Vinete coapte și tocate la borcan gustul verii păstrat pentru iarnă în borcane bine sigilate potrivite pentru o familie de 3-4 persone.
Nimic nu se compară cu aroma vinetelor coapte pe plită la foc deschis, acel miros inconfundabil care aduce aminte de vară și de mesele simple de acasă. Pentru ca bucuria unei salate de vinete să nu se oprească odată cu sezonul, le putem conserva la borcan, tocate și gata pregătite.
Am ales vinete coapte până la perfecțiune, curățate cu grijă de coajă și lăsate să se scurgă, apoi tocate mărunt, exact așa cum le-ai folosi pentru o salată clasică. Fără coajă, fără semințe arse, doar miezul fin și aromat.
Conservate simplu, fără adaosuri inutile, vinetele la borcan își păstrează gustul natural și textura cremoasă. Când le deschizi iarna, e ca și cum ai redeschide bucătăria de vară, ai nevoie doar de un strop de ulei, sare și, dacă vrei, o linguriță de maioneză sau ceapă tocată, pentru cea mai gustoasă salată.
Vinetele coapte și tocate la borcan sunt o comoară la cămară sunt 100% naturale, sănătoase și practice. În doar câteva minute, poți avea pe masă o salată aromată sau o garnitură delicioasă pentru fripturi, bruschete ori sandvișuri.
Ingrediente:
Mod de preparare:
De preferat este să coaceți vinetele la foc deschis de lemn/cărbune dar se poate și în cuptorul din bucătărie. Noi le coacem de fiecare dată fără excepție la foc deschis.
Acest aspect va da un gust și o aromă mult mai bună a vinetelor, ușor afumat.
Curățăm vinetele de coajă, și le lăsăm la scurs până se răcesc.
Le tocăm atât de mărunt dorim iar aici vreau să dezvolt puțin pentru că am văzut ca multe gospodine spun că e musai să fie tocate cu cuțit de lemn, altfel se vor oxida. Nimic mai fals de atât… dacă folosiți un cuțit de calitate cu lama din inox va garantez că nu se vor oxida și vor avea aceeași culoare albă. Deci merge și cu metal 🤣 Peste vinete punem sarea, sucul de lămâie și le amestecăm bine până sarea este complet topită.
Umplem borcanele, strângem capacele și le punem la fiert într-o oală încăpătoare tapetată cu prosoape. Apa musai să fie până la gâtul borcanelor. Din momentul în care a început să clocotească fierbem minim 30-40 de minute în funcție de nr de borcane pe care îl avem în oală. Eu la 5 borcane am fiert 35 de minute pe ceas.
Scoatem borcanele din oala, le ștergem de apă și le punem în pat de prosoape să se răcească lent și de la sine.
Pentru multe alte rețete de dulcețuri dar și conserve pentru iarnă, găsiți în secțiunea conserve și murături sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.