Prăjitură Ana cu banane, cremă de vanilie și bezea cu lime a sosit exact în momentul în care lipsa de inspirație își cam făcea de cap!
Nici nu știu cu ce să încep, dar totuși cred că ar trebui să o iau cu începutul, nu?! Într-o zi colegul meu Raul a venit cu o rețeta de prăjitură la servici și cum unde altundeva poți găsi o listă mai completă de ingrediente dacă nu în bucătăria unui restaurant. Până aici nimic interesant și deasemeni nimic ieșit din comun. Doar că acum începe partea faină și glumele care au ținut mai bine de o lună pe seama acelei prăjituri.
S-a apucat Raul de treabă și ce credeți, că puteam sta deoparte să nu “fur” rețeta?! Nu, nu, am tras cu ochiul și mi-am însușit elementele importante cu gândul de a o reproduce acasă, însă nu am avut răbdare și a doua zi am pus planul în aplicare. Cert e că gustul a fost asemanator, prezentarea și unele ingredinete ajutându-le după cum am simțit și gustat din prajitura colegului meu.
Glumele au început unul la adresa celuilalt, ba că crema e prea moale, ba că bezeaua nu are ținută, ba ca blatul este sec, etc. Și de atunci mi-a tot stat capul la ea, pentru că deși este atât de simplă, gustul este fenomenal și mi-ar fi părut rau să o las să se piardă. Așa ca astăzi m-am pus pe treabă și ce a ieșit puteți vedea și dumneavoastră în cele ce urmează.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente Pentru blat:
Ingrediente Pentru crema de vanilie:
Ingrediente Pentru bezeaua cu lime:
Mod de preparare:
Mod de preparare pentru blat, este exact același ca la prajitura cu mouse de afine, cremă de brânză și glazură oglindă de ciocolată neagră. Doar că se face într-o tavă mai mare de 30/50 cm sau în 2 tăvi mai mici de 30/25 cm, timpul de coacere 15-17 minute sau până trece testul scobitorii. Se lasă să se tempereze în tava/tăvile în care s-au copt.
Mod de preparare pentru blat
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Tapetăm fundul unei tăvi de 30/50 cm cu hârtie de copt.
Într-un bol amestecăm ingredinetele uscate și le dăm deoparte.
Batem bine untul cu zahărul, sarea și extractul de vanilie până se apunează bine și zahărul este aproape topit.
Adăugăm ouăle pe rând, unul câte unul și batem ușor atât cât să se încorporeze, dacă batem mai mult decât este suficient, mai târziu se va tăia.
Adăugăm iaurtul și mai batem 10-15 secunde.
Încorporăm ingredinetele uscate și cu ajutorul unei spatule, amestecăm ușor cât să se amestece puțin ingredientele.
Punem apa fierbinte treptat peste aluat și amestecăm energic astfel încât să nu obținem cocoloașe.
Turnăm compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și coacem aproximativ de 15-17 minute sau până trece testul scobitorii. Scoatem din cuptor și le lăsăm încă 10 minute în tava în care s-au copt după care o scoatem afară și le lăsăm să se răcească la temperatura camerei.
Mod de preparare pentru crema de vanilie îl găsiți aici, doar că după fierbere, untul de încorporează în crema fierbinte și se dă la frigider până se răcește complet.
După ce crema este perfect răcită cu ajutorul unui robot de bucătărie o batem până se spumează.
De aici nu mai este mult și prajitura prinde contur. Dacă am făcut un singur blat îl tăiem în două ori pe lung, ori pe lat, aici rămâne să apreciați dumneavoastră.(eu l-am tăiat pe lungime și am obținut 2 bucăți aproximativ egale ca formă) dacă le tăiați la lățime veți obține 2 blaturi mai lungi. In caz că am făcut 2 blaturi separate, este mai simplu.
Întindem o foaie de blat, jumătate din crema de vanilie cu unt, felii proaspete de banane( eu le-am tăiat exact în momentul în care am avut nevoie de ele, ca să nu se oxideze), venim cu următorul blat și repetăm aceeași operație.
Dăm prajitura la frigider și ne apucăm de bezea.
Mod de preparare pentru bezeaua cu lime:
Într-o crăticioară punem zahărul cu zeama de lime la foc mic și ne apucăm de albușuri.
Într-un bol de inox sau de sticlă punem albușurile și praful de sare, le batem până obținem o spumă fermă, peste care adăugăm siropul fierbinte de lime cu zahăr, care trebuie să aibe 121 de grade. Batem până ajunge la temperatura camerei.
Ungem partea superioară a prăjiturii cu bezeaua o intindem frumos sau lăsăm valuri după care cu ajutorul unei lămpi cu gaz ardem ușor bezeaua. O dăm la rece până a doua zi, pentru ca blaturile să se înmoaie. Nu este nici un fel de problemă dacă nu ardeți bezeaua, este la fel de bună! 😉
Tăiem cu un cuțit cu lama subțire și servim! Nu chiar simplu, dar nici foarte complicat, însă vă asigur că merită orice efort!
Dimensiunea tăvii pentru un singur blat: 50/30 cm, sau 2 tavi mici de 30/25 cm.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Dana
Delicioasa aceasta prăjitura!! A fost apreciata de toată familia !👌🍽