Tocană de legume cu orez la borcan pentru iarnă garantat cea mai bună și mai gustoasă mâncată și făcută vreodată.
Când frigul bate la ușă și grădina e acoperită de brumă, nimic nu e mai plăcut decât să deschizi un borcan plin cu gustul verii. Tocana de legume cu orez este una dintre acele rețete tradiționale care nu lipsesc din cămara mea.
E colorată, aromată și plină de bunătăți: ceapă dulce, ardei capia parfumați, morcovi crocanți, țelină cu iz proaspăt, roșii coapte, vinete catifelate și dovlecei fragezi. Orezul, fiert separat, leagă totul într-o armonie de texturi și arome.
Pregătită încet, cu răbdare, apoi pusă cu grijă în borcane sterilizate, tocana aceasta păstrează în fiecare lingură razele soarelui de august și mirosul grădinii. E gata de mâncat ca atare, lângă o felie de pâine de casă, sau poate fi o garnitură rapidă lângă friptură, chiftele sau pește.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Pentru început vom curăța toate legumele în afară de roșii și le spălăm.
Punem 300 ml de ulei la călit împreună cu ceapa, morcovii, țelină și puțină sare. Le călim la foc mediu până se înmoaie bine, amestecând din când în când în ele să nu se prindă. Asta durează cam 20 de minute.
Adăugăm ardeiul capia și continuam să gătim pentru încă vreo 10 minute.
Punem și roșiile în oală și fierbem cam vreo oră la foc mediu amestecând ocazional să nu se ardă pe fund. Ar trebui să scadă destul de bine și să se formeze deja tocana.
În timp ce fierbe tocana, în uleiul rămas adăugăm vinetele cu puțină sare și le călim până se înmoaie.
Adăugăm și dovleceii, usturoiul tocat și mai fierbem aproximativ 20 de minute cat să scadă excesul de lichid.
Punem vinetele cu dovleceii peste cealaltă compoziție și mai fierbem aproximativ 15-20 de minute, în funcție de cât de multă apă au avut roșiile, dar și cât de groasă o dorim.
Punem o oală încăpătoare cu 3 l de apă rece și fierbem orezul de 70%. Mare atenție nu îl fierbeți mai mult că se va face terci. Strecurăm orezul și îl spălăm cu apă rece.
Sterilizam borcanele în cuptor la 200 de grade pentru 10 minute.
Adăugăm orezul, pătrunjelul, foile de dafin, dăm gust cu sare și piper și mai fierbem aproximativ 7-10 minute în funcție de temperatura fiecăruia. Orezul nu trebuie să fie fiert 100% el se va mai umfla în borcan.
Sănătate curată, ușor de preparat și destul de ieftin pentru a pune în borcane pentru la iarnă. Spor la treabă și să vă fie de folos!
Pentru multe alte rețete de dulcețuri dar și conserve pentru iarnă, găsiți în secțiunea conserve și murături sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.