Acest Tort Regal cu Afine și Lămâie este o invitație la rafinament și echilibru, o combinație de gusturi și texturi care se completează într-un mod spectaculos.
La bază, am ales patru blaturi de vanilie, fine și pufoase, pe care le-am însiropat cu un sirop aromatizat cu lămâie proaspătă. Astfel, fiecare felie rămâne fragedă și plină de prospețime, pregătită să susțină crema bogată din interior.
Straturile se dezvăluie pe rând, ca într-o mică poveste. Două dintre ele sunt dedicate unui mousse catifelat de afine, cu gust intens de fructe de pădure și culoare naturală, vibrantă. Este un mousse ușor, răcoritor, care aduce o notă fructată și elegantă.
Între ele, am așezat un strat surprinzător de mousse de lămâie cu mascarpone, o combinație de cremozitate și aciditate fină, care contrastează perfect cu dulceața afinelor. Este acea parte a tortului care dă energie și prospețime, făcându-l irezistibil chiar și pentru cei care nu preferă deserturile foarte dulci.
Ca element de decor, vine o cremă delicată de mascarpone cu lapte condensat, extrem de fină, aerată și ușor dulce, ce învăluie toate aromele într-un echilibru desăvârșit.
Iar finalul este unul spectaculos… tortul este glasat cu un jeleu intens de afine cu ciocolată alb. Contrastul dintre violetul fructelor și albul cremos al ciocolatei oferă un efect vizual deosebit, dar și un joc al aromelor care transformă fiecare felie într-o experiență de neuitat.
Rezultatul? Un tort sofisticat, ușor și elegant, în care vanilia, afinele și lămâia dansează împreună într-o armonie perfectă. Ideal pentru aniversări, evenimente speciale sau pur și simplu pentru cei care vor să descopere cât de frumos poate fi îmbinat gustul fructat cu finețea cremelor.
Pentru blaturile de vanilie, veți face 4 blaturi a câte:
Pentru mouse-ul de afine:
Ingrediente pentru crema de lămâie cu mascarpone:
Ingrediente pentru crema cu care vom decora:
Pentru sirop:
Pentru glazură de afine ciocolată albă:
Mod de preparare pentru blaturi:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.
Tapetăm o tavă mare de 28/36 cm cu hârtie de copt.
Punem gălbenușurile cu uleiul și le mixăm până se emulsionează.
Batem albușurile cu un praf de sare până obținem o bezea lejeră, apoi adăugăm treptat cealaltă jumătate de cantitate de zahăr și batem în continuare până bezeaua devine fermă, lucioasă și zahărul este complet topit.
Adăugăm amestecul de gălbenușuri pentru bezea și amestecăm ușor până devine omogenă.
Încorporăm făina cernuta jn 2-3 tranșe și amestecăm ușor cu mișcări largi de sus în jos până compoziția devine omogenă.
Turnăm în tavă și dăm la cuptor pentru 15-16 minute sau până trece testul scobitorii.
Scoatem din cuptor, transferăm pe un grătar și lăsăm să se tempereze ușor, apoi îndepărtăm hârtia de copt și partea superioară a blatului(doar spuma).
NOTĂ: Facem 4 blaturi identice. Le puteți face pe rând sau câte 2 așa cum am făcut și eu.
Mod de prepare pentru mouse-ul de afine:
Punem gelatina la hidratat în 50 de ml de apă pentru 10 minute.
Afinele împreună cu zahărul și zeama de lămâie le punem într-o cratiță la fiert pe foc mic pentru 5-7 minute. Nu este nevoie să adăugați apă, vor lăsa suc suficient. Lăsați să se tempereze ușor să fie caldă dar nu fierbinte de pe foc.
Cu ajutorul unui blender vertical mixam afinele până obținem un piure fin.
Adăugăm gelatina hidratată și încălzită (gelatina musai trebuie să fie pusă la topit pe bain marie sau efectiv pe foc mic) cu iaurtul, care trebuie să fie la temperatura camerei, mixăm până obținem o cremă fină și omogenă. Dăm la rece amestecând la fiecare 5 minute. Când deja compoziția este rece și capătă consistența smântânii, este semn că poate fi pregătită frișca.
