Abonează-te la canalul de Youtube

Baclava rulată cu nucă și scorțișoară

( 4.3 din 5 )
Se încarcă...
  • 22 pPorții
  • 30 mPreparare
  • 60 mGătire
  • 1:30 hGata în
Printează rețeta

Baclava rulată cu nucă și scorțișoară

 

Întotdeauna am fost fermecat de baclava, este unul din deserturile mele preferate. Și unde poți găsi și mânca cele mai felurite baclavale decât în Turcia! Deasemeni pot spune că și orașul Istanbul este unul din Destinațiile mele de vacanță, astfel încât minim o dată pe an vizitez acest loc.

Mi-a rămas întipărit în minte vitrina unui magazin de dulciuri de prin centrul orașului, unde o doamnă îmbrăcată total în alb rula la niște chestii pe care la vremea aceea nu știam ce sunt. Am intrat fără să ezit și la pult, am întrebat ce face doamna acolo, la care mi-a arătat o tavă de aluminiu cu niște rulouri, care de fapt erau baclavalele rulate.

În toată perioada în care am stat în Turcia, pot spune că am mâncat diferite modele de baclava, cu fistic, nucă, migdale și toate cu un gust nemaipomenit!

Astăzi a venit vremea să le fac și eu pe cele rulate, m-am documentat puțin, deși cam aveam ideea cum trebuie să le fac, m-am aprovizionat cu cele necesare și m-am apucat de treabă, iar rezultatul e de-a dreptul aroma și gustul celor din Istanbul.

Nu necesită o îndemânare prea iscusită, cu siguranță și celor mai neîndemânatici le vor reuși. Iar dacă veți înlocui untul cu margarina, veți obține un preparat total delicios de post. 

Rămâneți alături pentru lista ingredientelor și modul de preparare.

Ingrediente pentru aluat și umplutură:

  • 2 pachete foi de plăcintă (eu am folosit Morărița
  • 350 nucă măcinată
  • Coaja rasă de la o lămâie mare sau 2 mai mici
  • 1 linguriță cu vârf de scorțișoară
  • 170 g unt cu 82% grăsime ori dacă doriți sa fie de post, puteți înlocui untul cu margarina 

Ingrediente pentru sirop:

  • 250 g zahăr tos
  • 170 ml apă
  • 2 linguri suc de lămâie
  • 1 linguriță de scorțișoară măcinată

Ingrediente pentru toping

  • 1 lingură de miere
  • 30 g fistic crud tocat mărunt

Mod de preparare:

Preîncălzim cuptorul la 150 grade Celsius.

Tapetăm o tavă de cuptor cu hârtie de copt.

Prima dată ne vom apuca de sirop și vom pune zahărul, apa, scorțișoara și zeama de lămâie într-un ibric. Le dăm un clocot și o dăm deoparte să se răcească până ajunge la temperatura camerei.

Amestecăm într-un castron nuca, coaja de lămâie și scorțișoara.

Pentru această operațiune avem nevoie de un băț subțirel de grosimea unui pix.

Topim untul într-o crăticioară.

Desfacem pachetul cu foile de plăcintă, punem bățul la o treime din lungimea foii.

Ungem cu unt.

Presărăm o cantitate suficientă de nucă, astfel încât să ne ajungă la toate foile. Eu am avut 11 foi pe pachet și am împărțit nuca în 22 de părți egale.


Rulăm nu foarte strâns, atât cât să putem aduna foile pe băț, să le întrețim. Din lungimea totală când sunt întinse, trebuie să le aducem un pic mai mult de jumătate, când sunt încrețite.


Punem rulourile în tava potrivită numărului de rulouri. Eu am folosit o tavă de 25/35 cm, însă poate fi nevoie de o tavă mai mare sau mai mică, în funcție de numărul de foi din pachet. Le ungem cu unt. 

Tăiem rulourile în jumătate și la dăm la cuptor pentru 55-60 de minute la 150 de grade.

Scoatem tava din cuptor și distribuim uniform siropul imediat peste toate rulourile. Mișcăm tava, astfel încât siropul să ajungă în toată suprafața tăvii.

Le lăsăm să se tempereze ușor după care ungem cu miere și presărăm fisticul.

Super simplu și cu un gust fenomenal. Așadar vă urez spor la treabă și poftă bună!

Leave A Comment

- Shopping List
x

Parola pierduta

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. mai multe informații

Setările de coockie pe acest website trebuie setate pe "permite coockies" pentru a vă putea oferi cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să folosiți acest website fără a schimba setările de coockie sau apăsați pe "Accept" înseamnă că sunteți de acord cu ele.

Închide

});