Blat fin cu alune de pădure, un strat de ciocolată neagră, cremă de mascarpone cu ciocolată albă și un jeleu delicios de zmeură, Prăjitura lui Andrei.
Torul a pornit de la o seară petrecută alături de prietenii mei cu câteva zile înainte de ziua Sfântului Andrei, care se sărbătorește pe 30 Noiembrie. L-am conceput în funcție de ingredientele preferate ale prietenului meu și a ieșit un deliciu spectaculos, atât din punct de vedere olfactiv dar și al gustului care îmbină perfect ciocolata neagră cu cea albă, alune de pădure și zmeură.
Nu se face atât de greu pe cât pare la prima vedere, trebuie doar să respecți modul de preparare pas cu pas și calitatea ingredientelor folosite.
Așadar vă invit să-mi rămâneți alături pentru lista ingredinetelor dar și a modului de preparare.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente pentru blatul de alune de pădure:
Ingrediente pentru stratul de ciocolată:
Pentru crema de mascarpone cu ciocolată albă:
Ingrediente pentru jeleul de zmeură:
Mod de preparare pentru blatul cu alune de pădure:
Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Amestecăm alunele cu făina și le dăm deoparte.
Punem albușurile cu un praf de sare într-un castron încăpător și le batem până lasă ușoare valuri la suprafață. Adăugăm zahărul și batem până obținem o bezea lucioasă și zahărul s-a topit.
Încorporăm amestecul de făină cu alunele măcinate cu ajutorul unei spatule și cu mișcări ușoare de jos în sus.
Turnăm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și coacem 15-16 minute sau până trece scobitorii. Lăsăm să se răcească pe un grătar. (24/24 cm)
Pentru a avea straturi uniforme pe toate părțile punem un inel pătrat cu marginea înaltă de minim 8 cm pentru că vor urma încă 3 straturi generoase. Dacă nu aveți un inel pătrat, puteți improviza, ajutați-vă de 2 margini ale unei tăvi, folie de aluminiu în 2-3 straturi, tocător mai mic, etc.
Cu ajutorul unei furculițe din loc în loc, înțepăm partea superioară a blatului și însiropăm cu cafeaua.
Mod de preparare pentru stratul de ciocolată:
Înfierbântăm smântâna, adăugăm ciocolata și o lăsăm 2-3 minute după care omogenizăm.
Adăugăm alunele de pădure tocate în compoziția de ciocolată.
Turnăm compoziția de ciocolată ușor călduță (atât cât să curgă) peste blat și dăm din nou la rece pentru o jumătate de oră sau până se întărește. Mare atenție, înainte de a turna compoziția de ciocolată, blatul musai trebuie să fi absorbit toată cafeaua.
Mod de preparare pentru crema de ciocolată albă cu mascarpone:
Punem gelatina la hidratat in apa rece pentru minim 10 minute.
Înfierbântăm smântâna pentru frișcă și punem ciocolata albă în ea să se topească, lăsăm ajungă la temperatura camerei.
Încălzim gelatina și o încorporăm în compoziția de ciocolată.
Într-un bol vom pune mascarponele, adăugăm crema de ciocolată albă și mixăm până obținem o cremă lejeră și ușor aerată. Nu mixati mai mult că riscați să se taie.
Turnăm compoziția de ciocolata albă cu mascarpone peste cea de ciocolată neagră cu alune de pădure, nivelăm și dăm la rece.
Mod de preparare pentru Jeleul de zmeură:
Punem gelatina la hidratat in apa rece pentru minim 10 minute.
Într-o crăticioară punem zmeura cu zahărul la foc mic, atât cât să pâlpâie flacăra.
Când s-a încălzit amestecăm ușor, ca toată compoziția să fie fierbinte și zahărul este topit, fierbem 3-4 minute la foc mic, timp în care nu mai amestecăm deloc. Adăugăm și gelatina care în prealabil a fost topită și ea. Amestecăm ușor ca să nu zdrobim bobițele de zmeură și dăm deoparte până ajunge la temperatura camerei.
Turnăm jeleu de zmeură peste compoziția de ciocolată albă cu mascarpone și dăm din nou la frigider pentru minimum 3 ore, după care putem tăia și servi.
Nu chiar simplu, dar nici ieșit din comun de greu, asta a fost pentru astăzi, de aici nu îmi rămâne decât să va urez spor la treabă și poftă bună!