Cu ajutorul unui robot de bucătărie batem frișca până lasă ușoare valuri la suprafață, adăugăm zahărul pudră și batem in continuare până se întărește. Nu prea mult că riscați să o tăiați.
Luăm o treime din cantitatea de frișcă și o adăugăm în compoziția de afine, amestecăm ușor, cât să se încorporeze și facem la fel și cu celelalte două treimi.
împărțim compoziția în 2 părți egale.
NOTĂ: Frișcă bătută doar în momentul în care montăm.
Mod de preparare pentru crema de lămâie cu mascarpone:
Punem gelatină la hidratat în apă rece.
Pește mascarpone adăugăm zahărul pudră, mierea, extractul de vanilie sau zahărul vanilat, zahărul extractul de lămâie și amestecăm ușor până compoziția este uniformă.
Adăugăm și coaja de lămâie și o încorporăm în cremă.
Încălzim gelatina și o turnăm peste crema de mascarpone, amestecăm energic până se încorporează perfect.
Batem smântâna împreună cu zahărul pudră până obținem o consistență stabilă.
Adăugăm și smântâna și amestecăm cu ajutorul unei spatule de silicon până compoziția este perfect omogenă și lasă valuri ușoare asemeni unei creme lejere.
NOTĂ: Gelatina o adăugăm și respectiv frișcă bătută doar în momentul în care montăm.
Mod de preparare pentru sirop:
Punem toate ingredientele într-o crăticioară și le dăm un clocot, apoi o lăsăm să se răcească complet.
Asamblare:
De preferat este să montați într-o formă detașabilă cu foile de acetat înaltă de 15 cm.
Punem în blat, insiropăm cu 1/4 din cantitatea totală de sirop, jumătate din cantitatea de mousse de afine, jumătate din afinele extra, nivelăm astfel încât afinele să se încorporeze bine în cremă și să nu rămână la suprafață.
Punem al doilea blat, presăm ușor astfel încât să facă priza cu crema, insiropăm cu încă 1/4 din cantitatea toată de sirop, crema de lămâie cu mascarpone, nivelăm.
Punem al treilea blat, presăm ușor astfel încât să facă priza cu crema iar însiropăm, cealaltă jumătate de mousse de afine, afinele rămase și nivelăm astfel încât afinele să se înglobeze în mousse.
Punem al patrulea blat și presăm ușor, insiropăm cu siropul rămas, punem un tocător deasupra și dăm la rece până a doua zi.
Mod de preparare pentru crema de decor:
Punem toate ingredientele într-un castron și mixam un minut la viteză maximă. Mascarponele trebuie musai să fie rece.
Decorăm după imaginație, eu am l-am lăsat naked, am uns doar partea superioară și am trasat margini cu plusul cu șpriț să mă ajute la glazura de afine cu ciocolată albă. Dăm la rece.
Mod de preparare pentru glazură de afine cu ciocolată albă:
Punem afinele împreună cu sucul de lămâie, 50 g zahăr tos și fierbem 5 minute la foc mic din momentul în care a început să clocotească.
Punem gelatina la hidratat în 60 de mililitri de apă rece.
Într-o crăticioară punem diferența de apă cu zahărul la fiert la foc mic pentru exact 2 minute din momentul în care începe să fiarbă sau până se topește zahărul.
Dăm jos de pe foc, adăugăm smântâna și amestecăm.
Punem ciocolata în siropul de zahăr si omogenizăm bine.
Adăugăm și gelatina hidratată și o lăsăm să se topească.
Punem compoziția fierbinte într-un blender alături de afine. Mixăm bine până obținem o compoziție omogenă. Dacă doriți să fie perfectă o trecem prin sită. O dăm la rece până ajunge la consistență unei smântâni groase. În tot acest timp mai amestecăm în ea să nu se întărească pe margini.
Turnăm deasupra tortului și dăm încă jumătate de oră la frigider. Decorăm după imaginație sau îl putem lăsa așa. Eu am pus restul de la crema și foite de aur.
Spor la treabă și să vă fie de folos!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.