Prăjitură cu prune si nucă

( 4 out of 5 )
Loading...
Prăjitură cu prune si nucă
  • -24 pServings+
  • 40 mTimp de preparare
  • 60 mTimp de gatire
  • 1:40 hGata in
Print Recipe

Prăjitură cu prune si nucă

Azi facem o Prăjitură cu prune si nucă , delicioasă și foarte ușor de făcut cu ingrediente la îndemână tuturor.

Prăjitură cu prune si nucă

Totul a pornit de la prăjitura pe care am vrut să o fac, însă nu aveam îndeajuns, și fiind destul de tarziu, de unde să iau la ora aia, era undeva în miez de noapte pe la 00:30, așa că am căutat prin frigider, cămară și am găsit ceva prune si nuci.

Prăjitură cu prune si nucă

Aici a venit marea provocare când aveam câte puțin din fiecare și din niciuna îndeajuns pentru a face ceva. Așa că le-am combinat, astfel încât rezultatul se poate vedea, iar de gust vă pot asigura personal că este de-a dreptul fantastică! Practic avem 2 prăjituri, cu prune si nucă suprapuse. 😂😂😂

Prăjitură cu prune si nucă

Ingrediente pentru aluat:

  • 10 g drojdie uscată sau 25 de grame de drojdie proaspătă
  • 50 de grame de zahăr
  • 3 gălbenușuri
  • 150-170 mililitri de lapte în funcție de calitatea făinii și a mărimii gălbenușurilor
  • 500 de grame de făină
  • 200 de grame de untură rece
  • 1 linguriță de sare

Ingrediente pentru pentru umplutura de nucă:

  • coaja rasă de la 1 lămâie (doar partea galbenă)
  • 500 de grame de nucă măcinată
  • 200 de grame de zahăr
  • 200 ml lapte cu 3,5% grăsime
  • 3 albușuri
  • O lingură extract de vanilie

Ingrediente pentru umplutura de prune:

  • 2,5 kg de prune mai tari, nu foarte coapte
  • 200 g zahăr tos
  • Zeama de la o lămâie
  • 1 linguriță de scorțișoară măcinată sau mai mult dacă vă place
  • 3 linguri bune de pesmet

Ingrediente pentru finisat:

  • 1 ou pentru finisat

Mod de preparare pentru foi:

Separăm ouăle.

Tapetăm o tavă de cuptor de 25/35 cm și cu o înălțime de 6 cm cu hârtie de copt.

Preîncălzim cuptorul la 170 de grade Celsius.

Punem drojdia cu o lingură de zahăr din cantitatea totală, jumătate din cantitatea de lapte călduț și amestecăm. Lăsăm la cald acoperit pentru activarea drojdiei.

Prăjitură cu mere și mac

Într-un castron încăpător vom pune făina pe care o vom amesteca cu untura până obținem o compoziție nisipoasă

Prăjitură cu mere și mac

Facem o gaură în mijlocul făinii, turnăm restul de lapte, gălbenușurile și zahărul, compoziția de drojdie și frământăm până obținem un aluat elastic și moale la atingere.

Prăjitură cu mere și mac

Mod de preparare pentru umplutura de nucă:

Punem o oală cu laptele, extractul de vanilie și zahărul la fiert, iar când dă primul clocot adăugăm compoziția de nucă, coaja de la lămâie răzuită pe răzătoare cu ochiuri mici și oprim focul. Dăm deoparte și o lăsăm să se răcească.

Prăjitură cu prune si nucă

Adăugăm albușurile și omogenizăm.

Prăjitură cu prune si nucă

Mod de preparare pentru compoziția de prune:

Spălăm și curățăm prunele, le îndepărtăm sâmburii și le tăiem bucățele mai mari exact ca în fotografie. Adăugăm zahărul și scorțișoara. Le amestecăm bine până lasă zeama. Asta ar trebui să facem timp de vreo 2-3 ore amestecând din când în când în ele.

Prăjitură cu prune si nucă

Scurgem prunele printr-o sită și punem sucul obținut într-o oală la foc mediu alături de zeama de lămâie.

Prăjitură cu prune si nucă

Când da sucul în clocot adăugăm prunele și le fierbem 1-2 minute din momentul în care au început să clocotească. Acest pas e foarte important ca să nu le fierbem nici prea mult da e să se și înmoaie.

Prăjitură cu prune si nucă

Imediat după fierbere le punem din nou într-o sită și le lăsăm să se scurgă bine și să se răcească complet. Așa ar trebui să arate înainte de a le pune la scurs. 

Prăjitură cu prune si nucă

Asamblare:

Împărțim aluatul în 3 părți egale.

Pe un plan de lucru presărat cu făină întindem foi de mărimea tăvii,  25/35 cm.

Punem prima foaie într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, compoziția de nucă,

Prăjitură cu prune si nucă

a doua foaie, distribuim pesmetul uniform, apoi compoziția de prune și a treia foaie.

Prăjitură cu prune si nucă

Ungem cu oul bătut, iar cu ajutorul unui băț de frigăruie înțepăm din loc în loc și lăsăm la dospit pentru oră.

Prăjitură cu prune si nucă

Cu 20 de minute înainte de finalizarea dospitului preîncălzim cuptorul la 170 de grade Celsius.

Băgăm tava la cuptor pentru 55-65 de minute sau până formează o o umflătură la mijlocul tăvii, și de aici trebuie să se mai coacă pentru minim 10 minute. Dacă se rumenește prea tare deasupra puneți o hârtie de copt.

Musai trebuie să o lăsați să se răcească complet la temperatura camerei, după care se poate tăia. Simplu, dar mult de lucru, însă rezultatul e genial! Vă urez spor la treabă și poftă bună!

Prăjitură cu prune si nucă

Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie. 

necunoscut.jpg

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

2__#$!@!#__necunoscut.jpg

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password