Unii ar tinde sa spună ca este reteta ardeleneasca, dar după denumire tind sa cred mai mult ca este bănățenească.
Eu îmi aduc aminte ca tata era tare îndrăgostit de acest fel de mâncare, pe care bunica lui îl pregatea din primăvara și până ce intrau in toamna, adică de când apăreau primii dovlecei și pana la ultimii de cules din țarina.
Este o mâncare simpla de vara, se face rapid și o poți adapta după ce ai la îndemâna. Și aici ma refer la lactate, se poate face cu lapte, iaurt, smântâna, lapte bătut, kefir.
Pentru început ne apucam de dovlecei, dacă acestea sunt fragezi, nici nu este nevoie sa ii curățăm și ii putem da pe răzătoarea cu ochiuri mari, ii punem intr-un castron cu sare și ii lăsam deoparte cât timp ne ocupam de restul ingredientelor. Dacă dovleceii sunt mai bătrâni, este musai sa ii curățăm de coaja și de semințe și automat mai punem in completare o bucata mică