Cine ar refuza o Prăjitură cu foi fragede și cremă de ciocolată din albușuri cu vișine acrișoare?! Nu cred să fie cineva să zică pas la această prăjitură extrem de fragedă și de gustoasă.
Și cum spuneam și în altă rețetă, aluatul este foarte versatil și azi am făcut din el foi de prăjitură fragede care efectiv se topesc în gură. Le-am completat cu o cremă de ciocolată cu unt făcută din albușuri dacă tot îmi rămân o grămadă pe care am îmbunătățit-o cu niște vișine acrișoare tocmai pentru a echilibra gustul.
Modul de preparare este foarte simplu atât pentru aluat cat și pentru cremă și cu siguranță cei care o vor testa vor fi pe deplin mulțumiți de rezultat.
Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului de preparare detaliat pas cu pas.
Ingrediente pentru foi, pentru două porții de prăjitură sau puteți înjumătăți cantitățile
Ingrediente pentru crema de bezea cu cacao și unt pentru două porții de prăjitură sau puteți înjumătăți cantitățile
Mod de preparare pentru cremă:
Punem albușurile cu praful de sare, zahărul, cacaua într-un castron încăpător și termorezistent.
Batem pe aburi până se îngroașă sau dacă aveți un termometru până ajunge la 70-72 de grade Celsius. Nu vă așteptați să se îngroașe foarte tare, nu e nevoie, cand se va răci se va întări.
Am observat ca atunci când temperatura ouălor ajunge la 70-72 de grade doar atunci apa dă pe afară din oală în care fierbe, aici mă refer la aburii care ies și stropesc vremelnic. Practic așa nu mai e nevoie de termometru, încercați să vedeți și voi, la mine e a doua oară când am observat acest aspect.
Încorporăm și untul care musai trebuie să fie la temperatura camerei in crema caldă și amestecăm până acesta este perfect omogenizat în compoziție. Dăm la rece pentru minim 2 ore.
Scurgem bine vișinele prin presare și le rupem în jumătăți.
Mod de preparare pentru foi:
Cernem făina într-un castron și adăugăm sarea în ea,
facem o gaură în ea în care adăugăm restul ingredientelor care musai să fie de la frigider.
Frământăm rapid un aluat care trebuie să fie ușor de lucrat cu el. Învelim într-o folie și dăm la rece pentru o oră.
După ce stă la frigider împărțim aluatul în două părți egale și îl întindem cat putem de subțire, cam 50/40cm.
Ungem cu 50 de g de untură fiecare foaie care trebuie să fie la temperatura camerei și presărăm jumătate din cantitatea de făină. Rulăm și dăm la rece pentru jumătate de oră. Eu le-am tăiat în două ca nu aveau loc în frigider.
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Tapetăm tăvi cu hârtie de copt.
Tăiem fiecare rulou în 3 părți din care vom face 6 foi, din ambele rulouri 12 foi pentru 2 prăjituri. Scoateți câte o bucată de fiecare dată când întindeți, nu le țineți pe masă la căldură ca nu vor mai fi la fel de foietate.
Pe un plan de lucru presărat cu făină presăm fiecare bucată de aluat cu tăietură în sus și o aplatizăm ușor cu mâna ca să putem întinde mai bine.
Întindem fiecare bucată cu dimensiunea de 25/30 cm iar cu ajutorul unui șervet de bucătărie ștergem excesul de făină. Dacă nu aveți de dexteritatea necesara puteți întinde foile la 23/28 cm ca să vă descurcați mai ușor cu ele.
Punem pe tăvi, înțepăm în multe locuri cu o furculiță și dăm la cuptor pentru aproximativ 9-10 minute sau cât este nevoie să prindă o culoare aurie-roșcată. Scoatem pe un grătar fără hârtia de copt și le lăsăm să se răcească complet. Facem la fel și cu restul de foi.
Dacă nu doriți să faceți două prăjituri așa cum am făcut eu, atunci din cealaltă jumătate de aluat puteți face Cornulețe tradiționale cu magiun, rețeta aici.sau click pe fotografie.
Suprapunem toate foile și cu un cuțit cu dinți foarte bine ascuțit îndreptăm marginile astfel încât să avem niște foi perfect egale.
Batem crema cu ajutorul unui robot până se spumează.
Dacă am ales să facem doar o porție de prăjitură împărțim crema în 6 părți egale iar dacă am respectat integral rețeta în 12 părți egale.
Vișinele le împărțim în 5 părți egale, sau în 10 părți dacă ați respect integral rețeta.
Fiecare prăjitură va avea 6 foi, 6 straturi de cremă și 5 rânduri cu vișine, cele intermediere.
Punem o foaie, un strat de cremă, o parte de vișine până terminăm cu stratul de cremă.
Capetele rămase le sfărmăm cu mâna și presărăm deasupra prăjiturii. O dăm la rece peste noapte după care poate fi tăiată și servită.
Spor la treabă și poftă bună!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.