Abonează-te la canalul de Youtube

Tort Luminița cu choux a la creme umplut cu cremă de vanilie și ciocolată

( 4.5 din 5 )
Se încarcă...
  • 16 pPorții
  • 60 mPreparare
  • 2:0 hGătire
  • 3:0 hGata în
Printează rețeta

Tort Luminița cu choux a la creme umplut cu cremă de vanilie și ciocolată

 

Pot spune că provocările sunt cele care mă motivează cel mai tare! Așa a fost și de această dară când o clientă, care își serba ziua a întrebat dacă putem să îi facem un tort… și fiind mare amatoare de choux a la creme, trebuia musai să îi fac ceva care să conțină choux-uri. Am tot stat și m-am gândit și în timp ce făceam cojile de choux mi-a venit această idee de a combina un choux mare cu mai multe mici. Am adăugat o cremă de ciocolată, puțină frișcă, iar pentru o notă crocantă alune de pădure și fructe uscate.

Am adăugat poza într-un instastory iar dumneavoastră ați fost cei care m-ați motivat pentru a-l așterne în câteva rânduri aici, alături de modul de preparare pas cu pas.

Ciocolata cu vanilia fac casă bună împreună, așa că o combinație clasică nu are cum să dea greș! Este atât de bun, încât am ajuns acasă și l-am reprodus, însă ai mei nu au avut răbdare până a doua zi și am fost nevoit să-l fac și pe al treilea în două zile 😂😂😂

Rămâneți alături pentru lista ingredientelor și modul de preparare.

Cum se face Tort Luminița cu choux a la creme umplut cu cremă de vanilie și  ciocolată

Ingrediente pentru aluat:

  • 120 ml lapte
  • 120 ml apă
  • 80 g unt
  • Un praf de sare
  • 120 g făină
  • 4 ouă medii

Ingrediente pentru crema de ciocolată:

  • 6 gălbenușuri
  • 3 ouă întregi
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 250 g zahăr tos
  • 50 g cacao de bună calitate
  • 100 g ciocolată de bună calitate cu minim 70% cacao
  • 250 g unt cu minim 82% grăsime

Ingrediente pentru crema de patiserie cu smântână:

  • 300 ml lapte gras
  • 1/2 baton vanilie
  • 120 g zahăr tos
  • 4 gălbenușuri
  • 30 g amidon alimentar
  • 100 ml smântână nefermentată (pentru gătit)cu 32% grăsime

Pentru îmbrăcat tortul și ornat:

  • 500 ml frișcă naturală din lapte de vacă cu 35% grăsime
  • 100 g zahăr pudră
  • 1 lingură de cacao
  • 150 g alune de pădure coapte și tocate grosier
  • 50 g fructe uscate (merișoare/stafide/curmale/smochine)

Mod de preparare pentru crema de ciocolată:

Într-un castron termorezistent sau de inox punem gălbenușurile, ouăle întregi, zahărul, extractul de vanilie și le punem deasupra unui ibric cu apă la fiert, la foc mic, astfel încât fundul castronului să nu atingă apa. Amestecăm într-una până compoziția începe să se spumeze ușor.

Adăugăm cacaua cernută, ciocolata și mai amestecăm până ajunge la 62 de grade, iar dacă nu avem termometru, până atunci când luăm pe tel și lasă forme asemeni unei dantele. Luăm jos de pe oală și lasăm să se răcească complet.

1D4910E1-D99C-4C82-914E-A79227D7F314.jpeg

Spumăm untul cu ajutorul unui tel atât cât să fie omogen, după care adăugăm pe rând câte o lingură din crema de ciocolată. După fiecare lingură de cremă adăugată amestecăm până la încorporare. Nu amestecăm mai mult decât este nevoie pentru a omogeniza.

4C9CCAF1-4A6D-4013-88EE-D51500735270.jpeg


Mod de preparare pentru crema patiseră de vanilie cu smântână:

Punem 200 ml lapte la fiert cu batonul de vanilie, sarea și zahărul.

Amestecăm gălbenușurile cu amidonul și restul de lapte.

F6D1F6A5-7184-4C2B-8727-821674F58F7B.jpeg

Când laptele a început să fiarbă turnăm peste compoziția de gălbenușe și amestecăm energic, turnăm toată compoziția înapoi în oală și fierbem la foc mic până se îngroașe, amestecând continuu.