Sos Bolognese – Ragu Bolognese din carne de vită pentru paste și lasagna

( 4.5 out of 5 )
Loading...
  • 1,5 -2 kgPortie
  • 20 mTimp de preparare
  • 5:0 hTimp de gatire
  • 5:0 hGata in
Print Recipe

Sos Bolognese – Ragu Bolognese din carne de vită pentru paste și lasagna

Astăzi vorbim și gătim ragu Bolognese, arome autentice italienești pentru paste și lasagna. 

Sosul de carne este originar din Bologna, unde în 17 Octombrie 1982 a fost și înregistrat la Camera de comerț ca rețetă originală. 

În general este folosit pentru pastele late cum ar fi tagliatellele dar în lipsa lor putem folosi fettuccine sau pappardelle, dar cu mare succes și pentru lasagna. 

Se face din carne de vită și se fierbe la foc molcom pentru multe ore. 

Prima atestare a rețetei a apărut în cartea de bucate a bucătarului Pellegrino Artusi în anul 1891. Fiind un fel de mâncare popular în întreaga lume, mulți au adaptat rețeta în funcție de țară sau de ingredientele locale. 

Exista numeroase variante ale acestei rețete, mai mult sau mai puțin apropriate de cea originală, însă până la urmă, vorba aceea: “câte bordeie atâtea obiceie” Această rețetă provine dintr-o familie de italieni, care spun că au moștenit-o de la bunicii lor. Probabil că nici aceasta nu este cea originală, însă vă asigur că este cea mai bună pe care am mancat-o vreodată. 

Cum se face sos Bolognese – Ragu Bolognese din carne de vită pentru paste și lasagna?

Ingrediente:

  • 1 kg carne de vită tocată 
  • 150 g morcovi răzuiți
  • 150 g tije țelină tocată mărunt
  • 150 g ceapă albă tocată mărunt
  • 30 g usturoi tocat mărunt
  • 70 ml ulei de măsline
  • 10 g busuioc uscat
  • 1,3 kg roșii cuburi în bulion
  • 250 ml vin alb sec
  • 50 ml lapte
  • 1 lingură de sare
  • 1 lingură de piper
  • 1 lingură de zahăr

Se pun toate ingredientele într-o oală și se amestecă înainte de a le pune pe foc.

Punem oala la foc mediu spre mare și amestecăm până începe să fiarbă.

Când a dat primul clocot reducem focul la minimum și fierbem circa 4-5 ore, amestecând din când în când, având grijă să nu se prindă. 

Sosul trebuie să scadă, astfel încât să rămână destul de gros. 

Spor la treabă și poftă bună! 

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password