Această rețetă de merdenele cu telemea, este din casa prietenului meu din Constanța, Aurică, mai precis fiind rețeta mamei lui care făcea niște merdenele de te lingeai pe degete până la coate, cu un aluat foitat de zici că efectiv sunt făcute din foitaj de casă.
Mi-o aduc aminte pe mama lui, o gospodină desăvârșită, care lucra la un restaurant de pe mailul mării, o femeie zdravănă, care a crescut 3 copii, iar merdenele erau pentru ei, oarecum o specialitate a casei.
Prima interacțiune a fost acu vreo 20 de ani, pe vremea când împreună cu finii mei am mers la ei acasă și ne-au așteptat cu niște merdenele cu telemea, carne și ciuperci, calde și foarte foarte bune. Ei de atunci am luat rețeta și nici că am mai schimbat-o cu alta.
Rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și modul relativ simplu de preparare, iar rezultatul va fi de-a dreptul spectaculos, tot ceea ce trebuie să faceți este să repesctați întocmai gramajele și modul de preparare.
Pentru alte retete de patiserie, gustări și multe altele găsiți aici sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente pentru aluat:
Mod de preparare:
Împărțim untul în 10 părți egale.
Dăm telemeaua pe răzătoarea cu ochiuri mari, o împărțim și pe aceasta în 10 părți egale și o dăm deoparte.
Punem făina cu apa rece, gălbenușul, lingura de oțet, sarea și frământăm un aluat destul de consistent, omogen și elastic.
Împărțim aluatul în 10 părți egale și formăm biluțe din el, ar trebui să iasă undeva în jur de 80 g/ bucată. Punem bilele pe un plan de lucru uns cu ulei, le acoperim cu un prosop de Bucătărie simple lăsăm la odihnit pentru 30 de minute.
Întindem un pătrat, fiecare bucată de aluat pe un plan de lucru uns cu ulei, un pătrat cât se poate de subțire și de mare, dacă se poate vedea în poză, este transparent și se poate vedea masa. Ungem cu câte o porție de unt și împăturim astfel:
2. Aducem partea din stanga peste cea din drepta.
3. Venim cu partea de sus peste o jumătate din aluat.
4. Aducem partea de jos peste cealaltă jumătate.
5. Împăturim în 2, aducând partea de jos peste cea de sus.
Punem bucățile de aluat astfel obținute pe o tavă tapetată cu folie de prospețime, exact în poziția în care le-am luat de pe masă. Acoperim cu o altă folie de prospețime și dăm la rece pentru minim 3 ore.
După trecerea timpului de stat la frigider, scoatem câte o bucată de aluat și o poziționăm pe un plan de lucru uns cu ulei, exact în poziția în care a fost pe masă înainte de a fi pusă pe tavă.
Întindem un pătrat cât putem de subțire, dacă se poate vedea în poză, atât de tare este întinsă că se vede masa.
Punem o parte de brânză și împăturim la fel ca mai devreme, mai puțin punctul 5.
Punem invers de cum am împăturat merdenelele cu telemea pe tavi tapetate cu hârtie de copt.
Dăm la cuptorul preîncălzit la 220 de grade pentru 22-25 de minute sau până se rumenesc frumos. În caz că se rumenesc prea repede reduceți la 200 de grade.
Asta a fost, nu chiar simplu, dar cu puțin efort veți reuși să le faceți și dumneavoastră acasă.