Prăjitură Jerbo sau Greta Garbo de post

( 4.4 out of 5 )
Loading...
  • -48 feliiServings+
  • 1:20 hTimp de preparare
  • 50 mTimp de gatire
  • 2:10 hGata in
Print Recipe

Prăjitură Jerbo sau Greta Garbo de post

 

Pentru zilele de post și nu numai, această Prăjitură Jerbo sau Greta Garbo de post este perfectă. Foi fragede cu nucă, dulceață de caise și glazură de cacao. 

Numele acestei prăjituri vine de la o frumoasă actriță Greta Garbo care a vizitat cafeneaua cofetarului Emil Gerbeaud din Budapesta. Se spune că până la poposirea actriței în Café Gerbeaud  din capitala Ungariei, numele prăjiturii i-ar fi purtat numele renumitului cofetar Gerbeaud care se pronunță Jerbo. De aici controversa denumirii acestei prăjituri, care era ținută în mare secret.

Îmi aduc aminte că de sărbătorile de Crăciun și Paști, când mergeam la sat, primul lucru pe care îl făceam, era să intru în soba mare de la drum (prima cameră de la intrarea în curte), acolo era “cămara” de sărbători, deoarece era singura cameră neîncălzită, iar prăjiturile erau întinse pe masa din mijlocul camerei acoperite de coli de hârtie. Și era musai să fie 6-7 feluri, această prăjitură fiind nelipsită de pe masa mătușii Cornelia de la Făget. Fără excepție de fiecare dată făcea minim două porții, doar era una din prăjiturile cele mai apreciate de familie.

Astăzi mi-a venit ideea de a o face de post și se pare că mare diferență între cea cu margarină și cea untură, nu există. Ai mei toți țin post și le-am dus și lor pentru degustare și primul lucru a fost să îmi spună că ei nu mănâncă de dulce. Cu greu am reușit să îi conving că nu are pic de untură sau ouă. 😂😂😂

Cel mai probabil că nici aceasta nu este cea originală, însă cu siguranță este una din cele mai bune din câte am mâncat vreodată, chiar dacă este de post.

Dar dacă nu ții post sau nu ești vegan, atunci ai aici prajitura Jerbo sau Greta Garbo cu umplutură de nuci si dulceata de caise 

Cum facem Prăjitură Jerbo sau Greta Garbo de post

Ingrediente aluat prăjitură Jerbo sau Greta Garbo de post: 

  • 550 g făină
  • 300 g margarină
  • 20 g drojdie
  • 50 g zahă tos
  • 1/4 linguriță sare
  • 90-100 ml lapte de soia în funcție de calitatea făinii

Ingrediente pentru umplutură:

  • 200 g dulceață de caise
  • 280 g nucă măcinată
  • 180 g zahăr tos
  • 10 g zahăr vanilat

Ingrediente pentru glazură: 

  • 150 g zahăr tos
  • 50 g cacao de calitate bună
  • 50 g margarină
  • 50 ml lapte soia

Mod de preparare pentru foi: 

Pentru început vom fărâmița drojdia și o vom amesteca cu 1 lingură din cantitatea de zahăr și sarea, adăugăm jumătate din cantitatea de lapte și lăsăm deoparte pentru activarea drojdiei. 

Se freacă făina cu margarina până obținem o compoziție nisipoasă. 

Adăugăm restul de lapte și zahăr, compoziția cu drojdia dospită și frământăm până obținem un aluat elastic și moale la atingere.

Amestecam nuca cu zahărul, zahărul vanilat și coaja de lămâie razuită.

Împărțim aluatul în 4 părți egale și întindem foi de marimea tăvii. 

Punem prima foaie într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, o treime din dulceața de caise, o treime din nuca amestecată cu zahăr și coaja de lămâie. Punem a doua foaie și repetăm operatia până la a treia foaie, ultima rămânând neacoperită. 

Cu ajutorul unui băț de frigăruie vom străpunge  până jos și din loc în loc prăjitura după care o lăsăm la dospit 45-50 de minute, în funcție de cât de cald este în Bucătărie. 

Coacem la 170 de grade pentru aproximativ o oră. 

Mod de preparare glazură: 

În timp ce se coace prăjitura punem toate ingredientele într-o crăticioară și le fierbem la foc mic până se îngroașă amestecând încontinuu. (Aproximativ 1 minut) 

Turnăm glazura fierbinte peste, imediat după ce scoatem tava din cuptor 

Lăsăm la temperat și până se întărește glazura, după care decupăm marginile și o tăiem felii. 

Tips & variations

  • Dimensiune tavă: 35/45 cm

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password