Această rețetă de Ciorbă de fasole roșie uscată – Rețetă de post este potrivită atât pentru zilele de post cât și pentru vegetarieni.
Când vine vorba de fasole uscată, pot spune că tata și bunica făceau cea mai bună fasole, indiferent ce fel era, ciorbă, iahnie ori fasole frecată.
Îmi aduc aminte că la noi în casă, atunci când se făcea fasole, trebuiau să scoată oala mare din cămară, una de vreo 15 litrii :))) Era atât de amuzant, că de fiecare dată când vedeam oala aia roșie smălțuită, știam ce urmează.
Bunica provine din zona Clujului, dintr-o zonă de munte cu câteva sate aparținătoare unei comune, fiecare sat avea câte o poreclă, deși nu am reușit să aflu de ce aveau această poreclă, am dedus ca era vorba de mâncare și sper să nu fii greșit. Roșieți, fânari, hilibari, și toate aceste porecle sunt folosite și în ziua de azi.
Această ciorbă de fasole uscată roșie de post era servită musai cu pișcători (ardei iuți) și era una din preferatele mele, din numai câteva ingrediente simple și banale, gătite lent pe plită, ieșea cea mai bună ciorbă de fasole.
Azi am adăugat câteva condimente și am înlocuit țelina rădăcină cu tijele de țelină (apio) iar ce a ieșit, a mulțumit 6 persoane nu chiar flămânde.
Rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și modul simplu de preparare.
În cazul în care nu țineți post, puteți încerca ciorba de fasole cu cârnați, rețeta aici sau click pe fotografie
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente ciorbă de fasole uscată – Rețetă de post:
Mod de preparare:
Spălăm bine fasolea și o lăsăm la înmuiat peste noapte, musai la temperatura camerei.
A doua zi o spălăm din nou și o punem la fiert în apă rece într-o oală încăpătoare cu minim de 3 ori volumul acesteia. În funcție de tipul de fasole va fierbe între 1 și 2-3 ore. A mea a fiert în aproape 3 ore. Dacă scade apa de pe fasole, fără dar și poate completăm cu apă fierbinte, nu de la robinet, ci una care să aibe temperatura cât mai aproape de cea în care este fasolea. Acest lucru nu va permite ca fasolea să se întărească.
Cât timp fierbe fasolea ne apucăm de restul ingredinetelor. Curățăm ceapa, legumele, usturoiul și le spălăm.
Tăiem ceapa și usturoiul mărunt, morcovii, păstârnacul cubulețe mai măricele și le punem la călit pe foc mediu, pentru 10 minute amestecând din când în când în ele.
Adăugăm cartofii tăiați cubulețe, tijele de țelină felii și continuăm să călim încă vreo 10 minute până se înmoaie ușor și cartofii.
Punem condimentele și apă, atât cât să le acopere și fierbem până sunt gătiți cartofii.
Adăugăm roșiile în bulion.
Punem și fasolea cu tot cu apa în care a fiert peste legume și mai fierbem 5-7 minute la foc mic, verificând de gust.
Simplu dar gustos și sănătos! Spor la treabă și poftă bună!