Valentinul ăsta ne face să ne punem mintea la contribuție și să creem diverse așa cum azi pe mine m-a dăruit cu prăjitura Valentine’s cu zmeură, ciocolată și cremă de mascarpone. Inițial nu presăm am avut încredere că va ieși ce trebuie dar până la urmă rezultatul a fost unul spectaculos de bun, de gustos și delicios.
Iubitorii de ciocolată și nu numai cu siguranță se vor îndrăgosti și de această prăjitură simplă preparată la rece fără cuptor.
Și cum combinația clasică de zmeură cu ciocolată este una din preferatele mele, musai trebuie să o refac că a dispărut înainte de a face Hocus Pocus. Cremoasă și delicioasă din cale-afară, așa că a intrat pe lista noastră de repetiții.
Ca să iasă o prăjitură bună, musai trebuie să folosiți ingrediente de calitate, să respectați cantitățile si modul de preparare iar rezultatele nu vor ezita să apară.
Acum vă invit să rămâneți alaturi pentru lista ingredientelor dar și a modului de preparare detaliat pas cu pas.
Ingrediente pentru straturile de pișcoturi:
24 buc pișcoturi Savoiardi pentru tiramisu
300 ml lapte cu 3,5% grăsime
Ingrediente pentru compoziția de ciocolată:
500 ml lapte cu 3,5% grăsime
100 ml de smântână din lapte pentru frișcă cu 35% grăsime
70-100 g zahăr tos
65 g amidon alimentar din porumb
30 g cacao de bună calitate
150 g ciocolată cu 55% conținut de cacao
10 g gelatină alimentară
50 ml de apă rece
Ingrediente pentru jeleul de zmeură:
400 g zmeură proaspătă sau congelată
150 g zahăr tos
200 ml de apă
100 g amidon alimentar
Ingrediente pentru crema de mascarpone:
500 g mascarpone
200 ml smântână din lapte pentru frișcă
50 g zahăr pudră
50 g miere
10 g zahăr vanilat
Mod de preparare pentru jeleul de zmeură:
Dizolvăm amidonul în apă și-l dăm deoparte.
Punem zmeura cu zahărul intr-o crăticioară la foc mic până începe să clocotească.
Adăugăm amidonul dizolvat atât cât este nevoie să obținem o compoziție similară magiunului. Dăm jos de pe foc, lăsăm să se tempereze și amestecăm din când în când să nu facă pojghiță.
Mod de preparare pentru crema de ciocolată:
Tapetăm o tavă de chec potrivită pentru 12 pișcoturi puse pe lungimea cu folie alimentară și o dăm deoparte. Dacă nu avem merge și fără 🙂Vom avea nevoie curând de ea.
Punem gelatina la hidratat în apa rece pentru 10 minute.
Într-un castron punem cacaua, amidonul și 200 ml de lapte pe care le omogenizăm.
Strecurăm printr-o sită fină pentru a evita cocoloașele din compoziție.
Laptele rămas îl punem într-o crăticioară împreună cu smântâna, zahărul și-l punem la fiert pe foc mediu. Când începe să clocotească adăugăm în fir subțire compoziția de cacao și amestecăm într-una până se îngroașă. Lăsăm să dea 1-2 clocote să fim sigur că amidonul a fiert după care oprim focul.
Adăugăm ciocolata ruptă bucăți, lăsăm 2-3 minute după care omogenizăm.
Încorporăm gelatina hidratată și amestecăm energic pentru a obține o compoziție fină, omogenă și cremoasă. O dăm deoparte amestecând din când în când în ea să nu facă pojghiță.
Mod de preparare pentru crema de mascarpone:
Mixăm la viteză mică mascarponele împreună cu zahărul pudră, zahărul vanilat și miere până se omogenizează.
Turnăm smântâna pentru frișcă peste compoziția de mascarpone și mixăm până obținem o cremă fină.
Asamblare:
Dacă avem o tavă potrivită este ok, dacă nu merge și fără cum am făcut și eu.
Înmuiem scurt jumătate din pișcoturi în lapte și le așezăm unul după altul ca la tiramisu pe un singur rând.
Cu ajutorul unui sac cu șpriț sau chiar fără turnăm jumătate din crema de ciocolată care trebuie să fie la temperatura camerei, nivelăm și venim cu jumătate din crema de mascarpone la cel turnată cu sacul, nivelăm și turnăm jeleul de zmeură, iar cremă, compoziția de ciocolată și cealaltă jumătate de pișcoturi înmuiate în lapte. Dăm la rece până a doua zi sau minim 6 ore înainte de servire. Pudrăm cu zahăr și tăiem obligatoriu cu un cuțit bine ascuțit cu lama îngustă înmuiat în apă fierbinte.
Spor la treabă și să vă fie de folos!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.