Azi facem o rețetă tare dragă mie și care îmi aduce aminte de copilaria petrecută la sat, taște cu magiun de prune sau colțunași cum i se mai spun în alte părți.
Copilaria noastră a fost atât de frumoasă și plină de bucurii, mai ales când mergeam la bunici. Deși bunica era mereu cu treabă și lucra toată ziua prin gospodărie sau la câmp, întotdeauna aveau timp să ne pregătească câte ceva bun. Doar trebuia să pomenim de poșetele noastre și se apuca de bucătărit.
Aluatul este foarte simplu de pregătit și este același pe care l-am folosit pentru tăițeii de casă ca la buni Emi și conține doar ouă și făină. Fiind foarte versatil din același aluat se fac și pastele iar gustul lor este net superior fată de cele din comerț.
Rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și a modului simplu de preparare, iar gustul de odinioară va fi din nou prezent în casele dumneavoastră.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente pentru taște:
Mod de preparare pentru aluat:
Pentru început vom bate ouăle cu praful de sare până se omogenizează bine.
Adăugăm 3/4 din cantitatea totală de făină și amestecăm ușor cu o furculiță sau o spatulă de silicon.
Trecem la frământatul manual și restul de făină îl adăugăm treptat. Trebuie să obținem un aluat perfect omogen și ușor mai dens.
dăm forma unei bile și o învelim într-o folie de prospețime. O lăsăm la odihnit pentru 20-30 de minute.
Împărțim aluatul în 6 părți egale și rulăm fiecare felie sub forma unei biluțe și le așezăm pe o tavă presărată cu făină
Întindem fiecare biluță obținută prin mașina de tăiței pe grosimea cea mai mare.
Micșorăm grosimea mașinii cu 2 numere sau pe următoarea treaptă dacă are de la 1 la 5. A mea are de la 1 la 7 și m-am oprit la numărul 5.
Punem aluatul deja întins pe un plan de lucru presărat ușor cu făină și punem aveline de magiun la fiecare 5 cm.
Venim peste cu o altă bucată de aluat și presăm ușor marginile, apoi între aveline, astfel încât să scoatem tot aerul afară. Decupăm uniform cu ajutorul unui pinten și le punem pe o tavă presărată cu făină.
Mod de preparare pentru pesmet:
Rumenim pesmetul în unt, într-o tigaie iar când se temperează adăugăm restul de zahăr amestecat cu scorțișoară.
Punem o oală cu apă și puțină sare la fiert iar când începe să clocotească adăugăm taștele și le fierbem 3-4 minute.
Scurgem de apă și trecem prin pesmet. Sunt gata de servit, dar nu vă mai rețin, vă doresc doar să aveți spor la treabă și poftă bună!