Foi cu zahăr ars și cremă de ciocolată

( 5 out of 5 )
Loading...
Foi cu zahăr ars și cremă de ciocolată
  • -50 bucServings+
  • 50 mTimp de preparare
  • 50 mTimp de gatire
  • 1:40 hGata in
Print Recipe

Foi cu zahăr ars și cremă de ciocolată

Foi cu zahăr ars și  cremă de ciocolată este o prăjitură deosebit de fină și aromată. Un desert rafinat, perfect pentru momentele speciale sau pentru atunci când vrei să aduci în farfurie un strop de nostalgie și răsfăț.

Foi cu zahăr ars și cremă de ciocolată

Formată din cinci foi subțiri și fragede, preparate cu zahăr ars care le conferă o culoare aurie și un gust caramelizat delicat. Între foi se întind patru straturi fine de cremă catifelată de ciocolată, bogată și intensă, care se topește în gură. La final, prăjitura este acoperită cu o glazură lucioasă de caramel amestecat cu ciocolată, adăugând un plus de savoare și un aspect elegant.

Foi cu zahăr ars și cremă de ciocolată

Fiecare mușcătură îmbină perfect textura fragedă a foilor cu onctuozitatea cremei și dulceața glazurii.

Foi cu zahăr ars și cremă de ciocolată

Cum facem Foi cu zahăr ars și cremă de ciocolată

Ingrediente pentru sirop:

  • 200 g zahăr tos
  • 200 ml cafea tare

Ingrediente pentru foi: 5 foi

  • 2 ouă
  • 100 g zahăr tos
  • Un praf de sare
  • 100 ml ulei de floarea soarelui
  • 100 ml sirop de zahăr ars
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 500 g făină albă tip 000

Ingrediente pentru cremă de zahăr ars:

  • 120 g zahăr tos
  • 50 g cacao de bună calitate
  • 1 lingură extract de vanilie sau 20 g zahăr vanilat
  • 4 linguri de făină albă tip 000
  • Un praf de sare
  • 700 ml lapte cu 3,5% grăsime
  • Restul de sirop de caramel
  • 300 g unt cu 80% grăsime
  • 150 g ciocolată cu 55/60% conținut de cacao

Ingrediente pentru glazura de ciocolată:

  • 200 g zahăr tos
  • 200 ml smântână din lapte pentru frișcă cu 35/36% grăsime
  • 100 g ciocolată cu 60% conținut de cacao

Mod de preparare pentru sirop:

Punem zahărul la caramelizat până prinde culoarea chihlimbarului.

Foi cu zahăr ars și cremă de ciocolată

Adăugăm cafeaua și lăsăm la foc mic, atât cât să se topească zahărul și să se formeze un sirop. Eu cred că am lăsat vreo 8-9 minute. Dăm deoparte să se răcească.

Foi cu zahăr ars și cremă de ciocolată

Mod de preparare pentru crema de ciocolată cu caramel:

Într-o crăticioară punem zahărul, cacaua, făina, extractul de vanilie și 200 ml de lapte din cantitatea totală. Omogenizăm bine astfel încât să nu mai avem cocoloașe.

Foi cu zahăr ars și cremă de ciocolată

Punem laptele cu restul de sirop la înfierbântat.

Foi cu zahăr ars și cremă de ciocolată

Când ajunge în punctul de fierbere turnăm în fir subțire penate compoziția de cacao și amestecăm într-una până compoziția este perfect uniformă.  Pornim focul la minim iar din acest moment amestecăm într-una pe toată suprafața cratiței până începe să clocotească. Din momentul în care a început să fiarbă mai fierbem încă 5 minute amestecând continuu.

Foi cu zahăr ars și cremă de ciocolată

Adăugăm untul direct în cremă fierbinte și îl încorporăm perfect.

Foi cu zahăr ars și cremă de ciocolată

Topim ciocolata pe Bain Marie și o adăugăm și pe aceasta în cremă. Amestecăm bine până se îmbină perfect. Acoperim suprafața cremei cu o folie și o lăsăm la rece pentru minim 2 ore.

Foi cu zahăr ars și cremă de ciocolată

Mod de preparare pentru foi:

Preîncălzim cuptorul la 170 de grade Celsius.

Punem ouăle împreună cu zahărul, uleiul, praful de sare într-un castron și le amestecăm până zahărul și sarea sunt complet topite.

Foi cu zahăr ars și cremă de ciocolată

Adăugăm cele 100 g de sirop și amestecăm.

Foi cu zahăr ars și cremă de ciocolată

Cernem făină, cacaua, bicarbonatul peste compoziția de ouă și frământăm un aluat elastic și omogen. La început folosiți o spatulă apoi continuați cu mâna, nu insistați prea mult la frământat, este suficient ca aluatul să fie omogen.

Foi cu zahăr ars și cremă de ciocolată

Împărțim compoziția în 5 părți egale, dăm forma bilelor și la lăsăm la odihnit pe blatul de lucru acoperite cu o folie pentru 10 minute. Pe un foaie de silicon sau o hârtie de copt infăinată întinde fiecare bilă cu dimensiunea de 25/35 cm. De asemeni se pot coace pe dosul tăvii.

Foi fragede cu caramel potrivite pentru diferite umpluturi

Înțepăm cu furculița din loc în loc și dăm la cuptor pentru 7-8 minute. Le scoatem pe un grătar și le lăsăm să se răcească complet.

Foi fragede cu caramel potrivite pentru diferite umpluturi

Mod de preparare pentru glazura de caramel cu ciocolată:

Punem zahărul la caramelizat până prinde culoarea chihlimbarului. Adăugăm treptat smântână amestecând continuu. Fierbem la foc mic aproximativ 8-10 minute sau cât este nevoie ca compoziția să nu mai aibe cocoloașe de zahăr ars.

Foi cu zahăr ars și cremă de ciocolată

Adăugăm ciocolata, o lăsăm 2-3 minute după care amestecăm energic ca să se topească complet și compoziția să devină lucioasă ci omogenă. O lăsăm să se tempereze.

Foi cu zahăr ars și cremă de ciocolată

Asamblare:

Împărțim crema în 4 părți egale.

Punem o foaie, o parte de cremă și tot așa până sus rămânem cu o foaie. Deasupra turnăm glazura de caramel cu ciocolată, o nivelăm și o dăm la rece peste noapte sau pentru măcar 6 ore.

Foi cu zahăr ars și cremă de ciocolată

Porționăm și este gata de servit, spor la treabă și poftă bună!

Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie. 

necunoscut.jpg

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

2__#$!@!#__necunoscut.jpg

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password