Ciocolată de casă cu caramel și migdale, cel mai bun baton de ciocolată, ciocolata copilăriei mele, cel mai bun baton de ciocolată, doar din ingrediente 100% naturale, pe care fiecare dintre noi le avem in cămară.
Sunt mai bine de 30 de ani de când fac această ciocolată și nu am găsit o rețetă mai bună ca aceasta. E moale, fragedă, ciocolatoasă de efectiv se topește în gură.
E o veche rețetă, găsită în caietul mamei mele, care de fapt nu e al ei ci al unei mătuși de-a tatălui meu din zona Făgetului. Eu nu am apucat sa o cunosc personal, însă din poveștile familiei era o gospodina desăvârșita! Recunoscută și apreciata in sat, Cornelia era bucătăreasa de la căminul cultural din sat și nu exista eveniment la care sa nu participe.
De-a lungul anilor am tot făcut-o și refacut-o atât simpla, cât și in combinație cu nuci, cu stafide, cu cocos sau prajitura Bounty, reteta pe care o gasesti aici:
alune de pădure, ciocolata de casa cu merisoare și glazura de migdale caramelizate, rețetă pe care o găsești aici:
sau cu te miri ce. E delicioasa sub orice forma.
Astăzi mi-a fost pofta de ciocolata și cum se face in numai 15 minute, fără coacere și alte cele, m-am apucat de treaba! Și bineînțeles cu putine îmbunătățiri :)))
Am făcut și o poza la reteta, dar nu știu cât se mai înțelege…. Patina timpului și-a spus cuvântul 🙂
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Cum facem Ciocolată de casă cu vișine, ciocolata copilăriei mele, cel mai bun baton de ciocolată
Ingrediente pentru ciocolată:
Ingrediente pentru caramel:
Mod de preparare pentru caramel:
Punem zahărul intr-o crăticioară pe foc mic rotind din când în când până se topește complet și capătă o culoare frumoasă. Când spun rotind înseamnă a mișca brusc cratița astfel încât să se amestece singur. (Sper că am fost înțeles 😊
Adăugăm untul, oprim focul și amestecăm într-una până se încorporează perfect.
Punem și smântâna, pornim din nou focul pe mic, atât cât să pâlpâie și fierbem 8-9 minute. Faceți totuși proba și puneți o linguriță într-o farfurioara și dați la rece. După ce s-a răcit dacă este tare, atunci e gata. E foarte important acest pas.
Lăsați să se tempereze și turnați intr-o formă tapetată cu folie de prospețime de 15/15 cm. Dați la congelator pentru 2 ore ca să-l puteți tăia ușor. Scoateți din congelator și tăiați cuburi. Puneți înapoi la congelator până mai târziu când vom avea nevoie de el.
Mod de preparare pentru ciocolată:
Tapetăm o tavă de 25/35 cm cu folie alimentară.
Într-un castron punem cacaua, laptele praf cernute printr-o sită și amestecăm bine.
Punem jumătate din migdale, jumate din cuburile de caramel pe fundul tăvii.
Punem zahărul cu apa și sarea la fiert, până când luăm o picătură între degete și ne lasă niște firișoare între ele. Din momentul în care începe să fiarbă (1-2 minute) dar depinde și cât de tare este focul. Nu fierbeți mai mult că va ieși tare.
Luăm jos de pe foc. Adăugăm untul și lăsăm să se tempereze puțin.
Adăugăm siropul de zahăr peste amestecul cernut de cacao cu lapte de praf și amestecăm până se omogenizează.
Turnăm jumătate din compoziția de ciocolată peste caramel și migdale în tavă și o nivelăm rapid.
Adăugăm restul de caramel și migdale, nivelăm din nou si presăm ușor. Aducem marginile foliei peste si lăsăm 24 de ore la temperatura camerei.
Este gata de tăiat și servit 😍😍😍 Spor la treabă și poftă bună!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.