogenizeze.
Batem albușurile cu un praf de sare până lasă urme ușoare asemeni unei zăpezi moi. Adăugăm treptat zahărul bătând în continuare până acesta se topește și obținem o spumă fermă și lucioasă.
Încorporăm amestecul de faină cu alunele prăjite și tocate în 2 tranșe egale.
Turnăm în tăvi, nivelăm si dăm la cuptor pentru 16-18 minute. Scoatem din cuptor și le punem pe un grătar să se răcească.
Mod de preparare pentru creme:
Punem 1 l de lapte cu zahărul, praful de sare și extractul de vanilie la înfierbântat.
Punem amidonul împreună cu diferența de lapte intr-un castron și omogenizăm.
Când laptele începe să clocotească, reducem focul la minim și turnăm compoziția de amidon în fir subțire, amestecând încontinuu până se îngroașă și dă câteva clocote.
Adăugăm untul și amestecăm până se încorporează apoi oprim focul.
Împărțim compoziția de lapte în 2 părți egale și una o turnăm fierbinte peste ciocolata neagră iar cealaltă peste cea albă. Lăsăm 1-2 minute după care amestecăm energic până se omogenizează.
Din ambele compoziții luăm câte 450 g (o treime) și le amestecăm până se îmbină perfect.
Acum o să avem o parte albă, una deschisă la culoare și cealaltă neagră. Amestecăm din când în când în ele ca să nu facă pojghiță până se răcesc.
Asamblare:
Înlăturăm hârtiile de copt de la foi și le tăiem pe lung sau pe lat în 2.
Ungem 3 foi cu câte o treime din crema neagră și le nivelăm. Dăm la rece pentru 15 minute.
Tunăm câte 1/3 compoziția deschisă la culoare pe fiecare foaie unsă cu cea neagră, nivelăm si dăm din nou la rece pentru 15 minute.
Ungem și cu crema albă fiecare blat cu câte o treime fiecare.
Punem cu grijă cele 3 blaturi unse unul peste celălalt, foaia a patra și punem un blat peste ca să preseze ușor si să se nivele. Dăm la rece pentru minim 6 ore sau mult mai bine peste noapte.
Mod de preparare pentru glazură:
Înfierbântăm smântâna, adăugăm ciocolata și lăsăm 1-2 minute după care amestecăm energic până se omogenizează perfect. Lăsăm să se tempereze.
Turnăm peste ultima foaie și nivelăm. Dăm din nou la rece pentru 15 minute după care putem tăia și servi.
Chiar dacă pare complicat este atât de simplu și de ușor, trebuie doar să te bucuri la final de rezultatul magnific. Să vă fie de folos!