Tort Opera cu blaturi Joconde, cremă de unt cu cafea, ganache de ciocolată și însiropat bine cu sirop de cafea și coniac

( 5 out of 5 )
Loading...
Tort Opera
  • -12-14 pServings+
  • 60 mTimp de preparare
  • 30 mTimp de gatire
  • 1:30 hGata in
Print Recipe

Tort Opera cu blaturi Joconde, cremă de unt cu cafea, ganache de ciocolată și însiropat bine cu sirop de cafea și coniac

Acesta este un Tort Opera în viziunea mea, este un desert clasic franțuzesc, elegant și sofisticat, care cucerește prin echilibrul perfect între gust și textură. Este compus din straturi fine de blat Joconde, un tip de pandișpan cu migdale foarte bune însiropat cu cafea, care alternează cu o cremă catifelată de unt aromatizată cu cafea și un ganache intens de ciocolată neagră.

Tort Opera

Fiecare strat este așezat cu precizie, rezultând un tort cu linii curate, aspect rafinat și un gust profund, complex. Glazura lucioasă de ciocolată de deasupra adaugă o notă de eleganță și desăvârșește experiența vizuală și gustativă.

Tort Opera

Tortul Opera este o adevărată declarație de stil și rafinament, ideal pentru ocazii speciale sau pentru momentele în care vrei să transformi desertul într-o experiență memorabilă.

Tort Opera

Cum facem Tort Opera

INGREDINETE:

Blatul Joconde:

  • 100 g zahăr pudră
  • 100 g făină de migdale
  • 150 g ouă
  • 140 g albușuri de ou
  • 70 g zahăr tos
  • 40 g făină albă tip 000
  • 15 g unt cu 80% grăsime
  • Un praf de sare

Sirop de cafea:

  • 35 g cafea măcinată
  • 300 g apă
  • 70 g zahăr tos
  • 70 ml coniac

Ciocolată pentru bază:

  • 40 g ciocolată cu 55% conținut de cacao
  • 10 g ulei de floarea soarelui

Crema de cafea cu unt:

  • 220 g lapte cu 3,5% grăsime
  • 30 g cafea măcinată
  • 100 g zahăr tos
  • 100 g gălbenușuri de ou
  • 330 g unt cu 80% grăsime

Ganache de ciocolată:

  • 300 g ciocolată cu  55% conținut de cacao
  • 300 g smântână din lapte pentru frișcă cu 35/36% grăsime

Glazura de ciocolată:

  • 170 g ciocolată cu  55% conținut de cacao
  • 30 g ulei de floarea soarelui

Ciocolată pentru decorul de deasupra (opțional)

  • 35 g ciocolată neagră sau folosiți glazura suplimentară de ciocolată

Mod de preparare pentru blatul Joconde:

Tapetăm 2 tăvi de cuptor de 27/38 cm cu hârtie de copt.

Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.

Într-un castron punem ouăle împreună cu zahărul pudră, făină de migdale și le batem pe bain Marie până ajunge la temperatura de 40 de grade.

Tort Opera cu blaturi Joconde, cremă de unt cu cafea, ganache de ciocolată și însiropat bine cu sirop de cafea și coniac

Dăm jos de pe Bain Marie și batem în continuare până ajunge la temperatura camerei.

Tort Opera

Batem albușurile cu praful de sare până obținem o bezea moale, apoi adăugăm treptat zahărul și batem în continuare până bezeaua este fermă, lucioasă și zahărul este complet topit.

Tort Opera
Adăugăm amestecul de migdale peste bezea și amestecăm ușor cu o spatulă până se omogenizează în proporție de 75%.

Tort Opera

Cernem făina și o încorporăm cu mișcări largi cu ajutorul unei spatule.
Tort Opera
Adăugăm și untul și omogenizăm ușor.

Tort Opera

Împărțim în mod egal în cele 2 tăvi și dăm la cuptor pentru 7-8 minute sau cât este nevoie ca să obținem o suprafață aurie și când apăsăm cu degetul să revină înapoi.

Tort Opera

Scoatem din cuptor și transferăm pe un grătar, îndepărtăm hârtia de copt și le tăiem în 2 părți egale.

Mod de preparare pentru ciocolată pentru bază:

Punem uleiul cu ciocolata pe baie de aburi până se topește.

Tort Opera

Ungem partea inferioară a unuia dintre blaturi și o dăm la rece pentru jumătate de oră. Din păcate la acest pas am omis să fac poză, așa ca va trebui să mă credeți pe cuvânt 🤣 Acest pas este foarte important pentru a avea o bază mai solidă a tortului și pentru a-și păstra ținuta. 

Mod de preparare pentru siropul de cafea:

Punem apa cu cafeaua la fiert până da câteva clocote. Acoperim și lăsăm la infuzat pentru 10 minute.

Tort Opera

Strecurăm și adăugăm zahărul și coniacul. Amestecăm până se topește zahărul complet și lăsăm să se răcească complet.

Mod de preparare pentru crema de cafea cu unt:

Punem laptele cu cafeaua la fiert, iar din momentul în care începe să clocotească fierbem 2 minute la foc mic. Acoperim cu un capac și lăsăm la infuzat pentru 5 minute.

Tort Opera

Strecurăm într-un castron potrivit pentru Bain Marie, adăugăm gălbenușurile, zahărul și punem pe baia de aburi până ajunge la 70 de grade. Dăm jos și lăsăm să se răcească la temperatura camerei.

Tort Opera

Batem untul până se deschide la culoare apoi adăugăm treptat compoziția de gălbenușuri și mixăm până obținem o cremă fină și aerată. Mare atenție să nu o mixați prea mult, că riscați să se taie.

Tort Opera

Mod de preparare pentru ganache-ul de ciocolată:

Punem smântână la înfierbântat, iar când ajunge în punctul de fierbere, adăugăm ciocolata, lăsăm 2-3 minute.

Tort Opera

Mixăm cu un blender de mână și lăsăm să ajungă la temperatura camerei.

Tort Opera

Asamblare:

Luăm blatul de la rece uns cu ciocolată și îl întoarcem pe partea cealaltă astfel încât partea cu ciocolată să fie jos.

Însiropăm blatul cu 1/4 din siropul de cafea. Punem o jumătate din cantitatea de ganache de ciocolată.

Al doilea blat pe care îl Însiropăm cu 1/4 din sirop. Punem 2/3 din cantitatea totală de cremă de cafea cu unt.

Al treilea blat, 1/4 din cantitatea de sirop, cealaltă jumătate de ganache de ciocolată.

Ultimul blat, ultima parte de sirop, cremă de cafea rămasă.

Dăm la rece pentru o oră.

NOTĂ: Așa trebuie să arate blaturile însiropate. Așa ca nu vă temeți că e prea mult sirop.
Tort Opera

Mod de preparare pentru glazura de ciocolată:

Punem uleiul cu ciocolata pe baie de aburi până se topește. Lăsăm să ajungă la temperatura camerei.

Tort Opera

Turnăm și glazura deasupra și dăm la rece până a doua zi. Dacă am ales să îl decorăm o putem face acum, dacă nu, merge foarte bine și așa 🙂

Tort Opera

Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie. 

necunoscut.jpg

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

2__#$!@!#__necunoscut.jpg

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password