Vanilice – Vanilițe fursecuri cu nucă și magiun și sunt unele dintre cele mai iubite prăjituri tradiționale din Serbia și Balcani, pregătite cu grijă mai ales de sărbători.
Aceste fursecuri mici și fragede cuceresc prin simplitate și rafinament: două jumătăți de aluat fraged, aromat cu coajă de lămâie, se lipesc între ele cu un strat generos de gem acrișor de caise, apoi sunt tăvălite în zahăr pudră fin, ca într-o ninsoare dulce.
Rezultatul este un desert delicat, care îmbină perfect prospețimea lămâii cu dulceața fructată a caiselor, un gust care amintește de copilărie și de mesele de familie. Vanilicele se păstrează bine mai multe zile, iar aromele devin și mai intense cu fiecare zi care trece.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Preîncălzim cuptorul la 170 de grade Celsius.
Tapetăm 2 tăvi mari de cuptor cu hârtie de copt.
Pentru început vom spumă untură cu zahărul pudră, praful de sare și zahărul vanilat până se deschide bine la culoare.
Adăugăm gălbenușul, oul întreg, sucul și coajă de lămâie și amestecăm în continuare până compoziția devine similară unei creme, legată, lucioasă și stabilă.
Adăugăm nucă măcinată și o încorporăm bine în compoziție.
Încorporăm făina astfel, punem 400 de g și amestecăm cu ajutorul unei spatule de silicon, apoi în funcție de cât de omogen este aluatul mai adăugăm sau nu făină. La final aluatul trebuie să fie perfect omogen, compact și nelipicios. Mie mi-a intrat 440 de grame de făină, asta depinde de cât de mari sunt gălbenușurile și de cât de mult suc am obținut din stoarcerea lămâilor. Nu insistați cu frământatul, că veți dezvolta rețeaua de gluten și nu vor mai ieși fragede.
Punem aluatul într-o folie la frigider pentru jumătate de oră.
Pe un plan de lucru imaginat ușor întindem tot aluatul cu o grosime de 4 mm și decupăm cu o formă de 3 cm diametru.
Punem pe tăvi și dăm la cuptorul preîncălzit la 170 de grade pentru 10 minute. Mare atenție, nu le coaceți mai mult ca se vor rumeni foarte tare, iar ele trebuie să iasă alb-gălbui.
Le scoatem din cuptor și le lăsăm să se răcească complet în tăvile în care s-au copt. Apoi jumătate le umplem cu magiun și le punem celelalte jumătăți deasupra. Le lăsăm pentru o oră să se stabilizeze. Asta ca să nu fugă una de pe cealaltă.
Le trecem prin zahăr pudră și sunt gata de servit. Spor la treabă și poftă bună!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.