De ceva vreme tot mă încumet să fac și eu un Tort șah mat cu cremă de ciocolată și vișine și mă gândeam că implică multă muncă și m-am cam ferit de acest aspect. Dar cu mâna pe inimă vă spun că nu e deloc greu de făcut.
Este un desert destul de complex cu 3 tipuri de blaturi, o cremă fină de ciocolata cu unt și dulceață de vișine și cu un gust fenomenal de bun.
Combinația de ciocolată cu vișine a fost dintotdeauna o reușită iar în această combinație de trei tipuri de blaturi parcă este și mai bună.
Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului de preparare detaliat pas cu pas.
Ingrediente pentru blatul de vanilie și cafea:
Ingrediente pentru blatul de cacao:
Ingrediente pentru cremă:
Mod de preparare pentru blatul de vanilie și cel de cafea:
Tapetăm 2 tăvi de 22/26 cm cu hârtie de copt.
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade
Mixăm gălbenușurile cu uleiul și extractul de vanilie până se spumează ușor.
Amestecăm cafeaua instant cu apa până se dizolvă.
Batem albușurile cu un praf de sare până lasă ușoare valuri asemeni unei zăpezi moi. Adăugăm treptat zahărul și batem in continuare până obținem o bezea ferma și lucioasă.
Adăugăm compoziția de gălbenușuri și amestecăm ușor.
Împărțim compoziția de albușuri cu gălbenușuri în două părți egal.
Într-una dintre părți încorporăm amestecul de cafea și jumătate din cantitatea de făina cernută în 2 tranșe și amestecăm ușor cu mișcări de jos în sus până se încorporează toată făina.
Turnăm în tavă, nivelăm.
Încorporăm și cealaltă jumătate din cantitatea de făina cernută în 2 tranșe în compoziția rămasă și amestecăm ușor cu mișcări de jos în sus până se încorporează toată făina.
Turnăm compoziția în tavă, nivelăm.
Dăm ambele tăvi la cuptor pentru 18-20 de minute sau până trece testul scobitorii.
Scoatem tăvile din cuptor și mai lăsăm blatul încă 2-3 minute în tăvile în care s-au copt, apoi le răsturnăm pe un grătar, îndepărtăm hârtia de copt și le lăsăm să se răcească complet la temperatura camerei.
Îndepărtăm atât partea superioară cat și cea inferioară atât la cel simplu cât și la cel de cafea (spuma de deasupra și fundul ca să obținem un blat curat) Aici vă las o poză de la unul să vedeți cum trebuie procedat la toate 3.
Mod de preparare pentru blatul de cacao:
Tapetăm o tavă de 22/26 cm cu hârtie de copt.
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade
Mixăm gălbenușurile cu uleiul și extractul de vanilie până se spumează ușor.
Amestecăm făina cu cacao și o dăm deoparte.
Batem albușurile cu un praf de sare până lasă ușoare valuri asemeni unei zăpezi moi. Adăugăm treptat zahărul și batem in continuare până obținem o bezea ferma și lucioasă.
Adăugăm compoziția de gălbenușuri și amestecăm ușor.
Încorporăm amestceul de făină cu cacao prin cernere în 2 tranșe și amestecăm ușor cu mișcări de jos în sus până se încorporează toată făina.
Turnăm în tavă, nivelăm.
Dăm la cuptor pentru 17-18 minute sau până trece testul scobitorii.
Scoatem tava din cuptor și mai lăsăm blatul încă 2-3 minute în tava în care s-a copt, apoi îl răsturnăm pe un grătar, îndepărtăm hârtia de copt și le lăsăm să se răcească complet la temperatura camerei.
Îndepărtăm atât partea superioară cat și cea inferioară(spuma de deasupra și fundul ca să obținem un blat curat. Exact cum ați văzut mai sus la cel de vanilie.
Mod de preparare pentru cremă:
Punem albușurile cu praful de sare, zahărul, cacaua și le batem pe aburi până se întăresc bine sau dacă aveți un termometru până ajunge la 70-72 de grade Celsius.
Încorporăm și untul care musai trebuie să fie la temperatura camerei in crema caldă și amestecăm până acesta este perfect omogenizat în compoziție. Dăm la rece pentru minim 2 ore.
După răcire o mixăm atât cât să obținem o cremă fină, lucioasă și stabilă. O dăm la rece.
Asamblare:
Mixăm dulceața de ca să obținem un piure.
Suprapunem blatul de vanilie și cel de cafea, îndepărtăm marginile ambelor blaturi și le tăiem pe lățime bastonașe egale de 2 cm. Facem asta ca să avem aceeași dimensiune a bastonașelor.
Îndepărtăm marginile și ale blatului de cacao, îl tăiem pe orizontal în două părți egale.
Punem un blat de cacao, o treime din cantitatea de cremă, jumătate din batonașe intercalate unul de cafea, unul simplu unse cu dulceața între ele. Dacă vă iese prea uscat blatul de cacao îl puteți însiropa puțin.
Ungem primul strat de bastonașe cu dulceață, venim cu al doilea strat de bastonașe unse deasemeni cu dulceață între ele. Venim cu a doua parte de cremă, al doilea blat de cacao, presăm ușor și ultimul strat de cremă de ciocolată. Decorăm cu ce ne place, eu am pus nu te biluțe de ciocolată.
Dăm la rece până a doua zi, după care poate fi tăiat și servit.
Spor la treabă și poftă bună!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.