Cozonac fără frământare cu mac și rahat

( 4.8 out of 5 )
Loading...
Cozonac fără frământare cu mac și rahat
  • 1 bucPortie
  • -16-18 feliiServings+
  • 15 mTimp de preparare
  • 55 mTimp de gatire
  • 1:10 hGata in
Print Recipe

Cozonac fără frământare cu mac și rahat

Într-un final m-am încumetat și eu sa fac Cozonac fără frământare cu mac și rahat, care sincer mă cam punea pe gânduri că nu ar fi fost la fel de buni ca și cei tradiționali.

Cozonac fără frământare cu mac și rahat

Ingredientele sunt aceleași doar că diferă cantitățile și bineînțeles modul de preparare. Practic toate ingredientele pentru aluat se amestecă cu o spatulă sau o lingură de lemn, se lasă la dospit pentru minim 20 de ore la rece, după care se prelucrează.

Cozonac fără frământare cu mac și rahat

Rezultatul a fost de-a dreptul uimitor de bun, chiar spectaculos aș spune, se desface pale-pale, este auriu și umplutura generoasă aromată cu coajă de lămâie.

Cozonac fără frământare cu mac și rahat

Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor s-ar și a modului de preparare detaliat pas cu pas.

Cozonac fără frământare cu mac și rahat

Cum facem Cozonac fără frământare cu mac și rahat

Ingrediente pentru cozonac:

  • 500 g făină albă tip 000
  • 300 ml lapte cu 3,5% grăsime
  • 80 g zahăr tos
  • 20 g zahăr vanilinat
  • 110 g unt cu minim 80% grăsime
  • Un praf de sare
  • 3 g drojdie uscată sau 10 g drojdie proaspăta
  • 5 gălbenușuri
  • coaja de la o lămâie

Ingrediente pentru umplutură:

  • 100 g albușuri (de la 3 ouă)
  • 250 g mac măcinat
  • Coaja răzuită de la o lămâie
  • 80 g zahăr pudră
  • Un praf de sare
  • 150 g rahat/stafide/merișoare

Mod de preparare pentru aluat:

Cernem făina într-un castron.

Dăm pe răzătoarea cu ochiuri mici lămâia.

Într-o crăticioară punem laptele, untul, zahărul, zahărul vanilat și sarea. Încălzim ușor atât cât să se topească untul și apoi lăsăm să ajungă la temperatura camerei.

Cozonac fără frământare cu nucă și rahat

Adaugăm peste făină compoziția de lapte, gălbenușurile și drojdia. Amestecăm cu o spatulă, atât cât să se încorporeze și aluatul să fie omogen.

Cozonac fără frământare cu nucă și rahat

Punem o folie peste castron și dăm la rece. Până ce aluatul ajunge la temperatura frigiderului, mai amestecăm aluatul de 3-4 ori. Apoi lăsăm acoperit cu folie pentru 22-24 de ore la frigider fără a mai umbla la el.

Cozonac fără frământare cu nucă și rahat

Mod de preparare pentru umplutura de mac:

Tăiem rahatul bastonașe sau cuburi.

Dăm lămâia pe răzătoarea cu ochiuri mici.

Punem albușurile împreună cu macul măcinat, coaja de lămâie, zahărul pudră, praful de sare într-un castron și omogenizăm.

Cozonac fără frământare cu mac și rahat

Asamblare:

După trecerea timpului de stat la frigider al aluatului, îl împărțim în două părți egale.

Cozonac fără frământare cu nucă și rahat

Întindem fiecare parte de aluat cu o dimensiune de 30/30 cm și distribuim pe fiecare bucată de aluat câte jumătate din compoziția de mac și rahatul sau stafidele.

Cozonac fără frământare cu mac și rahat

Rulăm strâns două batoane care le răsucim astfel încât ultima parte a aluatului rulat să fie jos. Punem în tavă și lăsăm să dospească pentru aproximativ o oră și jumătate-două în funcție de cât de cald este în bucătărie sau cât este nevoie pentru a-și dubla volumul. Musai trebuie să fie ferit de curenții de aer.

Ungem cu gălbenuș amestecat cu lapte și putem pune deasupra mac, zahăr tos, fulgi de migdale sau ce vă place ori îl puteți lăsa simplu. Dăm al cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 15 de minute după care reducem temperatura la 160 de grade și mai coacem încă 40 de minute.

Cozonac fără frământare cu mac și rahat

Simplu, rapid și super gustos!

Cozonac fără frământare cu mac și rahat

Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie. 

necunoscut.jpg

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

2__#$!@!#__necunoscut.jpg

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password