Azi facem o Prăjitură cu mere și mac, delicioasă și foarte ușor de făcut cu ingrediente la îndemână tuturor.
Totul a pornit de la prăjitura Greta Garbo cu mac pe care am vrut să o fac, însă nu aveam îndeajuns, și fiind destul de tarziu, de unde să iau la ora aia, era undeva în miez de noapte pe la 00:30, așa că am căutat prin frigider, cămară și am găsit ceva mere și niște mac.
Aici a venit marea provocare când aveam câte puțin din fiecare și din niciuna îndeajuns pentru a face ceva. Așa că le-am combinat, astfel încât rezultatul se poate vedea, iar de gust vă pot asigura personal că este de-a dreptul fantastică! Practic avem 2 prăjituri, cu mac si mere suprapuse. 😂😂😂
Ingrediente pentru aluat:
Ingrediente pentru pentru umplutura de mac:
Ingrediente pentru umplutura de mere:
Ingrediente pentru finisat:
Mod de preparare pentru foi:
Separăm ouăle.
Tapetăm o tavă de cuptor de 25/35 cm și cu o înălțime de 6 cm cu hârtie de copt.
Preîncălzim cuptorul la 170 de grade Celsius.
Punem drojdia cu o lingură de zahăr din cantitatea totală, jumătate din cantitatea de lapte călduț și amestecăm. Lăsăm la cald acoperit pentru activarea drojdiei.
Într-un castron încăpător vom pune făina pe care o vom amesteca cu untura până obținem o compoziție nisipoasă
Facem o gaură în mijlocul făinii, turnăm restul de lapte, gălbenușurile și zahărul, compoziția de drojdie și frământăm până obținem un aluat elastic și moale la atingere.
Lăsăm la dospit jumătate de oră acoperit cu o folie.
Mod de preparare pentru umplutura de mac:
Amestecăm macul cu jumătate din cantitatea de zahăr și zahărul vanilat, le trecem prin mașină de măcinat sau printr-un robot de bucătărie.
Punem o oală cu laptele, extractul de vanilie și diferența de zahăr la fiert, iar când dă primul clocot adăugăm compoziția de mac, coaja de la lămâie răzuită pe răzătoare cu ochiuri mici și fierbem la foc mic pentru un minut. Dăm deoparte și o lăsăm să se răcească.
Mod de preparare pentru compoziția de mere:
Curățăm merele și le dăm pe răzătoarea cu ochiuri mari. Le punem într-o oală la foc mediu alături de zeama de lămâie, scorțișoară și zahăr.
Când au lăsat zeama și zahărul este topit le strecurăm bine printr-o sită fină și le dăm departe să se răcească.
Asamblare:
Împărțim aluatul în 3 părți egale.
Pe un plan de lucru presărat cu făină întindem foi de mărimea tăvii, 25/35 cm.
Punem prima foaie într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, compoziția de mac, a doua foaie, compoziția de mere și a treia foaie.
Ungem cu oul bătut, iar cu ajutorul unui băț de frigăruie înțepăm din loc în loc și lăsăm la dospit pentru oră.
Cu 20 de minute înainte de finalizarea dospitului preîncălzim cuptorul la 170 de grade Celsius.
Băgăm tava la cuptor pentru 55-65 de minute sau până formează o o umflătură la mijlocul tăvii, și de aici trebuie să se mai coacă pentru minim 10 minute. Dacă se rumenește prea tare deasupra puneți o hârtie de copt.
Musai trebuie să o lăsați să se răcească complet la temperatura camerei, după care se poate tăia. Simplu, dar mult de lucru, însă rezultatul e genial! Vă urez spor la treabă și poftă bună!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.