Azi facem o Prăjitură cu prune si nucă , delicioasă și foarte ușor de făcut cu ingrediente la îndemână tuturor.
Totul a pornit de la prăjitura pe care am vrut să o fac, însă nu aveam îndeajuns, și fiind destul de tarziu, de unde să iau la ora aia, era undeva în miez de noapte pe la 00:30, așa că am căutat prin frigider, cămară și am găsit ceva prune si nuci.
Aici a venit marea provocare când aveam câte puțin din fiecare și din niciuna îndeajuns pentru a face ceva. Așa că le-am combinat, astfel încât rezultatul se poate vedea, iar de gust vă pot asigura personal că este de-a dreptul fantastică! Practic avem 2 prăjituri, cu prune si nucă suprapuse. 😂😂😂
Ingrediente pentru aluat:
Ingrediente pentru pentru umplutura de nucă:
Ingrediente pentru umplutura de prune:
Ingrediente pentru finisat:
Mod de preparare pentru foi:
Separăm ouăle.
Tapetăm o tavă de cuptor de 25/35 cm și cu o înălțime de 6 cm cu hârtie de copt.
Preîncălzim cuptorul la 170 de grade Celsius.
Punem drojdia cu o lingură de zahăr din cantitatea totală, jumătate din cantitatea de lapte călduț și amestecăm. Lăsăm la cald acoperit pentru activarea drojdiei.
Într-un castron încăpător vom pune făina pe care o vom amesteca cu untura până obținem o compoziție nisipoasă
Facem o gaură în mijlocul făinii, turnăm restul de lapte, gălbenușurile și zahărul, compoziția de drojdie și frământăm până obținem un aluat elastic și moale la atingere.
Mod de preparare pentru umplutura de nucă:
Punem o oală cu laptele, extractul de vanilie și zahărul la fiert, iar când dă primul clocot adăugăm compoziția de nucă, coaja de la lămâie răzuită pe răzătoare cu ochiuri mici și oprim focul. Dăm deoparte și o lăsăm să se răcească.
Adăugăm albușurile și omogenizăm.
Mod de preparare pentru compoziția de prune:
Spălăm și curățăm prunele, le îndepărtăm sâmburii și le tăiem bucățele mai mari exact ca în fotografie. Adăugăm zahărul și scorțișoara. Le amestecăm bine până lasă zeama. Asta ar trebui să facem timp de vreo 2-3 ore amestecând din când în când în ele.
Scurgem prunele printr-o sită și punem sucul obținut într-o oală la foc mediu alături de zeama de lămâie.
Când da sucul în clocot adăugăm prunele și le fierbem 1-2 minute din momentul în care au început să clocotească. Acest pas e foarte important ca să nu le fierbem nici prea mult da e să se și înmoaie.
Imediat după fierbere le punem din nou într-o sită și le lăsăm să se scurgă bine și să se răcească complet. Așa ar trebui să arate înainte de a le pune la scurs.
Asamblare:
Împărțim aluatul în 3 părți egale.
Pe un plan de lucru presărat cu făină întindem foi de mărimea tăvii, 25/35 cm.
Punem prima foaie într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, compoziția de nucă,
a doua foaie, distribuim pesmetul uniform, apoi compoziția de prune și a treia foaie.
Ungem cu oul bătut, iar cu ajutorul unui băț de frigăruie înțepăm din loc în loc și lăsăm la dospit pentru oră.
Cu 20 de minute înainte de finalizarea dospitului preîncălzim cuptorul la 170 de grade Celsius.
Băgăm tava la cuptor pentru 55-65 de minute sau până formează o o umflătură la mijlocul tăvii, și de aici trebuie să se mai coacă pentru minim 10 minute. Dacă se rumenește prea tare deasupra puneți o hârtie de copt.
Musai trebuie să o lăsați să se răcească complet la temperatura camerei, după care se poate tăia. Simplu, dar mult de lucru, însă rezultatul e genial! Vă urez spor la treabă și poftă bună!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.