Astăzi vorbim și gătim Lasagna Bolognese cu carne de curcan dar cu aceleași arome autentice italienești pentru paste și lasagna.
Sosul de carne este originar din Bologna, unde în 17 Octombrie 1982 a fost și înregistrat la Camera de comerț ca rețetă originală.
În general este folosit pentru pastele late cum ar fi tagliatellele dar în lipsa lor putem folosi fettuccine sau pappardelle, dar cu mare succes și pentru lasagna.
Se face din carne de vită și se fierbe la foc molcom pentru multe ore, dar astăzi am încercat varianta cu carne de curcan, care și ea este foarte delicioasă.
Prima atestare a rețetei a apărut în cartea de bucate a bucătarului Pellegrino Artusi în anul 1891. Fiind un fel de mâncare popular în întreaga lume, mulți au adaptat rețeta în funcție de țară sau de ingredientele locale.
Exista numeroase variante ale acestei rețete, mai mult sau mai puțin apropriate de cea originală, însă până la urmă, vorba aceea: “câte bordeie atâtea obiceie”
Această rețetă copiază oarecum 1:1 ingredientele clasice, doar că în loc de carne de vită am folosit de curcan și vă asigur că este cea mai bună pe care am mancat-o vreodată.
Rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și a modului simplu de preparare.
Pentru multe alte rețete cu sau fără carne ori preparate de post și multe altele, găsiți în secțiunea gustări, click aici sau pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente pentru sosul bolognese:
Ingrediente sos bechamel:
Adiacente:
Mod de preparare:
Curățăm zarzavaturile, ceapa, usturoiul. Zarzavaturile le tocăm cu ajutorul unui blender de Bucătărie, dar foarte bine le putem da și pe răzătoarea cu ochiuri mari. Ceapa și usturoiul le tocăm mărunt.
Se pun toate ingredientele într-o oală și se amestecă bine înainte de a le pune pe foc, pentru a evita aglomerările și a obține un sos omogen fără “chifteluțe”, adică acele bucăți de carne tocată se vor lega.
Punem oala la foc mediu spre mare și amestecăm până începe să fiarbă. Când a dat primul clocot reducem focul la minimum și fierbem circa 2 ore, amestecând din când în când, având grijă să nu se prindă.
Sosul trebuie să scadă, astfel încât să rămână ușor lichid pentru a putea fierbe foile de lasagna.
Mod de preparare pentru sosul bechamel:
Într-o craticioară pe foc mic topim untul și adăugăm făina, amestecăm până la încorporarea acesteia și continuăm să o prăjim timp de 2 minute amestecând încontinuu.
Adăugăm sarea și turnăm treptat laptele amestecând într-una fără oprire până se îngroașă și terminăm tot laptele.
Adăugăm nucșoara și fierbem încă 3-4 minute la foc mic. La final el trebuie să fie fluid și să glaseze lingura.
Asamblare:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Vom folosi foile de lasagna conform instrucțiunilor de pe pachet. Eu am avut 20 de foi uscate și le-am împărțit în 5 părți pentru o tavă de 25/35 cm.
Împărțim sosul bechamel în 6 părți egale, deasemeni și sosul bolognese.m în 5 părți egale.
Ungem o tavă de cuptor cu unt. Punem un strat de bechamel, o parte din foi respectiv 4 bucăți, o parte de sos bologneze, sos bechamel, parmezan răzuit, iar 4 foi și tot așa până terminăm toate ingredientele. Musai ultimul strat trebuie încheiat cu parmezan răzuit.
Dăm la cuptorul pentru 50-55 de minute. După trecerea timpului de stat la cuptor o lăsăm să se tempereze, apoi o putem porționa. Spor la treabă și poftă bună!