Supă Ungurească de chimen cu ouă și crutoane ca-n Ardeal

( 5 out of 5 )
Loading...
Supă Ungurească de chimen cu ouă și crutoane ca-n Ardeal
  • 15 mTimp de preparare
  • 20 mTimp de gatire
  • 35 mGata in
Print Recipe

Supă Ungurească de chimen cu ouă și crutoane ca-n Ardeal

Supă ungurească de chimen cu ouă și crutoane, așa cum se gătește în Ardeal, este un preparat simplu, dar plin de caracter, cu rădăcini adânci în bucătăria tradițională transilvăneană. Cu o aromă intensă de chimen prăjit, această supă consistentă dar reconfortantă are un gust inconfundabil, ușor dulceagă, datorită combinației perfecte dintre mirodenii și ceapa călită.

Supă Ungurească de chimen cu ouă și crutoane ca-n Ardeal

Secretul ei stă în prepararea atentă a bazei: chimenul se prăjește ușor fără  ca nimic, apoi puțin în ulei pentru a-și elibera toate aromele, apoi se fierbe, adesea îmbogățit cu puțină boia dulce pentru o culoare apetisantă. Spre final, ouăle bătute, poșete sau mix se adaugă cu grijă.

Supă Ungurească de chimen cu ouă și crutoane ca-n Ardeal

Noi am servit-o cu crutoane crocante din pâine rumenită, fie la cuptor, fie prăjite ușor în tigaie, care completează perfect aromele supei. Este o mâncare simplă, dar extrem de gustoasă, ideală pentru zilele reci sau când ai nevoie de ceva reconfortant, cu un gust autentic de casă.

Supă Ungurească de chimen cu ouă și crutoane ca-n Ardeal

Cum facem Supă Ungurească de chimen cu ouă și crutoane ca-n Ardeal

Ingrediente:

  • 1 lingură bună de chimen sau mai mult, depinde cum vă place
  • 100 ml ulei de floarea soarelui
  • 300 g morcovi
  • 200 g ceapă
  • 250 g ardei gras roșu
  • 4-5 căței de usturoi
  • 2 foi de dafin
  • 2 linguri bune de făină
  • 1,5 l supă de legume/pui/etc
  • 1 lingură sănătoasă de boia eu am pus atât boia cat și fulgi de ardei, îmi place foarte mult
  • 1-2 linguri de oțet alimentar
  • 8 ouă întregi 
  • Opțional crutoane de pâine
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

Curățăm legumele și le spălăm.

Morcovii și ardeiul gras le tăiem julienne.

Ceapa și usturoiul le tocăm mărunt.

Punem chimenul în oală la foc mic fără grăsime sau altceva și îl tot amestecăm până începe să pocnească ușor.

Supă Ungurească de chimen cu ouă și crutoane ca-n Ardeal

Adăugăm uleiul și mai prăjim 1 minut.

Supă Ungurească de chimen cu ouă și crutoane ca-n Ardeal

Punem toate legumele, foaia de dafin și un praf de sare. Călim la foc mic pentru 10 minute.

Supă Ungurească de chimen cu ouă și crutoane ca-n Ardeal

Adăugăm făina și amestecăm până nu se mai vede urme de făină crudă.

Supă Ungurească de chimen cu ouă și crutoane ca-n Ardeal

Turnăm supa de legume în fir subțire peste și amestecăm constant pentru a nu face cocoloașe.

Supă Ungurească de chimen cu ouă și crutoane ca-n Ardeal

Punem boiaua și fulgii de ardei și continuam să fierbem la foc mediu pentru încă 5 minute.

Supă Ungurească de chimen cu ouă și crutoane ca-n Ardeal

Adăugăm ouăle sub ce formă ne dorim, bătute, ochiuri sau în ambele feluri. Important e ca atunci când le adăugați întregi să lăsați focul exclusiv la minim, vă apropriați cu oul de supă și îi dați drumul ușor. Astfel se va păstra cat mai intact.

Supă Ungurească de chimen cu ouă și crutoane ca-n Ardeal

NOTĂ: Fierbeți ouăle 2 minute apoi opriți focul și lăsați la odihnit pentru 5 minute. Așa veți obține cu gălbenuș cremos.

Simplu, gustos și sănătos!

Supă Ungurească de chimen cu ouă și crutoane ca-n Ardeal

Pentru multe alte rețete de supe cu sau fără carne ori preparate de post  și multe altele, găsiți în secțiunea supe și ciorbe sau click pe fotografie

IMG_2120-300x225.jpg

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

2__#$!@!#__necunoscut.jpg

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password