O rețetă cu nume special, nu putea să aibe un altfel de gust, așadar această Prăjitură Jerbo sau Greta Garbo cu umplutură de nucă, dulceață de caise și glazură de ciocolată a fost și va rămâne tot timpul la modă.
Îmi aduc aminte că de sărbătorile de Crăciun și Paști, când mergeam la sat, primul lucru pe care îl făceam, era să intru în soba mare de la drum (prima cameră de la intrarea în curte), acolo era “cămara” de sărbători, deoarece era singura cameră neîncălzită, iar prăjiturile erau întinse pe masa din mijlocul camerei acoperite de coli de hârtie. Și era musai să fie 6-7 feluri, această prăjitură fiind nelipsită de pe masa mătușii Cornelia de la Făget. Fără excepție de fiecare dată făcea minim două porții, doar era una din prăjiturile cele mai apreciate de familie.
Numele acestei prăjituri vine de la o frumoasă actriță Greta Garbo care a vizitat cafeneaua cofetarului Emil Gerbeaud din Budapesta. Se spune că până la poposirea actriței în Café Gerbeaud din capitala Ungariei, numele prăjiturii i-ar fi purtat numele renumitului cofetar Gerbeaud care se pronunță Jerbo. De aici controversa denumirii acestei prăjituri, care era ținută în mare secret.
Cel mai probabil că nici aceasta nu este cea originală, însă cu siguranță este una din cele mai bune din câte am mâncat vreodată, chiar dacă este de post.
Altii au mai încercat și prăjitura Jerbo sau Greta Garbo de post
Prăjitură Marlenka cu cremă de lapte
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente prăjitură Jerbo sau Greta Garbo:
Ingrediente pentru aluat:
Pentru umplutură:
Ingrediente pentru glazură:
Mod de preparare pentru foi:
Vom fărâmița drojdia peste care punem o lingură de zahăr, un praf de sare, o amestecăm până se înmoaie și adăugăm jumătate din cantitatea de lapte calduț. Lăsăm la cald acoperit pentru activarea drojdiei.
Într-un castron încăpător vom pune făina pe care o vom amesteca cu untura până obținem o compoziție nisipoasă.
Separăm ouăle și batem cele 4 gălbenușuri cu restul de lapte.
Facem o gaură în mijlocul făinii, turnăm restul de lapte și zahăr, compoziția de drojdie și frământăm până obținem un aluat elastic și moale la atingere.
Mod de preparare pentru umplutura de nucă:
Amestecăm nuca cu zahărul, zahărul vanilat și coaja de lămâie.
Asamblare și coacere:
Împărțim aluatul în 4 părți egale și întindem foi de mărimea tăvii.
Punem prima foaie într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, o treime din dulceața de caise, o treime din nuca amestecată cu zahăr și coaja de lămâie. Punem a doua foaie și repetăm operatia până la a treia foaie, ultima rămânând neacoperită.
Cu ajutorul unui băț de frigăruie înmuiat într-un vas cu apă, vom străpunge până jos și din loc în loc prăjitura după care o lăsăm la dospit 45-50 de minute, în funcție de cât de cald este în Bucătărie.
Coacem la 170 de grade pentru aproximativ o oră.
Mod de preparare pentru glazură:
Înainte cu vreo 10 minute de a se coace prăjitura punem toate ingredientele într-o crăticioară și le fierbem la foc mic până se îngroașă amestecând încontinuu. (Aproximativ 1 minut)
Turnăm glazura fierbinte peste, imediat după ce scoatem tava din cuptor
Lăsăm la temperat și până se întărește glazura, după care decupăm marginile și o tăiem felii.
Spor la treabă și poftă bună!
Dimensiune tavă: 25/35 cm