Gyros făcut în casă

( 5 out of 5 )
Loading...
Gyros făcut în casă
  • -6-8 pServings+
  • 30 mTimp de preparare
  • 30 mTimp de gatire
  • 60 mGata in
Print Recipe

Gyros făcut în casă

Gyros făcut în casă este un delicios preparat inspirat din bucătăria grecească, constând în carne subțire de pui, miel sau porc, condimentată. Carnea se coace sau se frige, iar apoi se servește într-un lipie moale, însoțită de legume proaspete precum roșii, ceapă și castraveți, completată cu un sos tzatziki cremos. Un adevărat festin mediteranean la tine acasă!

Gyros făcut în casă

Gyrosul este un preparat tradițional grecesc, având ca bază carne tăiată subțire care este gătită pe un grătar vertical rotativ. Carnea folosită poate fi pui, miel, porc sau chiar carne de vită. Pentru a da arome autentice, se utilizează o marinadă sau amestec de ierburi și condimente, precum usturoi, oregano, busuioc, paprika și piper.

Gyros făcut în casă

Procesul de gătire implică coacerea lentă a straturilor de carne dispuse pe un fus vertical, permițând sucurilor și aromelor să se amestece în mod delicios. Gyrosul este apoi tăiat subțire, și porțiunile rezultate sunt adesea servite în lipii sau pâine pita, însoțite de legume proaspete, precum roșii, ceapă, castraveți și salată. Sosul tzatziki, obținut din iaurt, castraveți și usturoi, adaugă o notă răcoritoare și cremoasă preparatului.

Gyros făcut în casă
Este o experiență culinară autentică și savuroasă, potrivită pentru orice iubitor de mâncare grecească!

Gyros făcut în casă

Cum pregătim un adevărat Gyros făcut în casă

Ingrediente lipii:

  • 550 g făină de pâine albă tip 000
  • 380g apă călduță
  • 7 g drojdie instant uscată
  • 1 linguriță sare
  • 1 linguriță zahăr tos
  • 30 ml ulei de măsline

Ingrediente pentru sosul tzatziki:

  • 300 g castravete Fabio
  • 500 g iaurt grecesc cu 10% grăsime
  • 60 ml ulei de măsline
  • 2-3 căței de usturoi
  • Coajă de la o jumătate de lămâie
  • 1-2 linguri zeamă de lămâie
  • 1 legătura de mărar
  • Sare și piper după gust

Ingrediente pentru marinat pieptul de pui:

  • 700 g piept de pui
  • 50 g iaurt grecesc cu 10% grăsime
  • 50 ml ulei de măsline
  • 1 linguriță oregano uscat
  • 2-3 căței de usturoi
  • 1 linguriță de boia dulce
  • Fulgi de chilli după gust
  • Sare și piper după gust

Extra:

  • 2 roșii medii
  • 1 ceapă roșie medie
  • Câteva frunze de salată verde

Mod de preparare  pentru sos:

Curățăm castravetele de coajă și-l dăm pe răzătoarea cu ochiuri mari. Apoi îl stoarcem bine de apă.

Tocăm mărarul și usturoiul mărunt.

Punem toate ingredientele cu excepția castravetelui stors într-un castron și omogenizăm.

Gyros făcut în casă

Adăugăm castravetele și amestecăm ușor, dacă mai este nevoie adăugăm sare și piper. Dăm la rece.

Gyros făcut în casă

Mod de preparare pentru pieptul de pui:

Feliem pieptul de pui bucăți cu circumferința de 5-7 cm și cu o grosime de 4-5 mm.

Punem toate ingredientele cu excepția pieptului de pui într-un castron și omogenizăm.

Gyros făcut în casă

Turnăm amestecul peste carnea de pui și lăsăm peste noapte la frigider.

Gyros făcut în casă

Scoatem de la frigider carnea cu cel puțin o oră înainte de a o băga la cuptor.

Curățăm ceapa și o tăiem jumătate exact ca în fotografie, după care îndepărtăm foile uscate fără a tăia fundul și frunzele, asta ca să nu se desfacă la copt.
Gyros făcut în casă

Așezăm 4-5 chiar 6 felii de carne peste ceapă, apoi înfigem câte 2 bețe de frigăruie în fiecare altfel încât să stea și să nu pice de pe ea.

Gyros făcut în casă

Dăm la cuptorul preîncălzit la 220 de grade pentru 20-22 de minute.

Gyros făcut în casă

Mod de preparare pentru lipii:

Într-un castron cernem făina și facem o gaură în mijloc. Adăugăm apa caldă, drojdia, zahărul și uleiul de măsline. Amestecăm ușor astfel încât să se dizolve drojdia și lăsăm la loc călduț ca să se activeze drojdia.

Gyros făcut în casă

Adăugăm sarea și amestecăm cu ajutorul unei spatule de silicon până obținem un aluat compact, omogen și ușor manevrabil.

Gyros făcut în casă

Ungem un alt castron cu ulei și turnăm aluatul în el, acoperim cu o folie și lăsăm la dospit cam jumătate de oră sau până își dublează volumul.

Gyros făcut în casă

Împărțim aluatul în 6-8 părți egale și dăm forma bilelor. Le mai lăsăm 15 minute la dospit acoperite cu o folie de prospețime sau un prosop.

Gyros făcut în casă

Întindem fiecare bilă pe un plan de lucru uns cu ulei și coacem pe tigaie la foc mediu cam 2 minute pe fiecare parte sau până se rumenesc frumos. Ideal ar fi să folosiți o tigaie mare cu diametrul de 26 cm pentru 6 porții. Dacă nu aveți tigaie așa mare faceți lipiile mai mici și coaceți-le în tigaia pe care o aveți disponibilă.

Gyros făcut în casă

Asamblare:

Curățăm ceapa roșie și o spălăm alături de roșie și le tăiem felii.

Tăiem juliennne pieptul de pui.

Punem lipiile le ungem cu sos tzatziki distribuim carne de pui, roșii, ceapă roșie, salată verde și strângem acoperind o parte cu cealaltă. Învelim partea inferioară în hârtie de copt și este gata de servit.

Gyros făcut în casă

Pentru multe alte rețete de gustări cu sau fără carne și multe altele, găsiți în secțiunea aperitive click aici sau pe fotografie.

Guacamole cu creveți

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

2__#$!@!#__necunoscut.jpg

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password