Prăjitură Physha, foi cu miere și cacao, cremă de vanilie și glazură de ciocolată
Una din cele mai simple și mai ieftine prăjituri făcute vreodată. O combinație clasică de foi cu miere și cacao și cremă de vanilie, foarte fină și cremoasă.
Am denumit-o Physha din două motive: unul pentru că în caietul de rețete îmi apare prăjitură cu foi de cacao și vanilie și sincer nu prea îmi plăcea cum sună, iar al doilea…într-o sâmbătă am făcut această prăjitură și am lăsat-o pe măsuța din sufragerie iar eu am coborât până la alimentara să cumpăr o sticlă de apă, iar când m-am întors Physha, cățelușa mea molfăia fără nici o jenă colțul prăjiturii. Prea bună să fie denumită atât de simplu, așa că își merita un nume mai special!
După coacere foile devin crocante, dar nici o problemă, căci după ce se vor îmbina cu crema de vanilie se vor muia și prajitura va deveni fragedă și moale.
Alte prăjituri încercate și apreciate de cititori:
Tort de ciocolată cu zmeură si cremă de mascarpone, detalii aici
Tort Marlenka cu cremă de lapte, rețeta aici
Foi cu miere, albinița, Dulcineea, reteta aici
Cum se face și ce avem nevoie pentru prăjitura Physha, foi cu miere și cacao, cremă de vanilie și glazură de ciocolată?
Ingrediente pentru foi cu miere și cacao:
Ingrediente pentru crema de vanilie:
Ingrediente pentru glazura de ciocolata:
Mod preparare foi cu miere și cacao:
Într-o crăticioară punem toate ingredientele umede, zahărul și le punem la foc mic. Amestecăm cu un tel până când compoziția își dublează volumul. O dăm jos de pe foc și adăugăm untul. (În fotografie apar 2 ouă pentru că am făcut 2 portii de foi)
Încorporăm ingredientele uscate în compoziția umedă și amestecăm până se omogenizează.
Împărțim aluatul astfel obținut în patru părți egale și le lasăm să se răcească complet. Eu le-am pus în folie alimentară la frigider, pentru că e mai ușor de întins.
Pe un plan de lucru presărat cu făină întindem patru foi de dimensiunea tăvii de copt (22/32) și le coacem pe dosul tăvii aproximativ 8-10 minute fiecare foaie la 180 grade celsius.Le lăsăm să se răcească complet. După aceea le vom putea suprapune.
Mod de preparare crema de vanilie:
Într-un castron vom mixa ouăle cu amidonul și făina, până obținem o compoziție omogenă.
Punem laptele la foc mediu împreună cu zahărul, zahărul vanilat și sarea.
Când laptele începe să clocotească îl turnăm în fir subțire peste amestecul de ouă amestecând încontinuu.
Punem compoziția obținută la foc mic, amestecând încontinuu până se ingroasă și fierbe pentru minim 6-7 minute.
O luăm de pe foc și adăugăm untul tăiat cubulețe pe care îl încorporăm în compoziție. apoi o dăm la frigider cel putin două ore.
După trecerea timpului de stat la frigider, o spumăm cu ajutorul unui mixer.
Mod de preparare glazură de cacao:
Punem toate ingredientele într-o crăticioară la foc mic pana când acestea se topesc. Lăsăm glazura 2-3 minute să se răcorească.
Asamblare Prăjitură Physha, foi cu miere și cacao, cremă de vanilie și glazură de ciocolată:
Așezăm o foaie pe fundul unui platou de prajituri.
Ungem foaia cu o treime din crema de vanilie
Repetăm operațiunea pentru încă două foi.
Așezâm ultima foaie, iar pe aceasta întindem glazura de ciocolată.
O dăm la rece și musai o tăiem a doua zi!
Simplu, gustos și rapid. Vă doresc spor la treabă și poftă bună!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Coco
În imagini ai 2 oua la foi, în rețetă scrie unu, ai dublat compoziția pentru 4 foi
chefnicu
Am făcut porție dubla 🙂
Sisiu Viorica
Nu va suparati crema este pt o portie sau doua?
chefnicu
Toate ingredinetele sunt pentru o porție 🙂
Adriana Ghimes
Foile cu greu am putut sa le intind si numai 2 foi ies din compozitia data, cu toate ca am respectat toate indicatiile, ceva ati omis!
chefnicu
Nu am omis nimic, după cum vedeți bilutele sunt mici, însă trebuie foarte bine întinse! Ies foarte subțiri
Radu Nicoleta
Buna seara!deci dintr-un ou ies doar 2 foi?.si ca sa fac 4 foi mi-ar trebui 2 oua?
chefnicu
Un ou pentru fiecare porție de foi, o porție de foi având 4 bucăți 🙂