Colțunași cu carne de vită și cheddar ( Cheesy Beef Empanadas)
Colțunașii sunt niște plăcințele de patiserie foarte fragede coapte în cuptor, regăsite în America Latină, sudul Europei dar și pe la noi.
Sunt atât de versatile încât se pot umple aproape cu orice, ideea e să vă placă tipul umpluturii și cu siguranță le veți aprecia per total.
Originea lor pare să fie din regiunea Galiciei, conform Wikipedia prima atestare fiind într-o carte din anul 1520, Libre del Coch.
Pot fi servite ca gustări la diferite petreceri dar și ca pachețel la servici ori la școală.
Sunt atât de fragede, încât se topesc în gură iar pentru pregătirea lor necesită un aluat fraged.
Rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și pentru modul de preparare al celor mai bune și mai fragede plăcințele, fie că le spuneți colțunași sau empanadas.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente pentru aluat:
Ingredinete pentru umplutură:
Pentru finisat:
Mod de preparare pentru aluat:
Pregătim ingredientele umede într-un castron, punem smântâna, ouăle și le punem la frigider.
Cântărim și cernem făina într-un castron, adăugăm untul tăiat cubulețe și lăsăm la rece în frigider pentru jumătate de oră.
După ce a trecut timpul de jumătate de oră scoatem castronul cu făina și untul, și presăm bucățelele de unt cu vârful degetelor astfel încât să obținem “foi” subțiri de unt.
Adăugăm ingredientele umede și sare și le încorporăm ușor. Ne mișcăm rapid cu aluatul, altfel vom dezvolta glutenul și nu vom mai obține aluatul perfect.
Îl înfoliem în folie de prospețime sau îl putem pune într-o pungă și îl dăm din nou la rece pentru minim 3 ore.
Mod de preparare pentru umplutură:
Curățăm ceapa, usturoiul și le tocăm mărunt.
Într-o oală încăpătoare punem la călit carnea, ceapa, usturoiul în ulei cu sare și piper.
Amestecăm și cu dosul unei linguri zdrobim bine ca să nu ne rămână cocoloașe. Călim până scade tot lichidul și se prăjește ușor.
Adăugăm apă, atât cât să acopere carnea și fierbem în continuare până se înmoaie bine și este gatită.
Adăugăm pasata de roșii, boiaua, sosul tabasco Chipotle și mai fierbem 10-15 minute la foc mic până se leagă sosul și obținem o compoziție asemănătoare ragu-ului Bologneze. Dacă am ales să o facem picantă, adăugăm și chilli-ul acum, pentru a se desface aroma și gustul.
La final așa trebuie să arate.
Lăsăm să se răcească și adăugăm cheddarul dat pe răzătoarea cu ochiuri mari. Omogenizăm și suntem gata de umplut colțunașii.
Cum facem colțunașii:
Tapetăm tăvi cu hârtie de copt.
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
După trecerea timpului, întindem aluatul cu o grosime de 3 milimetrii și decupăm cu ajutorul unei forme cu diametrul de cm.
Impărțim ochiometric umplutura in 40 de părți.
Pentru a vă fi mai ușor, am făcut un video, pe care l-am postat pe YouTube, link aici sau click pe fotografie de mai jos, să vedeți cum se împăturăm colțunașii sau empanadasurile. Cel de pe YouTube e cu brânză, dar nu vă faceți griji, procesul de împăturire e același.
Le punem pe tăvi tapetate cu hârtie de copt, le ungem cu ou bătut și le coacem 20-22 de minute sau până se rumenesc frumos.
Cam asta a fost cu coltunasii, acum că am terminat, vă doresc spor la treabă și poftă bună!