Foi de napolitane umplute cu caramel, nuci coapte și fructe uscate sunt un desert decadent, care îmbină perfect texturile crocante și aromele bogate. Straturile fine și crocante de napolitană sunt umplute cu un caramel cremos, ce leagă armonios nucile coapte, cu aroma lor intensă, și fructele uscate, care adaugă o notă dulce-acrișoară și o textură mătăsoasă.
Întregul desert este glasat cu un strat de ciocolată fină, care se topește în gură și completează perfect combinația de arome.
Fiecare mușcătură este o explozie de dulce, crocant și bogat, făcând din acest desert o alegere ideală pentru ocazii speciale sau momente de răsfăț.
Este o prăjitură absolut delicioasă, aceste foi de napolitane sunt o încântare pentru toți cei care le gustă. Iar acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului de preparare detaliat pas cu pas.
Ingrediente:
Pentru umplutura:
Pentru glazura:
Mod de preparare pentru umplutură:
Tocăm grosier nucile, așa cum am spus la ingrediente pot fi mix de care vă place, eu am pus nuci și fulgi de migdale. Iar la fructe am pus stafide, merișoare și coji de portocale confiate, o alegere perfectă, coaja de portocale a dat un gust spectaculos.
Batem ouăle cu 200 g de zahăr tos și un praf de sare până obținem o spumă consistentă.
Într-o crăticioară topim zahărul rămas până obținem un caramel de culoarea chihilimbarului.
Oprim focul și încorporăm untul, amestecăm până se topește complet iar caramelul se dezlipește de pe pereții vasului și devine lichid.
NOTĂ: Cu grijă ca să nu vă ardă aburii, amestecați tot timpul, dar la o distanță sigură.
Când untul este perfect topit iar caramelul lejer și desprins de pe fundul vasului pornim din nou focul la minim, adăugăm ouăle bătute și continuați să gătim amestecând încontinuu până când compoziția fierbe.
NOTĂ: Mare atenție trebuie amestecat încontinuu ca să nu se prindă de fundul vasului și ouăle să se transforme în omletă.
Luăm cratița de pe foc și adăugăm nucile tocate, fructele și amestecăm bine.
Adăugăm biscuitii zdrobiți și omogenizăm compoziția. O lăsăm deoparte să se tempereze ușor.
Asamblare:
Pe o foaie de napolitană pusă într-o formă detașabilă întindem uniform umplutura ușor răcită pe partea cu romburile mari, punem a doua foaie tot cu romburi peste. Punem un tocător peste și o lăsăm într-un loc răcoros câteva ore sau peste noapte, dar nu la frigider.
NOTĂ: Compoziția trebuie să fie încă călduță, pentru a putea fi întinsă, dar nu fierbinte, pentru că se va înmuia prea mult foile de napolitană.
Mod de preparare pentru glazură:
Topiți ciocolata cu cacao alături de 2,5 linguri cu ulei într-un castron pe abur sau la cuptorul cu microunde. Facem la fel și cu ciocolata albă cu jumătate de lingură de ulei rămas.
Turnăm compoziția de ciocolată neagră peste partea superioară a napolitanei și o nivelăm. Ciocolată albă o distribuim liniar așa cum se vede în fotografie iar apoi cu ajutorul unui băț de frigăruie tragem ușor astfel încât să obținem un model frumos.
Cand glazura s-a intarit, tăiem prăjitura în felii de mărimea dorită și servim. Spor la treabă și bucurați-vă de un desert rapid, ușor dar gustos și foarte aspectuos!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.