Tort Luminița cu choux a la creme umplut cu cremă de vanilie și ciocolată
Pot spune că provocările sunt cele care mă motivează cel mai tare! Așa a fost și de această dară când o clientă, care își serba ziua a întrebat dacă putem să îi facem un tort… și fiind mare amatoare de choux a la creme, trebuia musai să îi fac ceva care să conțină choux-uri. Am tot stat și m-am gândit și în timp ce făceam cojile de choux mi-a venit această idee de a combina un choux mare cu mai multe mici. Am adăugat o cremă de ciocolată, puțină frișcă, iar pentru o notă crocantă alune de pădure și fructe uscate.
Am adăugat poza într-un instastory iar dumneavoastră ați fost cei care m-ați motivat pentru a-l așterne în câteva rânduri aici, alături de modul de preparare pas cu pas.
Ciocolata cu vanilia fac casă bună împreună, așa că o combinație clasică nu are cum să dea greș! Este atât de bun, încât am ajuns acasă și l-am reprodus, însă ai mei nu au avut răbdare până a doua zi și am fost nevoit să-l fac și pe al treilea în două zile 😂😂😂
Rămâneți alături pentru lista ingredientelor și modul de preparare.
Ingrediente pentru aluat:
Ingrediente pentru crema de ciocolată:
Ingrediente pentru crema de patiserie cu smântână:
Pentru îmbrăcat tortul și ornat:
Mod de preparare pentru crema de ciocolată:
Într-un castron termorezistent sau de inox punem gălbenușurile, ouăle întregi, zahărul, extractul de vanilie și le punem deasupra unui ibric cu apă la fiert, la foc mic, astfel încât fundul castronului să nu atingă apa. Amestecăm într-una până compoziția începe să se spumeze ușor.
Adăugăm cacaua cernută, ciocolata și mai amestecăm până ajunge la 62 de grade, iar dacă nu avem termometru, până atunci când luăm pe tel și lasă forme asemeni unei dantele. Luăm jos de pe oală și lasăm să se răcească complet.
Spumăm untul cu ajutorul unui tel atât cât să fie omogen, după care adăugăm pe rând câte o lingură din crema de ciocolată. După fiecare lingură de cremă adăugată amestecăm până la încorporare. Nu amestecăm mai mult decât este nevoie pentru a omogeniza.
Mod de preparare pentru crema patiseră de vanilie cu smântână:
Punem 200 ml lapte la fiert cu batonul de vanilie, sarea și zahărul.
Amestecăm gălbenușurile cu amidonul și restul de lapte.
Când laptele a început să fiarbă turnăm peste compoziția de gălbenușe și amestecăm energic, turnăm toată compoziția înapoi în oală și fierbem la foc mic până se îngroașe, amestecând continuu.
Adăugăm smântâna în crema fierbinte și o lăsăm să se răcească, amestecând din când în când să nu facă pojghiță.
Mod de preparare aluat pentru ecler și choux a la creme:
Preîncălzim cuptorul la 200 de grade.
Punem apa cu laptele, sarea și untul la fiert, când dă în clocot, tragem jos de pe foc și turnăm făina dintr-o dată, amestecând energic pentru a încorpora făina și să nu se facă cocoloașe.
Punem înapoi pe foc la minim pentru un minut amestecând continuu. Imediat adăugăm ouăle pe rând, după fiecare amestecând bine până la încorporare.
Acum că avem aluatul, îl împărțim în 2 părți egale și o parte o vom pune într-o tavă rotundă cu diametrul de 24 cm, unsă cu ulei și o vom coace 15 minute la 200 grade și încă 18 minute la 180 de grade. Îl scoatem afară pe un grătar și îl lăsăm să se răcească. Mare atenție la acest aluat, trebuie să fie ușor rumen și pe fund.
Coacem mai mult ca și choux-urile deoarece este o cantitate mai mare într-un singur loc. Lăsăm să se răcească la temperatura camerei.
Din cealaltă jumătate de aluat vom face 33-35 de choux-uri pe care apăsăm moțul cu un deget înmuiat în apă și le coacem la 200 de grade pentru 15 minute și încă 12 minute la 180 de grade. Lăsăm să se răcească la temperatura camerei.
Le umplem cu ajutorul unui sac cu șpriț fără formă cu crema patiseră de vanilie.
Batem frișca până lasă forme ușoare, adăugăm zahărul pudră și continuăm să batem până se întărește. Aveți grijă să nu o bateți prea mult, că se va tăia.
Asamblare:
Pe un suport de tort sau farfurie punem blatul pe care îl ungem cu 1/4 din crema de ciocolată.
Punem deoparte 8-10 choux-uri iar celelalte le distribuim uniform deasupra cremei. Distribuim uniform 1/3 din cantitatea totală de alune de pădure.
Punem restul de cremă de ciocolată și îmbrăcăm toată suprafața și marginile tortului.
Trei sferturi din cantitatea totală de frișcă o folosim pentru îmbrăcarea completă a tortului iar diferența o amestecăm cu o lingură de cacao și ornăm tortul împreună cu choux-urile rămase și fructele uscate, Opțional chipsuri de ciocolată.
Dăm la rece până a doua zi, asta în caz că mai aveți răbdare, ai mei nu au avut, așa că am fost nevoit să-l fac și pe al doilea, de fapt pe al treilea pentru rețetă și poze 😂😂😂. Cam asta a fost, un pic de lucru, însă merita tot efortul. Spor la treabă și poftă bună!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.