Acest Cozonac cu nucă, ciocolată și vișine este un desert tradițional reinterpretat într-o combinație decadentă și echilibrată de arome.
Aluatul pufos, frământat cu grijă și lăsat la dospit ore întregi, ascunde în interior un amestec generos de nucă măcinată, ciocolată topită și vișine zemoase, ușor acrișoare, care contrastează perfect cu dulceața celorlalte ingrediente.
Fiecare felie e o explozie de gust: miez fraged și aromat, umplutură bogată, iar deasupra – o crustă rumenă, ușor crocantă, unsă cu ou și presărată cu zahăr vanilat. Este desertul perfect pentru momente speciale sau pur și simplu pentru a aduce un strop de răsfăț într-o zi obișnuită.
Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului de preparare detaliat pas cu pas.
Ingredinete pentru maia:
Ingrediente pentru aluat:
Ingrediente pentru umplutură:
Ingredinete pentru uns cozonacul:
Preîncălzim cuptorul la 160 de grade Celsius.
Tapetăm 2 tăvi de 12/30 cm cu hârtie de copt.
Mod de preparare pentru maia:
Într-un castronel punem toate ingredientele și le amestecăm ușor până se încorporează făina. Acoperim castronul cu o folie de prospețime și-l dăm deoparte până își dublează volumul.
Mod de preparare pentru aluat:
Cernem făina într-un castron mare și facem o gaură în mijlocul ei. Adăugăm maiaua obținută mai devreme, coaja de portocală sau de lămâie, gălbenușurile, sarea, untul, extractul de vanilie, zahărul și frământăm până obținem un aluat umed, dar totuși elastic care nu se mai prinde de pereții bolului.
Punem aluatul obținut într-un castron încăpător uns cu ulei și-l acoperim cu un prosop de bucătărie sau cu o folie de prospețime. Îl ținem la temperatura camerei, până își dublează volumul, nu trebuie să fie nici prea cald, dar nici frig.
Mod de preparare pentru umplutură:
Punem vișinele la scurs de cu seara.
În timp ce aluatul stă la dospit punem toate ingredientele pentru cremă într-un castronel și le omogenizăm.
Acum că aluatul nu numai că și-a dublat volumul ci aproape că și l-a triplat, îl împărțim în 4 părți egale. Umblăm cu mare atenție cu el, astfel încât să nu distrugem dospirea lui și să fie cât mai ușor manevrabil.
Amestecăm vișinele bine scurse și presate ușor cu amidonul.
Pe un plan de lucru uns cu puțin ulei intindem fiecare bucata de aluat cu dimensiunea aproximativă de 30/25 cm și ungem fiecare dreptunghi cu cantități egale de umplutură.
Rulăm fiecare bucată de aluat, le lipim la capete și 2 câte 2 le împletim.
Le punem în formele de cozonac tapetate cu hârtie de copt și le lăsăm la loc călduț pentru a doua dospire, exact ca la prima, până își dublează volumul. Ungem cozonacii cu gălbenușul amestecat cu lapte și le băgăm la cuptor pentru 50 de minute la 160 de grade.
Scoatem afară din cuptor și îi mai lăsăm încă 10 minute în tăvile în care s-au copt după care îi scoatem pe un grătar și-i lăsăm să se răcească complet. Dacă îi servim în ziua în care îi facem e suficient să îi lăsăm în casă la temperatura camerei, eventual acoperiți cu un prosop. Dacă nu îi învelim în folie de prospețime.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.