Un desert de sărbătoare și nu numai, ușor de pregatit, cu un gust dulce acrișor cam asta îmi vine în cap când mă gândesc la acest Ecler la tavă cu ciocolată, vanilie și zmeură.
Este atât de fin și de cremos, aromat și plin de zmeură. Modul de preparare foarte ușor, un blat de ecler cu o clasică cremă de vanilie, un strat de ciocolată și unul de brânză Philadelphia cu zmeură. E drept că prima dată când am testat această rețetă a fost un eșec total și de obicei când ceva nu îmi iese, le pun repede în tomberon și fac din nou. Dar atunci după ce am gustat efectiv mi-am zis că așa ceva și în starea în care e nu se aruncă.
Azi i-am adus serioase îmbunătățiri și rezultatul este de-a dreptul spectaculos. Așadar acum vă invit să Rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului de preparare care este explicat pas cu pas.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente pentru aluat:
Ingredinete pentru crema de vanilie cu frișcă:
Ingrediente pentru stratul de ciocolată:
Ingrediente pentru crema de zmeură:
Mod de preparare pentru aluat:
P.S. Fiecare operațiune trebuie făcută la rândul ei, nu faceți cremele în avans, pentru că se vor întări. Faceți blatul și baza cremei de vanilie, gelatina și frișca adăugând-o înainte de montaj iar crema de zmeură la fel.
Tapetăm fundul unei tăvi de 25/35 cm cu hârtie de copt.
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Punem apa cu laptele, sarea și untul la fiert, când dă în clocot, tragem jos de pe foc și turnăm făina dintr-o dată, si amestecăm energic pentru a încorpora făina și să nu se facă cocoloașe. Punem înapoi pe foc la minim pentru un minut amestecând continuu.
Imediat adăugăm ouăle pe rând, după fiecare amestecând bine până la încorporare.
Turnăm compoziția în tavă, o nivelăm uniform și o dăm la cuptor pentru 30 de minute până prinde o culoare brun-roșcată. În acest timp nu deschidem deloc cuptorul.
Mod de preparare pentru stratul de ciocolată:
Înfierbântăm smântâna, adăugăm ciocolata și o lăsăm 2-3 minute după care omogenizăm.
Mod de preparare pentru frișcă:
Batem frișca până lasă ușoare valuri la suprafață, precum o zăpadă ușoară și pufoasă, adăugăm zahărul pudră și mai batem puțin până se întărește. Mare atenție, nu bateți foarte mult, că rișcați să se taie și frișca naturală din lapte, niciodată nu va avea ținuta, gustul și nici nu va arăta ca frișca vegatală. O dăm la rece până în momentul folosirii.
Mod de preparare pentru crema de vanilie:
Punem gelatina la hidratat în apa rece.
Punem 400 ml lapte la fiert cu extractul de vanilie, sarea și zahărul.
Până ce fierbe laptele amestecăm gălbenușurile cu amidonul și restul de lapte.
Când laptele a început să fiarbă turnăm peste compoziția de gălbenușuri și amestecăm energic.
Turnăm toată compoziția înapoi în oală și fierbem la foc mic până se îngroașe, amestecând continuu.
O dăm jos de pe foc și o lăsăm să ajungă la temperatura camerei amestecând din când în când pentru a nu face pojghiță.
Încorporăm gelatina hidratată încălzită atât cât să fie lichidă și omogenizăm.
Adăugăm treptat și frișca în crema de vanilie, amestecând ușor cu ajutorul unei spatule.
Mod de preparare pentru crema de brânză cu zmeură:
Punem 350 g zmeură cu zahărul tos la fiert. Fierbem circa 5-7 minute la foc mediu, până se leagă și prinde consistență. O lăsăm să ajungă la temperatura camerei.
După ce compoziția de zmeură a ajuns la temperatura camerei încorporăm gelatina hidratată și încălzită atât cât să fie lichidă.
Amestecăm untul atât cât să fie omogen, adăugăm treptat crema de brânză și o încorporăm cu ajutorul telului până obținem o compoziție omogenă.
Încorporăm și compoziția de zmeură în cea de brânză și amestecăm ușor.
Asamblare:
Presăm ușor vârfurile ridicate ale blatului și turnăm crema de vanilie peste blat și o nivelăm uniform. Dăm la rece pentru o oră.
Turnăm compoziția de ciocolată ușor călduță (atât cât să curgă) peste crema de vanilie și dăm din nou la rece pentru o jumătate de oră sau până se întărește.
Punem jumătate din crema de zmeură peste cea de ciocolată, distribuim zmeura rămasă și cealaltă jumătate de cremă. Dăm din nou la rece pentru minim 4 ore după care poate fi tăiată musai cu un cuțit cu lama îngustă și subțire “înmuiat” în apă caldă, asta pentru feliile perfecte 🙂
Spor la treabă și poftă bună!