Cozonac cu nucă, ciocolată și vișine

( 0 out of 5 )
Loading...
Cozonac cu nucă, ciocolată și vișine
  • -2 bucServings+
  • 30 mTimp de preparare
  • 55 mTimp de gatire
  • 1:25 hGata in
Print Recipe

Cozonac cu nucă, ciocolată și vișine

Acest Cozonac cu nucă, ciocolată și vișine este un desert tradițional reinterpretat într-o combinație decadentă și echilibrată de arome.

Cozonac cu nucă, ciocolată și vișine

Aluatul pufos, frământat cu grijă și lăsat la dospit ore întregi, ascunde în interior un amestec generos de nucă măcinată, ciocolată topită și vișine zemoase, ușor acrișoare, care contrastează perfect cu dulceața celorlalte ingrediente.

Cozonac cu nucă, ciocolată și vișine

Fiecare felie e o explozie de gust: miez fraged și aromat, umplutură bogată, iar deasupra – o crustă rumenă, ușor crocantă, unsă cu ou și presărată cu zahăr vanilat. Este desertul perfect pentru momente speciale sau pur și simplu pentru a aduce un strop de răsfăț într-o zi obișnuită.

Cozonac cu nucă, ciocolată și vișine

Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului de preparare detaliat pas cu pas.

Cozonac cu nucă, ciocolată și vișine

Cum facem Cozonac cu nucă, ciocolată și vișine

Ingredinete pentru maia:

  • 130 g făină albă
  • 130 ml lapte călduț, atât cât să poți tine degetul în el
  • 20 g zahăr tos
  • 40 g drojdie proaspătă sau 15 g de uscată 

Ingrediente pentru aluat:

  • Maiaua preparată cu ingredinetele de mai sus
  • 660 g făină albă
  • 250 ml lapte la temperatura camerei
  • 130 g unt la temperatura camerei
  • 130 g zahăr tos
  • 6 gălbenușuri
  • 1/4 linguriță sare
  • 1 lingură extract de vanilie
  • Coaja razuită de la 2 lămâi sau o portocală (după gustul fiecăruia)

Ingrediente pentru umplutură:

  • 260 g nucă măcinată
  • 150 g zahăr tos
  • 20 g cacao
  • 20 g chipsuri de ciocolată neagră cu minim 70% cacao sau ciocolată tocată grosier
  • 3 albușuri
  • 50 ml lapte
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 600 g vișine proaspete sau congelate
  • 1 lingură bună de amidon

Ingredinete pentru uns cozonacul:

  • 1 gălbenuș
  • 2 linguri de lapte

Preîncălzim cuptorul la 160 de grade Celsius.

Tapetăm 2 tăvi de 12/30 cm cu hârtie de copt.

Mod de preparare pentru maia:

Într-un castronel punem toate ingredientele și le amestecăm ușor până se încorporează făina. Acoperim castronul cu o folie de prospețime și-l dăm deoparte până își dublează volumul.

Cozonac cu nucă, ciocolată și vișine

Mod de preparare pentru aluat:

Cernem făina într-un castron mare și facem o gaură în mijlocul ei. Adăugăm maiaua obținută mai devreme, coaja de portocală sau de lămâie, gălbenușurile, sarea, untul, extractul de vanilie, zahărul și frământăm până obținem un aluat umed, dar totuși elastic care nu se mai prinde de pereții bolului.

Cozonac cu nucă, ciocolată și vișine

Punem aluatul obținut într-un castron încăpător uns cu ulei și-l acoperim cu un prosop de bucătărie sau cu o folie de prospețime. Îl ținem la temperatura camerei, până își dublează volumul, nu trebuie să fie nici prea cald, dar nici frig.

Cozonac cu nucă, ciocolată și vișine

Mod de preparare pentru umplutură:

Punem vișinele la scurs de cu seara.

Cozonac cu nucă, ciocolată și vișine

În timp ce aluatul stă la dospit punem toate ingredientele pentru cremă într-un castronel și le omogenizăm.

Cozonac cu nucă, ciocolată și vișine

Acum că aluatul nu numai că și-a dublat volumul ci aproape că și l-a triplat, îl împărțim în 4 părți egale. Umblăm cu mare atenție cu el, astfel încât să nu distrugem dospirea lui și să fie cât mai ușor manevrabil.

Amestecăm vișinele bine scurse și presate ușor cu amidonul.

Cozonac cu nucă, ciocolată și vișine

Pe un plan de lucru uns cu puțin ulei intindem fiecare bucata de aluat cu dimensiunea aproximativă de 30/25 cm și ungem fiecare dreptunghi cu cantități egale de umplutură.

Cozonac cu nucă, ciocolată și vișine

Rulăm fiecare bucată de aluat, le lipim la capete și 2 câte 2 le împletim.

Le punem în formele de cozonac tapetate cu hârtie de copt și le lăsăm la loc călduț pentru a doua dospire, exact ca la prima, până își dublează volumul. Ungem cozonacii cu gălbenușul amestecat cu lapte și le băgăm la cuptor pentru 50 de minute la 160 de grade.

Cozonac cu nucă, ciocolată și vișine

Scoatem afară din cuptor și îi mai lăsăm încă 10 minute în tăvile în care s-au copt după care îi scoatem pe un grătar și-i lăsăm să se răcească complet. Dacă îi servim în ziua în care îi facem e suficient să îi lăsăm în casă la temperatura camerei, eventual acoperiți cu un prosop. Dacă nu îi învelim în folie de prospețime.

Cozonac cu nucă, ciocolată și vișine

Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie. 

necunoscut.jpg

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

2__#$!@!#__necunoscut.jpg

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password