Acest Tort Apuseni cu ciocolată, zmeură și mascarpone, a înnebunit o familie întreagă, făcând furori de la prima vedere, blaturi umede de ciocolată, cremă de mascarpone și dulceață de zmeură, un deliciu pe care musai trebuie să-l încerci!
Mi-a fost dat să mănânc multe prăjituri și torturi pe lumea asta de când mă știu, doar sunt mare amator de dulciuri. Unele mi-au plăcut, altele mai puțin, unele le-aș mânca ocazional, dar pe asta aș servi-o de la micul dejun până la cină.
Combinația clasică, dar excelentă între ciocolată și zmeură, este adorată de toți iubitorii de ciocolată, însă intervenția cremei de mascarpone vine cu un plus de gust și savoare.
Ideea de a face acest tort mi-a venit după ce am făcut ciocolata umplută cu dulceața de zmeură cu semințe de Chia. Mă tot gândeam cum să fac și recunosc primul test a fost un epic fail, dar nu m-am lăsat așa cu una cu două, iar ceea ce a ieșit este divin, cred că cea mai bună combinație făcută vreodată. Blat umed de ciocolată, dulceață de zmeură ușor acrișoară și finețea cremei de mascarpone sunt combinația fatală pentru orice împătimit al deserturilor pe bază de ciocolată!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente Pentru blat:
Ingrediente Pentru uns blatul:
Ingrediente pentru ganache:
Ingrediente pentru crema de mascarpone:
Mod de preparare pentru blaturi:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.
Tapetăm fundul a 3 tăvi rotunde de 22 cm cu hârtie de copt.
Într-un bol cernem toate ingredientele uscate: făina, cacaua, praful de copt și bicarbonatul.
Punem ouăle, zahărul, extractul de vanilie, iaurtul, uleiul și sarea într-un bol încăpător, le amestecăm cu un tel până se topește zahărul.
Adăugăm în compoziția umedă ingredientele uscate și omogenizăm cu ajutorul unui tel pară.
Punem un ibric cu apă să fiarbă, măsurăm 60 de ml și turnăm peste compoziție amestecând rapid, dar nu prea mult, atât cât să obținem o compoziție omogenă.
Împărțim compoziția în 3 părți egale și turnăm în tăvi tapetate cu hârtie de copt. Dacă nu avem decât una le coacem pe rând fără probleme, însă va trebui să aveți răbdare să se tempereze cel puțin 15 minute, pentru că aluatul e foarte fraged și se vor rupe. Nu coaceți tot aluatul intr-o formă, că vă veți ruga moartea când îl veți tăia, este aproape imposibil.
Coacem în același timp toate tăvile timp de 18-20 de minute. După coacere, le scoatem afară și le lăsăm să se răcească în tăvi.
Mod de preparare pentru ganache:
Aducem smântâna în punctul de fierbere și o dăm jos de pe foc, adăugăm ciocolata, lăsăm 2-3 minute după care omogenizăm. Dăm ganache-ul la rece.
Mod de preparare pentru crema de mascarpone cu ciocolată:
Într-un castronel punem gelatina la hidratat în cei 25 ml de apă rece pentru minim 10 minute.
Punem mascarponele împreună cu zahărul pudră și 100 ml de smântână pentru frișcă într-un bol și cu ajutorul unui robot de bucătărie la viteză mică omogenizăm.
Încorporăm 100 g din ganache-ul obținut mai devreme în crema de mascarpone.
Punem restul de frișcă peste compoziția de mascarpone cu ganache și batem până la suprafața vasului obținem valuri consistente (adică să aibă ținută) Să nu bateți prea mult, pentru că riscați să se taie.
Adăugăm gelatina hidratată și topită și mai mixăm cât să se încorporeze uniform în compoziție.
Asamblare:
Punem un blat, îl ungem cu 200 g de dulceață de zmeură, o parte din crema de mascarpone, al doilea blat, iar dulceață, crema de mascarpone rămasă și ultimul blat.
Mixăm ganache-ul pentru câteva secunde, atât cât să fie cremos și să aibe ținută. Nu mixati mai mult ca riscați să se taie.
Îmbrăcăm complet tortul cu ganache-ul obținut și eventual putem face niște aveline deasupra așa cum am făcut și eu. Decorul la liberă alegere 🙂
Tăiem ușor cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit și cu lama îngustă înmuiat într-un vas cu apă fierbinte și putem orna cu zmeură sau cu dulceață de zmeură.
Spor la treabă și să va fie de folos!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
S Anca
Un tort delicios 🙂
Multumim de reteta!