Fasole cu ciolan afumat / rețetă traditională de familie

( 4 out of 5 )
Loading...
  • -6 pServings+
  • 20 mPrep Time
  • 2:0 hCook Time
  • 2:20 hReady In
Print Recipe

Fasole cu ciolan afumat / rețetă traditională de familie

Această rețetă de fasole cu ciolan afumat, îmi aduce aminte de copilărie, pe vremea când tata “punea” de o fasole cum spunea el. Și era cea mai gustoasă fasole cu ciolan pe care o mâncam la acea vreme. Era atât de iscusit într-ale bucătăriei încât stau și mă mir de unde unde moștenesc această pasiune :)))
Când era tata în bucătărie, orice fel de mâncare, cât ar fi fost el de banal prindea contur, știa să gătească orice, la deserturi nu se băga, dar gătea orice fel de mâncare, făcea mezeluri și conserve de tot felul.
Îmi aduc aminte de povestea acestui ciolan cu fasole, pe care le pregătea cu atâta drag, răbdare și nu în ultimul rând gust! Rețeta era adaptată bucătăriei de acasă, însă la origine era pregătită la ceaun, la foc moale, reușind să înnebunească pe vecini cu mirosul.

Ingrediente fasole cu ciolan afumat / rețetă tradițională de familie:

  • 500 g fasole uscată cu bob mediu
  • Un ciolan afumat de până într-un kilogram
  • 2-3 cepe
  • 1 morcov
  • 1 păstârnac rădăcină
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1 ardei capia
  • 2-3 căței de usturoi
  • 100 ml ulei de floarea soarelui
  • 1 legătură de mărar
  • 2 linguri pastă de tomate
  • 1 lingură de cimbru proaspăt sau jumătate de uscat
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare fasole cu ciolan afumat / rețetă tradițională de familie:

Lăsăm fasolea la înmuiat peste noapte.

A doua zi, schimbăm apa o punem la fiert într-o oală încăpătoare cu apă rece.

La primul clocot schimbăm apa, dar de această dată cu apa clocotită și o punem din nou la fier la foc molcom, alături de ciolan.

Legumele le curățăm, ceapa, ardeiul și usturoiul le tocăm mărunt, zarzavaturile felii, pe care le punem la călit în ulei de floarea soarelui cu sare la foc mic pentru 20 de minute.

După ce ciolanul a fiert îl scoatem afară și îl tăiem felii sau bucăți mai măricele, dupa care îl punem înapoi alături de legume, pasta de tomate, cimbrul, piper și mărarul tocat mărunt în fasole, fierbem în continuare până se leagă sosul.

Adăugăm ciolanul tăiat felii sau bucăți mai măricele, continuăm să gătim pentru încă 10 minute la foc mic, ca să se combine gusturile.

 

Servim alături de o salată de varză, murături sau castraveți murați.

Simplu, gustos și sănătos! Spor la treabă și poftă bună!

Tips & variations

  • Timpul de fierbere al fasolei este relativ poate dura de la 80 până la 180 de minute, în funcție de tipul de fasole folosit.

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. mai multe informații

Setările de coockie pe acest website trebuie setate pe "permite coockies" pentru a vă putea oferi cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să folosiți acest website fără a schimba setările de coockie sau apăsați pe "Accept" înseamnă că sunteți de acord cu ele.

Închide