Câte zile libere de la stat se bucură românii în 2023

Câte zile libere de la stat se bucură românii în 2023

În anul 2023 românii beneficiază de 15 zile libere de la stat conform Codului Muncii. Dar din păcate sau fericire pentru unii sau alții unele sărbători pică în Weekend și prin urmare zilele libere efective care cad în cursul săptămânii sunt 12 iar 3 în Weekend.

 

În plus angajații care lucrează la stat dar si unele companii au în plus, zilele de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august libere, tocmai pentru a face legăturile între zilele libere acordate de stat și weekenduri.

Angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii.

Legea prevede obligativitatea companiilor ale căror angajați lucrează în zilele libere acordate de stat să-și compenseze angajații cu o zi liberă  are să se acorde în următoarele 30 zile sau dacă angajatorii nu au posibilitatea să ofere ziua liberă, aceasta va trebui plătită cu cel puțin 100% spor salarial din salariul de bază al angajatului.

Angajatorii riscă amenzi usturătoare între 5000 și 10000 de lei pentru neacordarea zilelor libere sau plata acestora pentru angajații care au fost la muncă în zilele de sărbători legale.

Prin urmare zilele libere de care beneficiază românii în mod legal acordate prin Codul Muncii sunt:

1 ianuarie şi 2 ianuarie – Anul Nou
24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române
14 aprilie – Vinerea Mare,
16 şi 17 aprilie – Paştele Ortodox
1 mai – Ziua Muncii
1 iunie – Ziua Copilului
4 iunie şi 5 iunie – A doua zi de Rusalii
15 august – Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie – Sfântul Andrei
1 decembrie – Ziua Naţională a României
25 decembrie şi 26 decembrie – Crăciunul

Romanii bugetari vor avea 3 minivacanțe în 2023 și prin urmare se vor lega câte 4 zile în:

Din 21 până în 24 Ianuarie ziua de legătură fiind 23 Ianuarie

Din 1 până în 4 Iunie ziua de legătură fiind 2 Iunie

Din 12 până în 15 August ziua de legătură fiind 14 August.

În Codul Muncii mai sunt și alte zile libere prevăzute prin acte specifice reglementări și deasemeni politici interne ale companiilor cum ar fi concediul de odihnă de care beneficiază fiecare angajat indiferent de situație în cuantum de 21 de zile lucrătoare de concediu, prin urmare totalul lor ajungând la 30-31 de zile cu tor cu zilele de sâmbătă și duminică. Unele firme pentru a-și motiva angajații și a-i fideliza oferta din partea lor zile extra de concediu care diferă în funcție de mai mulți factori cum ar fi, condițiile de muncă, vechime, etc.

Alte zile libere de care beneficiază salariații sunt cele care țin de evenimente familiale cum ar fi nașterea unui copil, căsătorie, deces al rudelor de gradul 1 sau chiar schimbarea domiciliului, pentru toate acestea acordându-se câte o zi liberă pentru fiecare eveniment.

Leave A Comment

x

Register

Lost Password