Acest tort tiramisu cu cremă de vanilie este reinterpretarea perfectă a desertului clasic italian un echilibru rafinat între aromele intense de cafea și textura catifelată a cremei. Am păstrat esența inconfundabilă a tiramisului tradițional, însă am adăugat un strat generos de cremă fină de vanilie, care aduce un plus de delicatețe și un gust subtil, irezistibil.
Biscuiții savoiardi însiropați în cafea parfumată se împletesc armonios cu mousse-ul aerat de mascarpone și note de vanilie, creând un desert elegant, ușor și perfect pentru orice ocazie. Fiecare felie spune o poveste: moale, aromată și complet irezistibilă
Este prăjitura pe care o pregătești când vrei să impresionezi, dar și atunci când îți dorești ceva reconfortant, dulce și memorabil.
Ingrediente pentru blat:
Ingrediente pentru crema de vanilie:
Mod de preparare pentru blat:
Tapetăm o tavă de 22 cm cu unt și făină, ață fundul cat și marginile.
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Într-un castron amestecăm amidonul cu făină.
Batem ouăle cu praful de sare și zahărul până se spumează bine.
Adăugăm treptat amestecul de făină în compoziția de ouă și amestecăm lejer cu o spatulă.
Turnăm în tavă și dăm la cuptor pentru aproximativ 20 de minute sau până trece testul scobitorii.
Scoatem din cuptor și lăsăm să se tempereze ușor în tava în care s-a copt, apoi îl transferăm pe un grătar și îl lăsăm să se răcească complet.
După răcire îl tăiem în 3 părți egale.
Mod de preparare pentru crema de vanilie:
Punem 200 ml din cantitatea totală de lapte la înfierbântat împreună cu păstaia de vanilie.
Într-un castron punem oul, gălbenușurile, făina, amidonul, omogenizăm bine până dispare orice cocoloașă.
100 ml lapte rece și omogenizăm.
Adăugăm compoziția de ouă în fir subțire peste laptele fierbinte și amestecăm energic până începe să clocotească iar compoziția s-a îngroșat destul de bine. Reducem focul la minim și fierbem vreo 3-4 minute, amestecând în continuare.
Punem compoziția într-un castron, acoperim cu o folie de prospețime în contact cu crema și lăsăm să se răcească complet la temperatura camerei.
Batem smântână cu zahărul pudră până obținem o frișcă lejeră, nu o bateți prea tare că nu va ieși suficient de cremoasă.
Adăugăm mascarponele peste crema de vanilie rece și omogenizăm.
Încorporăm treptat frișca bătută în compoziția de mascarpone amestecând ușor cu o spatulă până compoziția este omogenă.
Asamblare:
Într-un inel tapetat cu folie de acetat punem un blat, însiropăm cu o treime din cantitatea totală de cafea, o treime din cantitatea de cremă și tot așa până terminăm.
Dăm la rece pentru minim 12 ore, apoi pudrăm cu cacao și este gata de servit.
Gustos, rapid și foarte aspectuos! Spor la treabă și poftă bună!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.