Dragostea de dulce sărbătorită odată cu sărbătoarea Paștilor cu un desert spectaculos, Prăjitura Filip.
Orice sărbătoare merită ceva mai mult decât în cursul anului, așadar încerc de fiecare dată să fac câte ceva nou, să fiu original și să vă aduc în atenție cele mai bune și mai fine prăjituri. Asta a fost prăjitura noastră de Paște, efectiv un deliciu de sărbătoare din toate punctele de vedere, de la consistențele cremelor, texturile straturilor și gusturile excepționale ale tuturor ingredientelor.
Deși la prima vedere pare destul de complicat, datorită numărului de straturi, este atât de simplă și de ușor de făcut, că printre altele îți poți face timp și de această minunăție cu blat de cacao, cremă de ciocolată, blat crocant cu biscuiți, dulceața preferată, cremă de mascarpone cu ciocolată albă și o glazură oglindă de-ți faci freza în ea de ciocolată neagră.
Toate acestea se îmbină armonios într-un desert pe care vă invit să-l faceți și dumneavoastră acasă și să Rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și a modului de preparare destul de simplu.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente pentru blat:
Ingrediente pentru crema de ciocolată:
Ingrediente pentru stratul de biscuiți cu caramel:
Ingrediente pentru crema de mascarpone cu ciocolată albă:
Ingrediente pentru glazura oglindă de ciocolată:
Adiționale:
NOTĂ!!!
Pentru cei care nu știu sau nu au mai făcut dulceață de lapte, vă scriu detaliile pas cu pas aici. Luați conservele de lapte condensat îndulcit și le puneți la fiert pentru 2 ore la foc mediu, mereu acoperite de apă. Dacă scade apa, nu completați cu apă rece, doar cu fierbinte, altfel veți opri din fiert și nu se va mai carameliza frumos.
Mod de preparare pentru blat:
Preîncălzim cuptorul la 170 de grade Celsius.
Tapetăm o tavă cu hârtie de copt cu dimensiunea de 24/35 cm.
Separăm ouăle.
Punem făina cu amidonul și cacaua într-un castron și le cernem.
Batem albușurile spumă cu un praf de sare până lasă forme ușoare la suprafață. Adăugăm treptat zahărul și continuăm să batem până obținem o consistență fermă si lucioasă iar zahărul este complet topit.
Încorporăm gălbenușurile și amestecăm ușor pentru a nu scoate aerul încorporat în albușuri.
Amestecul de făină îl încorporăm în 2 tranșe și amestecăm ușor cu mișcări largi de jos în sus cu ajutorul unei spatule de Silicon.
Turnăm compoziția în tavă și o nivelăm și dăm la cuptor pentru 30-32 de minute sau până trece testul scobitorii. Nu coaceți mai mult că se va usca și va deveni gumos.
Mod de preparare pentru crema de ciocolată:
Punem smântâna la înfierbântat iar când dă în clocot adăugăm ciocolata, lăsăm 2-3 minute și omogenizăm.
Încorporăm și dulceața de lapte care trebuie musai să fie la temperatura camerei.
Mixăm până obținem o cremă fină lucioasă și omogenă.
Mod de preparare pentru stratul de biscuiți cu caramel:
Sfărmăm biscuiții grosier într-un castron, adăugăm dulceața de lapte so omogenizăm ușor.
Distribuim compoziția de biscuiți pe o folie cu dimensiunea de 24/35 cm, presăm ușor, astfel încât să obținem un “blat” dăm la congelator, pe o tavă.
Mod de preparare Pentru crema de mascarpone cu ciocolată albă:
Înfierbântăm smântâna pentru frișcă și punem ciocolata albă în ea să se topească, lăsăm ajungă la temperatura camerei după care la frigider 2 ore.
Într-un bol vom pune mascarponele, adăugăm crema de ciocolată albă și mixăm până obținem o cremă lejeră și ușor aerată.
Mod de preparare pentru glazura oglindă de ciocolată neagră:
Punem gelatina la hidratat în 30 de mililitri de apă rece.
Într-o crăticioară punem apa cu zahărul la fiert la foc mic pentru exact 2 minute din momentul în care începe să fiarbă.
Dăm jos de pe foc, adăugăm smântâna și amestecăm.
Punem ciocolata, cacaua în siropul de zahăr, lăsăm 2-3 minute, după care omogenizăm bine.
Adăugăm și gelatina hidratată și o lăsăm să se topească.
Trecem totul printr-o sită fină de ceai sau cu ajutorul unui mixer vertical o blendăm pentru a avea certitudinea că este fără cocoloașe de la cacao și o lăsăm să se răcească până la 32 de grade după care o putem turnăm peste prăjitură.
Asamblare prăjitura Filip:
Tăiem uniform blatul în două, astfel încât să avem 2 simetrice.
Punem un blat. Ungem cu dulceața de afine. Turnăm crema de ciocolată și o nivelăm.
Răsturnăm “stratul” de biscuiți, astfel încât folia să fie deasupra și să o putem lua jos cu ușurintă.
Turnăm și crema de mascarpone cu ciocolată albă pe care o nivelăm frumos, presărăm afinele le presăm ușor în cremă și nivelăm din nou, pentru a face priză cu următorul blat.
Punem al doilea blat și presăm ușor, astfel încât să facă priză. Turnăm și glazura musai călduță, (asta în cazul în care nu aveți termometru) peste și dăm la rece până a doua zi, când putem tăia și servi.
Asta a foat pentru astăzi, vă doresc spor la treabă și poftă bună!